MAHDOTTOMAT TARINAT

Mahdottomalta tuntuvan aloittaminen ei ole helppoa. Nämä urheilijat kuitenkin todistavat, että kaikki on mahdollista, kunhan vain olemme vapaita liikkumaan.

Andrea Eskau – Paramaastohiihtäjä

Andrea Eskau holds her Nordic skiing poles and looks into the camera in a bull's-eye red racing suit.
SYNTYMÄAIKA

21. maaliskuuta, 1971

KOTIPAIKKA

Apolda, Saksa

LAJI

Pyöräily, para-maastohiihto

PARALYMPIALAISET

2008, 2012, 2016
TALVIPARALYMPIALAISET
2010, 2014

SAAVUTA MAHDOTON

Vammaisurheilu oli syntymän jälkeen käytännössä ainoa urheilumahdollisuus Andrealle, mutta nopeasti saksalaisesta voimanpesästä tuli hallitseva tekijä paralympialaisten kesä- ja talvikisojen kentille. Aluksi hän kokeili taitojaan pyörätuolikoripallossa ja laajensi sen jälkeen taitojaan paramaastohiihtoon, para-ampumahiihtoon, pyörätuolikelaukseen ja käsipyöräilyyn.

Tähän mennessä Andrea on voittanut 37 maailmanmestaruusmitalia ja Andrea on 27-kertainen pyöräilyn, para-ampumahiihdon ja paramaastohiihdon maailmanmestari.

"Uhraus ja harjoittelu, joka vaaditaan paralympialaisten kultamitalin voittamiseen on todella valtava. Me Toyotalla olemme ylpeitä saadessamme olla pieni osa Andrean tiimiä."
– Toyota TMG:n suunnittelija.

/

Olen saavuttanut useita mitaleja, mutta tärkein saavutukseni urheilijana on olla reilu ja rehellinen kilpakumppani. Mielestäni se on hyvin, hyvin tärkeää.

Andrean peräänantamaton päättäväisyys haastaa mahdollisuuksia innosti Toyotaa lähestymään häntä yhteistyökuvioiden merkeissä vuonna 2012. Olemme työskennelleet läheisesti Andrean kanssa keskittyen mukavuuteen ja nopeuteen luodaksemme hänelle räätälöidyt huippukevyet hiilikuidusta valmistetut pyörät ja kelkat. Ne lisäävät tähtiurheilijamme kilpailukykyä entisestään paralympialaisissa.

Lauren Woolstencroft – Para-alppihiihtäjä

SYNTYMÄAIKA

24. marraskuuta, 1981

KOTIPAIKKA

Banff, AB, Kanada

LAJI

Para-alppihiihto

PARALYMPIALAISET

2002, 2006, 2010

SAAVUTA MAHDOTON

Syntyessään Laurenin vasemman käden alaosa puuttui kyynärpäästä alaspäin ja samoin jalat polvesta alaspäin, mutta nuo puutteet eivät hillinneet Laurenin innostusta urheiluun. Lauren alkoi viikonloppuvapaiden aikana haastaa rinteitä hiihtämisestä innostuneen isänsä kanssa. Hiihtäminen kasvoi pian intohimoiseksi kutsumukseksi aloittelevalle urheilijalle. Valtavista haasteista ja takaiskuista huolimatta Lauren alkoi kilpailla Albertan para-alppihiihtojoukkueessa, kun hän oli 14-vuotias.

"Kun aloitin kilpailemisen, palkintopallin korkeimmalle korokkeelle pääseminen tuntui todellakin mahdottomalta. Mutta vuosien harjoittelun ja kovan työn sekä taustavoimanani olleen tiimin avulla olen saanut muutettua tuon kaiken ahertamisen kymmeneksi paralympiamitaliksi."

Jos minun pitäisi kuvata matkaani paralympialaisissa yhdellä sanalla, se sana olisi päättäväisyys.

Lauren kamppaili mahdotonta vastaan rinne kerrallaan. Olleessaan Kanadan para-alppihiihtojoukkueessa Laurenista tuli yksi parhaiten menestyneistä para-alppihiihtäjistä maailmassa. Hän voitti Salt Lake Cityn paralympiakisoissa vuonna 2002 kymmenen mitalia: kahdeksan kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin Kanadan joukkueelle.

Ilmoittaessaan kilpailemisen lopettamisesta vuonna 2010 Lauren painotti, että hän haluaa tulla muistetuksi urheilijana, joka kohtasi vastoinkäymisiä ja joka ylitti ne saavuttaakseen menestystä.

Han Min-Su – Parajääkiekkoilja

SYNTYMÄAIKA

3. kesäkuuta, 1970

KOTIPAIKKA

Soul, Etelä-Korea

LAJI

Parajääkiekko

TALVIPARALYMPIALAISET

2010, 2014

SAAVUTA MAHDOTON

Han oli 23 vuotias ja sairasti nivelreumaa molemmissa jaloissaan. Hän päätti kuitenkin kiivetä vuorelle, joka oli 1708 metriä korkea. Kun hän saavutti huipun 17 tuntia myöhemmin, hän sai rohkeusimpulssin, jota hän tarvitsi muuttaessaan tulevat esteet mahdollisuuksiksi.

Kun Hanin vasen jalka amputoitiin seitsemän vuotta myöhemmin luuydintulehduksen vuoksi, hän peilasi tapahtumaa menestyksensä hetkeen vuorella ja päätti tiukasti samalla, että hän toteuttaa elämänsä pitkäaikaisen haaveen, eli hänestä tulisi maailmanluokan urheilija.

Se on tietysti haastavaa… asetetaan tavoite, tehdään työtä sen saavuttamiseksi, kaikki se hiki, mikä vaaditaan. Silloin tunnen olevani elossa ja silloin olen iloinen, että pelaan jääkiekkoa.

Han alkoi kilpailla paravoimanostossa, pyörätuolikoripallossa ja pyörätuolirugbyssa. Kaikissa näissä lajeissa Korean tasavallan tasolla, mutta juuri jäällä Han oli elementissään. Ja muutaman vuoden päästä Han oli Vancouverin 2012 paralympialaisten loistava supertähti. Seuraavaksi Han aikoo luoda uuden kohokohdan jääkiekkouraansa, kun hän luistelee kotijäilleen Etelä-Korean talviparalympialaisissa vuonna 2018.

Michael Milton – Para-alppihiihtäjä

SYNTYMÄAIKA

21. maaliskuuta, 1973

KOTIPAIKKA

Canberra, Australia

LAJI

Para-alppihiihto ja pyöräily

PARALYMPIALAISET

2008
TALVIPARALYMPIALAISET
1988, 1992, 1994, 2002, 2006

SAAVUTA MAHDOTON

Heti kun Michael oppi kävelemään, hän lähti liikkeelle vauhdilla. Hänen perheensä harrasti innokkaasti hiihtoa ja he tekivät säännöllisesti retkiä Canberran lähellä oleville vuorille. Siellä Michael rakastui jännitykseen, joka syntyi puuterilumisten rinteiden laskusta.

Kun Michael oli yhdeksänvuotias, hänellä diagnosoitiin luusyöpä ja hänen jalkansa amputoitiin polven alapuolelta. Ensimmäiset toipumisen vuodet olivat haastavia, mutta opittuaan kävelemään yhdellä jalalla, 11-vuotias Michael oli taas valmis haastamaan kykynsä urheilun avulla.

Minulle liikkumisessa on kyse tutkimisesta, maailman kokemisesta niin suurissa määrin, kuin vain voin.

Omistautuminen ja herkeämätön harjoittelu tekivät Michaelista yhden Australian menestyksekkäimmästä paraurheilijoista talviparalympialaisissa. Michael kilpailee myös parayleisurheilussa, paramaastopyöräilyssä ja paratriathlonissa. ”En näe asioita mahdottomana. Minulle maailma on omien rajojen testausta ja sen näkemistä, mikä on mahdollista.”

Michaelin tarinan innoittamana Toyota Australia alkoi työskennellä hänen kanssaan vuonna 2001 ja monilahjakkaasta urheilijasta tuli Toyotan virallinen brändilähettiläs vuonna 2007. Toyota on innoissaan yhteistyöstä ja odottaa innolla, minne Michaelin urheilulliset haaveet hänet seuraavaksi vievät.

Rami Anis – Uimari

SYNTYMÄAIKA

18. maaliskuuta, 1991

KOTIPAIKKA

Aleppo, Syyria; asuu nykyisin Eeklossa, Belgiassa.

LAJI

Uinti

OLYMPILAISET

2016

SAAVUTA MAHDOTON

Vuonna 2015, asuttuaan neljä vuotta pakolaisena Turkissa, syyrialainen uimari Rami Anis päätti tehdä vaelluksen Eurooppaan tarkoituksenaan toteuttaa olympiaunelmansa. Nuori mies ylitti vaarallisen Välimeren puhallettavalla veneellä rantautuen kreikkalaiselle saarelle. Sieltä Rami aloitti vaarallisen taipaleensa saavuttaen lopulta Belgian, josta hänelle myönnettiin turvapaikka.

Lopultakin, mittavan Eurooppa-seikkailun jälkeen Ramin olympiaunelmat olivat ulottuvilla. Vuonna 2016 tämä syyrialainen uimari ja kymmenen muuta rohkeaa urheilijaa marssi Brasiliassa olympialaisten avajaisissa Kansainvälisen Olympiakomitean pakolaisjoukkueen lipun alla. Rami päätti ensimmäiset olympialaisensa 100:n metrin vapaauinnilla ennätysajallaan 54,25 sekuntia.

Minulle olympialaiset ovat unelmani, yhteisöni ja kotini.

“Viestini kaikille maailman pakolaisille on selkeä: olette kokeneet kovia, mutta unohtakaa ikävyydet ja pyrkikää toteuttamaan unelmanne.”

Samalla kun Rami toteuttaa omaa unelmaansa, hän myös antaa toivoa miljoonille ihmisille ympäri maailman, jotka ovat nyt hajallaan pakolaisina hävitysten ja sotien vuoksi.

Tyrone Pillay – Parayleisurheilija

SYNTYMÄAIKA

1. toukokuuta, 1980

KOTIPAIKKA

Durban, Etelä-Afrikka

LAJI

Parayleisurheilu

PARALYMPIALAISET

2016

SAAVUTA MAHDOTON

Tyronen tavoitteena oli aina tulla suureksi urheilijaksi. Hän haaveili joskus pelaavansa krikettiä Etelä-Afrikan joukkueessa ja hän ajatteli, että näin on myös tarkoitettu tapahtuvan. Hän pelasi krikettiä yli 14 vuotta, kunnes havahtui siihen, että vammansa vuoksi hänen unelmansa pelata Etelä-Afrikan joukkueessa ei koskaan tule toteutumaan. Vanhetessaan hän myös tottui ja mukautui vasenta jalkaansa korjaavaan proteesiin. Tyrone tuli yhä tietoisemmaksi siitä, että olympiamenestys ei olisi hänen ulottuvillaan. Silti kaikkina vapaa hetkinään Toyota-työnsä jälkeen ja viikonloppuina hän nautti urheilusta ystäviensä ja kollegojensa kanssa.

Myöhemmin katsellessaan tv:stä kuulantyöntöä Pekingin paralympialaisissa 2008 Tyronen unelmat heräsivät äkkiä henkiin. Hän katseli urheilijoita, jotka olivat suuria ja pitkiä. Eivät kovinkaan erilaisia kuin hän ja he kilpailivat maailman kentillä. Siitä hetkestä Tyrone tiesi, että hän kuuluu paralympiakentille ja nyt oli aika tehdä siitä totta.

Vain kahdeksan vuotta Pekingin paralympialaisten jälkeen Tyrone astui Rion kisojen kuularinkiin kilpaillakseen kuulantyönnössä Etelä-Afrikan joukkueessa. Ensimmäisissä paralympialaiskisoissaan Tyrone vastaanotti mielellään maalleen pronssimitalin.

Mahdoton haaste, jonka haluan jättää perintönä seuraavalle urheilijasukupolvelle: rakentakaa maailma, jossa ei tehdä eroa tavallisten ja paralympiaurheilijoiden välillä.

Brad Snyder – Parauimari

Although he lost his sight in battle, Brad Snyder directs his eyes up and away as if looking toward a podium with his goggles on his forehead.
SYNTYMÄAIKA

29. helmikuuta, 1984

KOTIPAIKKA

Reno, Nevada, USA

LAJI

Para-uinti

PARALYMPIALAISET

2012, 2016

SAAVUTA MAHDOTON

Vedessä Brad Snyder tuntee itsensä eniten vapaaksi. Hän oppi uimaan Floridassa, kun hän oli vasta taapero. Kilpailemisen hän aloitti 11-vuotiaana. Myöhemmin Bradistä tuli Yhdysvaltojen merivoimien uintiakatemian kapteeni.

"Eläminen näkyvän vamman eli eläminen sokeana täydessä pimeydessä tuntui mahdottamalta muutamia viikkoja onnettomuuteni jälkeen… mutta sitten paralympialaiset muuttivat ajatteluani. Huomasin, että vaikka en voi nähdä, on silti olemassa paljon asioita, joihin pystyn aivan hyvin."

Kun vammautunut Brad palasi kotiin Afganistanista, hänen täytyi oppia selviytymään pimeässä. Hänen perheensä oli hänen tukenaan auttaen tätä, ennen niin osaavaa sotilasta selviytymään sellaisista yksinkertaisista tehtävistä kuin syöminen, pukeutuminen ja kylpyhuoneen löytäminen.

Haluan jakaa tarinani ja innostaa tulevaa urheilijasukupolvea haaveilemaan paikasta paralympialaisten palkintopalilla.

Vain muutamia kuukausia tervehtymisensä jälkeen Brad päätti palata hänelle tutun urheilulajin eli uinnin pariin. Tarkalleen vuoden kuluttua siitä, kun hän sokeutui palveluksessa, hän seisoi jo paralympialaisten palkintopallin korkeimmalla korokkeella tuoden kultamitalin USA:n joukkueelle. Täysin sokeiden uimareiden ryhmässä Brad on nykyisen 100 m vapaauinnin maailmanennätyksen haltija.

Tänään Bradillä on jo uusi tavoite: hän haluaa omaksua uuden lajin ja kilpailla paratriathlonissa Tokiossa 2020.

Lucy Ogechukwu-Ejike – Paravoimanosto

 Lucy Ogechukwu Ejike takes a break between reps during a workout.
SYNTYMÄAIKA

16. lokakuuta, 1977

KOTIPAIKKA

Enugu, Nigeria

LAJI

Paravoimanosto

PARALYMPIALAISET

2000, 2004, 2008, 2012, 2016

SAAVUTA MAHDOTON

Muuttaessaan kotikaupungistaan Enugusta vammaisten yhteisasuntoon hän havaitsi, että mahdollisuuksien maailma avautui hänelle. Näihin kuului myös paraurheilulajit. Häntä kiinnosti erityisesti paravoimanosto. Se oli kilpailulaji, johon hän voisi osallistua pyörätuolistaan.

Vähän ennen vuoden 2000 Sydneyn paralympialaiskisoja Lucy aloitti ankaran voimanoston harjoutusjakson. Sinä vuonna, ensimmäisenä kilpailuvuotenaan, hän voitti Nigerian joukkueelle hopeamitallin. Vain muutamaa vuotta myöhemmin kilpaillessaan samassa painoluokassa Ateenan 2004 paralympialaisissa Lucy rikkoi voimanoston maailmanennätyksen kahdesti matkallaan kohti kultamitallia.

Vuonna 2016 Rion paralympialaisissa Lucy nousi taas otsikoihin, kun hän rikkoi kolme maailmanennätystä ja voitti kolme kultamitalia.

/

Neuvoni nuorille tytöille, jotka harkitsevat voimanostoa: pelko on turhaa. Pystytte siihen. Liittykää meihin. Päättäväisyydellä saavutatte tavoitteenne.

Luikin kolmoset – Maratonjuoksijat

 Liina, Lily and Lela stand in matching racing outfits and hold their Estonian flag behind them.
SYNTYMÄAIKA

14. lokakuuta, 1985

KOTIPAIKKA

Tarto, Viro

LAJI

Yleisurheilu

OLYMPIALAISET

2016

SAAVUTA MAHDOTON

Juokseminen nousi merkittävään osaan Luikin sisarusten elämässä, kun he olivat 24-vuotiaita. Aluksi Liina omaksui lajin ja kannusti sitten siskonsa liittymään mukaan. Yhteinen harrastus on sopiva sisaruksille, koska kuten Liina sen ilmaisee: "Liikkuminen merkitsee meille vapautta." Terve kilpailuhenki sisarusten välillä saa heidät yrittämään mahdotonta: mahdollisuutta juosta yhdessä ja toisiaan vastaan olympiakisoissa.

"Vaikket olisikaan enää kovin nuori, voit yhä osallistua olympialaisiin meidän laillamme", sanoi Liina Luik.

Kuukausien ahkeran harjoittelun jälkeen Luikin sisarukset selviytyivät Rion 2016 olympialaisten karsinnoista ja heistä tuli ensimmäiset ja ainoat kolmoset, joka ovat ikinä olleet mukana. Kilpailun jälkeen, väsyneet mutta äärimmäisen innostuneet Lily, Liina ja Leila halasivat toisiaan ylpeinä siitä, että he olivat toteuttaneet yhteisen ajatuksensa ja juosseet yhdessä olympialaisissa.

Ajattelimme, että se on mahdotonta, koska aloitimme niin myöhään, vasta 24 vuotiaina. Mutta sillä, kuinka vanha olet, ei ole merkitystä. Vaikket enää olisi niin nuori, voit yhä osalllistua olympialaisiin aivan kuten mekin teimme. – Liina Luik

Shane Gould – Uimari

Shane Gould, still competing at the masters level, smiles after exiting the water.
SYNTYMÄAIKA

23. marraskuuta, 1956

KOTIPAIKKA

Bicheno, Tasmania, Australia

LAJI

Uinti

OLYMPIALAISET

1972

SAAVUTA MAHDOTON

Perhe muutti takaisin kotimaahansa Australiaan Fijiltä, kun Shanen oli aika mennä kouluun. Shane aloitti kilpauinnin. Lapsitähti Shine nousi nopeasti ranking-listoilla ja 15-vuotiaana hän oli jo olympia-areenalla.

Shane dominoi uimaratoja Munchenin olympialaisissa 1972 voittaen kolme kultaa, yhden hopea- ja yhden pronssimitalin. Hän piti samanaikaisesti hallussaan 100, 200, 400, 800 ja 1500 metrin vapaauinnin sekä 200 metrin sekauinnin henkilökohtaisia maailmanennätyksiä.

Merkittävin muistoni olympialaisista on se, kun ihmiset kaikkialta maailmasta kokoontuivat yhteen osallistuakseen kisoihin rauhan nimissä.

Hallittuaan vuoden 1972 kisoja Shane ponnahti julkisuuteen. Nuori urheilijatähti vierasti julkisuuden paineita ja hän hankki muita haasteita kilpauinnin ulkopuolelta. Hän palasi tutkimaan lapsuutensa maisemia valtameren rannoille. Vasta kaksi vuosikymmentä myöhemmin Shane palasi kilpauinnin pariin huipputasolla, jossa hän edelleen rikkoi maailmanennätyksiä.

Tänään tämä erityinen uimari omistautuu Shane Gould -uintiprojektille. Voittoa tavoittelemattomalle järjestölle, joka toimii Fijillä, Ruotsissa ja Australian aboriginaalialueilla. Projekti opettaa uimareille taitoja, jotka turvaavat heidän elämäänsä.

Olympialaisten ja paralympialaisten kautta haluamme vahvistaa urheilun voimaa tuoda ihmiset yhteen.
AKIO TOYODA
Pääjohtaja, Toyota Motor Corporation

Toyotan sitoumus

Toyota toimii olympialaisten ja paralympialaisten maailmanlaajuisena yhteistyökumppanina, koska tahdomme innostaa ihmisiä eteenpäin – yli maaliviivan ja yli mahdottoman.

Olemme täydestä sydämestämme sitoutuneet edistämään ihmiskunnan liikkuvuutta. Tästä syystä olemme myös olympialaisten ja paralympialaisten yhteistyökumppani.

Evästeasetukset sivuillamme

Käytämme evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen takaamiseksi sekä hyödyntääksemme kolmansien osapuolien palveluita sivuston toiminnan parantamiseksi ja mainonnan kohdentamiseksi. Suosittelemme pitämään kaikki evästeet päällä, mutta voit tarvittaessa tehdä muutoksia asetuksiin alla olevan valinnan kautta. Lisätietoa on saatavilla evästeasetuksissa.