1. Toyota Way
 2. Lifestyle
 3. 10 parasta vinkkiä koko perheen ajomatkalle
Toyota palvelee

10 parasta vinkkiä koko perheen ajomatkalle

Autoloma

Autolla matkatessa saa pysähdellä, poiketa sivuteille ja viihdyttää perhettä.

 • Teksti: Sami Takala
 • Kuvat: Adobe
 • 17.02.2021
 • Talviloma, vihdoin! Edessä on pitkä ajomatka lomakohteeseen, vaan miten siitä selviää? Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen antaa kymmenen vinkkiä.

  1. Tauota matka

  On parempi pitää useita lyhyitä taukoja kuin yksi pitkä, jotta takapuoli ei puudu ja mieli pysyy virkeänä. Auto on järkevää pysäköidä ennen kuin kuljettajaa alkaa väsyttää ja viimeistään, kun alkaa haukotuttaa.

  2. Ota lomafiilis

  Kun ei laadi liian tarkkaa eikä tiukkaa aikataulua, voi pysähdellä vapaammin. ”Varsinkaan pienten lasten kanssa ei kannata ahnehtia liian pitkiä päivämatkoja. Kuten kaikki tietävät, lapsi ei peittele epämukavuusaluettaan. Tämä heijastuu vanhempien lomafiilikseen.”

  3. Yövy matkalla

  Jos matkantekoon varaa useamman päivän ja yöpyy puolivälissä, jää aikaa poiketa mielenkiintoisiin kohteisiin matkalla. ”Näin jo matkanteko tuntuu lomalta”, kertoo Vesalainen.

   

   

  4. Tee eväät

  Taukoa ei ole aina pakko pitää huoltamolla. ”Meidän perhe on alkanut käyttää autojääkaappia ja retkikeitintä. Evästelemme omavaraisesti ilman turhia ihmiskontakteja.”

  5. Vältä jättiannoksia

  Jos kuitenkin päätyy pitopöytään, kannattaa syödä kevyesti eikä isosti ja rasvaisesti. ”Jos kuljettaja mättää mahan täydeltä lehtipihviä ja ranskalaisia, tulee nukkumatti herkemmin.”

  6. Nukuta lapset

  Ajomatka on kuitenkin hyvä hetki hyödyntää lasten päiväunet. Paussit kannattaa ajoittaa siten, ettei kesken päiväunien tarvitse pysähtyä. ”Päiväunien aikana matka etenee helposti 150–200 kilometriä.”

   

   

  7. Varaudu pahoinvointiin

  Lasten kanssa autoillessa muovipussi käden ulottuvilla on hyödyllinen. Jos on taipumusta matkapahoinvointiin, voi ennen matkaa ottaa matkapahoinvointilääkkeen.

  8. Aja rauhallisesti

  Kuljettajan ajotapa vaikuttaa olennaisesti siihen, tuleeko huono olo. Voimakkaat jarrutukset, hätäiset kiihdytykset ja kaarreajo suurella nopeudella lisäävät pahoinvointia.

  9. Leikitä lapsia

  Matka kuluu kuin siivillä, kun on mielekästä puuhaa. ”Olemme koittaneet löytää virikkeitä musiikista, saduista ja leikeistä. Oman lapsuuteni automatkoilla kilpailimme isän kanssa siitä, kumpi bongasi enemmän traktoreita tai sovitun merkkisiä tai värisiä autoja. Vastaavat kilpailut toimivat yhä.”

  10. Hyödynnä tekniikkaa

  Kaasujalkaa saa lepuutettua vakionopeudensäätimellä, joka myös estää tahattomat nopeuden ylitykset. Mukautuva vakionopeudensäädin lisäksi hiljentää vauhtia tarvittaessa. Kaikille tieosuuksille ja kaikkiin keleihin vakionopeudensäädin ei silti sovi, joten tarkkana pitää olla..

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua