1. Omistajalle
 2. Renkaat
 3. Kausivaihto
Toyota palvelee

Kausivaihdot vaivattomasti

Toyota-jälleenmyyjäsi hoitaa myös renkaanvaihdot ja säilytykset

Vaihdatko renkaat itse?

 
Omatoimisesti renkaita vaihdettaessa on varmistettava vaihtotyön turvallisuus.
 • Varmista, että käytettävä nosturi on riittävän tukeva ja se on tarkoitettu renkaiden kausivaihtoihin.
 • Tarkista auton ohjekirjasta korin oikeiden nostopisteiden paikat.
 • Valitse vaihtopaikan alustaksi tukeva ja tasainen paikka.
 • Varmista, että auto ei pääse liikkumaan koria nostettaessa.
 • Merkitse välittömästi renkaita irrotettaessa niiden paikat.
 • Jos renkaaseen on merkitty pyörimissuunta, sitä on noudatettava, jotta renkaan ominaisuudet ovat kaikissa olosuhteissa parhaat mahdolliset.
 • Huomioi kevytmetallivanteiden jälkikiristys.
Renkaiden tasaisen kulumisen edesauttaminen

Vetävän akselin pyörät kuluvat yleensä nopeammin kuin vapaan akselin. Renkaiden tasaista kulumista voidaan edesauttaa, jos renkaiden paikkaa vaihdetaan edestä taakse ja päinvastoin n. 7500 km välein pyörimissuuntaa vaihtamatta. Parempi rengaspari tulee asentaa aina taka-akselille, jos autossa ei ole ajohallintajärjestelmää ja etuakselille niissä autoissa, joissa on ajohallintajärjestelmä.

Jälkikiristys

Kevytmetallivanteiden oikea kiristystiukkuus olisi suositeltavaa tarkistaa asennusta seuraavan n. 100 km ajon jälkeen.

Toyota-kevytmetallivanteiden kiristystiukkuudet
 • Henkilöautot

  103 Nm

   

  Hiace

  100 Nm

   

  Land Cruiser 150

  103 Nm
 • RAV4

  103 Nm

   

  Hilux 2WD

  121 Nm

   

  Land Cruiser V8

  131 Nm
 • GT86

  120 Nm

   

  Hilux 4WD

  105 Nm
 • Proace

  90 Nm

   

  Land Cruiser 120

  113 Nm
Renkaiden varastointi

Varaston tulisi olla mieluiten pimeä ja lämpötilan alle +15°C. Yli +25°C tai alle 0°C lämpötilassa kumin ominaisuudet saattavat muuttua niin, että sillä voi olla vaikutusta renkaan lopulliseen käyttöikään. Hyvin kosteita säilytysolosuhteita on myös vältettävä. Renkaat on suojeltava valolta, erityisesti suoralta auringonvalolta ja voimakkaalta keinovalolta. Lisäksi on erityisesti varottava renkaita joutumasta hetkeksikään kosketuksiin liuottimien, öljyjen tai rasvojen kanssa. 

Kysy omalta Toyota-liikkeeltäsi mahdollisuutta säilyttää renkaat kausisäilytyksenä. Renkaiden säilytys kellarissa esim. ns. "kanakopeissa" on paloviranomaisten kieltämää.

Renkaiden ikääntyminen

Renkaiden kulutuspinnan kumiseos alkaa kovettua ajan myötä. Nopeinta se on silloin, kun rengas altistuu lämmölle ja valolle. Herkimmin näihin reagoivat pehmeäseoksiset Pohjoismaissa käytössä olevat talvirenkaat. Vaikka renkaissa olisikin vielä lain vaatima urasyvyys, mutta renkaat ovat iältään jo 4-5 vuotta vanhat, ne ovat menettäneet jo tuntuvasti parhaasta pidostaan kumin kovettumisen vuoksi. 

Vanhoja renkaita ei saa viedä kaatopaikalle, vaan ne tulee toimittaa kierrätyksestä huolehtivaan rengas- tai autoliikkeeseen. Uusien renkaiden hintaan sisältyy kierrätysmaksu.

Renkaiden uusiminen

Autonvalmistaja on valinnut automalliin määrätyt rengaskoot ja renkaiden suorituskykyluokat, jotka sopivat yhteen auton rakenteiden ja ajettavuuden kanssa. Auto on muutoskatsastettava, jos renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm eikä leveyttä enempää kuin 102 mm alkuperäiseen renkaaseen nähden. 

Renkaiden asennus vanteelle kannattaa tehdä auton merkkiliikkeessä, jossa tunnetaan auton ohjausgeometria. Renkaan vanteelle asennuksessa käytettävän asennusnesteen kuivuminen kestää noin vuorokauden, jonka aikana tulee välttää renkaan kuormittamista. 

Nastojen paras mahdollinen toiminta ja kiinnipysyminen varmistetaan sisäänajolla, jonka aikana tulee välttää renkaan tarpeetonta kuormitusta esim. kaarreajossa, kiihdytyksissä ja jarrutuksissa. Nastat asettuvat lopullisesti paikoilleen n. 500 kilometrin ajon aikana.