1. Discover Toyota
  2. Safety
Toyota palvelee

TOYOTA T-MATE

Turvallista matkantekoa

Innovatiivinen Toyota T-Mate -järjestelmä yhdistää viimeisimmän sukupolven Toyota Safety Sense -turvallisuusvarusteet muihin kuljettajan ajoavustinjärjestelmiin. T-Mate on koko joukko edistyksellisiä turvavarusteita, jotka auttavat autoilemaan turvallisemmin. Lisäksi kattava turvavarustelu suojaa myös matkustajia sekä muita tiellä liikkujia. 

Aktiiviset turvajärjestelmät ovat avustamassa useissa erilaisissa tilanteissa, kuten tarkkuutta vaativissa pysäköinneissä, kaupungin ruuhkaisilla kaduilla tai vaikkapa iltahämärässä ajettaessa, ja ne ovat niitä, jotka pyrkivät estämään onnettomuuden synnyn. Tällainen on esimerkiksi PCS-järjestelmä, joka mahdollisessa peräänajotilanteessa tekee tarvittaessa automaattisen hätäjarrutuksen. AHB-järjestelmä puolestaan pyrkii pimeällä ajettaessa pitämään aina oikean määrän valaistusta tien pinnalla, kun taas LTA huolehtii siitä, että auto pysyy kaistamerkintöjen välissä.

Toyota on sitoutunut liikenneturvallisuuden lisäämiseen - missiomme on tehdä liikenneonnettomuuksista historiaa. Tutustu Toyotan T-Mate -järjestelmän turvallisuusvarusteisiin alla.

TOYOTA SAFETY SENSE

Törmäyksenestojärjestelmä (PCS)

Pre-Collision-järjestelmä tarkkailee edessä olevaa tietä ajoneuvojen, jalankulkijoiden ja pyöräilijoiden varalta ja tekee tarvittaessa automaattisen hätäjarrutuksen. Ajoneuvon havaitessaan järjestelmä antaa sekä visuaalisen että äänivaroituksen kuljettajalle ja/tai matkustajille. Jos etäisyys edessä olevaan ajoneuvoon pienenee yhä ja törmäys muuttuu väistämättömäksi, turvavöiden törmäyskiristimet ja törmäystä edeltävä jarrutus aktivoituvat automaattisesti.
Katso video Opens in new window

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä (RSA)

Liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä tarkkailee edessä olevia liikennemerkkejä. Voimassa olevat nopeusrajoitukset ja ohituskiellot tunnistetaan kameran avulla ja näytetään kuljettajalle mittariston monitoiminäytöllä. Järjestelmä varoittaa myös tarvittaessa kuljettajaa sekä visuaalisesti että äänivaroituksilla.
Katso video Opens in new window

Mukautuva vakionopeussäädin (ACC)

Mukautuva vakionopeussäädin säilyttää nopeuden ja etäisyyden edellä ajavaan autoon ilman, että kuljettajan täytyy koskea polkimiin. Mikäli edellä ajavan auton nopeus hidastuu, järjestelmä laskee nopeutta automaattisesti tai tarvittaessa jopa pysäyttää auton. Vastaavasti auto nostaa automaattisesti nopeuden ennalta säädettyyn nopeuteen liikenteen mukaisesti. Vakionopeussäädin toimii yhdessä liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän kanssa, jolloin kuljettaja voi helposti mukauttaa ajoneuvon nopeuden vallitsevan nopeusrajoituksen mukaiseksi.

Katso video Opens in new window

Kaistavahti (LTA)

Kaistavahti on suunniteltu erityisesti turvaamaan moottoritieajoa. Se pitää autosi keskellä kaistaa, ja mikäli autosi alkaa ohjautua pois kaistalta, ohjausavustin palauttaa auton takaisin keskelle kaistaa.
Katso video Opens in new window

Automaattiset kaukovalot  (AHB)

Automaattiset kaukovalot optimoivat näkyvyyden kaikille yöllä ajaville kuljettajille. Järjestelmä käyttää tuulilasiin asennettua kameraa tunnistamaan vallitsevan valon määrän. AHB erottaa valonlähteet kirkkauden, värin, sijainnin, muodon ja liikkeen avulla. Ajoneuvon kaukovalot vaihtuvat automaattisesti kaukovaloilta lähivaloille, kun järjestelmä havaitsee edellä ajavan tai vastaantulevan ajoneuvon.
Katso video Opens in new window

EDSS-hätäjarrutusjärjestelmä

Järjestelmä varoittaa äänimerkillä mikäli ei havaitse liikettä kuljettajan taholta. Jos kuljettaja ei reagoi, ajoneuvon nopeus hidastuu automaattisesti, ja hätävilkut aktivoituvat varoittamaan perässäajavia ja muita tiellä liikkuvia. Myös ovien lukitus avautuu, jotta pelastushenkilökunta pääsee autoon sisälle. Järjestelmä toimii kun aktiivinen kaistanseuranta (LTA) on käytössä.
Katso video Opens in new window

Ennakoiva ajoavustin (PDA)

Ennakoiva ajoavustin tukee kuljettajaa tasaisessa jarruttamisessa. Avustin hidastaa  ajoneuvon nopeutta lähestyttäessa edellä ajavaa autoa, kun kuljettaja nostaa jalan kaasupolkimelta.

Kiihtyvyyden vaimennus alhaisissa nopeuksissa

Toiminto estää auton nopeuden kiihtymisen tilanteessa, jossa matalalla nopeudella ajettaessa kuljettaja painaa kaasupoljinta samalla kun auton eteen ilmestyy esimerkiksi toinen auto tai pyöräilijä. 

 

PYSÄKÖINNIN AVUSTAMINEN

Toyota Teammate pysäköintiavustin

Järjestelmä auttaa kuljettajaa pysäköimään turvallisesti kontrolloimalla ohjausta, vaihteistoa* sekä jarru- ja kaasupolkimien käyttöä. Se voi jopa tallentaa muistiinsa sellaiset vakiopysäköintipaikkasi, joita ei ole merkitty viivoilla.

*Ei manuaalivaihteiston yhteydessä

 

Katso video Opens in new window

Panoraamakamera (PVM)

Pysäköiminen on helpompaa ja turvallisempaa panoraamakamerajärjestelmän avulla. Järjestelmä tarjoaa 360 asteen kuvan auton ympäriltä neljän eri kameran avulla.
Katso video Opens in new window

Peruutusvahti automaattisella jarrutustoiminnolla (RCTAB)

Kätevä apuri tarkkailee oikealta ja vasemmalta saapuvaa risteävää liikennettä, kun peruutat pois pysäköintiruudusta. Järjestelmä varoittaa kuljettajaa saapuvasta ajoneuvosta ja jarruttaa tarvittaessa törmäyksen välttämäiseksi.
Katso video Opens in new window

Älykäs pysäköintitutka jarrutustoiminnolla (ICS)

Älykäs turvavälivaroitin varoittaa kuljettajaa auton edessä tai takana olevista kohteista ja jarruttaa tarvittaessa törmäyksen välttämiseksi.
Katso video Opens in new window

Turvallisen poistumisen tuki (SEA)

Järjestelmä käyttää kuolleen kulman varoittimen tutkaa havainnoidakseen takaa tulevaa liikennettä auton ollessa pyshdyksissä. Järjestelmä auttaa välttämään törmäyksen avautuvan oven tai autosta poistuvien matkustajien sekä takaa lähestyvien ajoneuvojen tai pyöräilijöiden välillä. Jos järjestelmä arvioi törmäyksen mahdolliseksi, ulkopeileissä sekä kosketusnäytöllä olevat merkkivalot syttyvät ja varoittavat yhdessä äänimerkin kanssa.
Katso video Opens in new window

Takaistuimen muistutustoiminto (RSRS)

Järjestelmä muistuttaa kuljettajaa, jos takapenkille jää matkustajia tai esineitä.

AJON AVUSTAMINEN

Kuolleen kulman varoitin (BSM)

Kuolleen kulman varoitin varoittaa kuljettajaa vierellä olevista autoista, jotka eivät ehkä näy taustapeilissä. Toiminto on hyödyllinen etenkin ohitustilanteissa.
Katso video Opens in new window

Mukautuvat automaattiset kaukovalot (AHS)

Automaattiset kaukovalot optimoivat näkyvyyden kaikille yöllä ajaville kuljettajille. Järjestelmä käyttää tuulilasiin asennettua kameraa tunnistamaan vallitsevan valon määrän. Ajoneuvo varjostaa kaukovalot edellä ajavan tai vastaantulevan ajoneuvon kohdalla, jottei häikäistymistä tapahdu.
Katso video Opens in new window

Driver Monitor Camera (DMC)

Järjestelmä käyttää ohjauspyörän yläpuolella olevaa kameraa kuljettajan  vireystilan seuraamiseen ja varoittaa, mikäli havaitsee esimerkiksi väsymyksestä aiheutuvaa kuljettajan epänormaalia ajokäyttäytymistä.

 

 

 

Kuljettaja on aina vastuussa turvallisesta ajamisesta.
Turvajärjestelmien toimivuus saattaa riippua mm. sääolosuhteista, eivätkä ne poista kuljettajan vastuuta.
Huomaathan, että turvavarustelun sisältö ja saatavuus vaihtelevat mallin ja varustetason mukaan. Varmista autosi turvavarustelu joko omistajan käsikirjasta tai jälleenmyyjältäsi.