1. Toyota Way
 2. Ympäristö ja vastuullisuus
 3. Uusi Toyota Mirai haastaa sähköautot
Toyota palvelee

Uusi Toyota Mirai haastaa sähköautot

Toyota Mirai
Toyota tuo Suomeen lähivuosina täysin uuden vetyauton, joka haastaa nykyiset sähköautot.
 • Teksti: Sami Takala
 • Kuvat: Toyota
 • 24.2.2021
 • Hybridit ja täyssähköautot lisääntyvät Suomessa vauhdilla, mutta vety- eli polttokennotekniikka on osalle autoilijoista vielä tuntemattomampi vaihtoehto.

  Pian Suomessakin pääsee ajamaan vetyautolla, mikäli kaikki palapelin palaset loksahtavat paikoilleen ja Toyota Mirai tulee lähivuosina myyntiin. Esimakua saatiin tänä talvena, jolloin vetyauto vieraili Suomessa.

  Toyota on kehittänyt vetytekniikkaa jo pitkään ja uskoo, että vety edustaa yhtä erinomaista vaihtoehtoa tulevaisuuden käyttövoimaksi muiden rinnalle sekä raskaassa- että henkilöautoliikenteessä. Kiinnostusta vetyyn lisää se, että vetyauto on täysin lähipäästötön, kuten täyssähköautokin.

   
  Pitkä toimintamatka

  Suomessa nyt vieraillut toisen sukupolven Mirai on muotoilultaan urheilullinen. Lähes viisiä metriä pitkän ja matalalinjaisen auton sydän on Toyota Fuel Cell System -järjestelmä, joka yhdistää polttokenno- ja hybriditeknologian.

  Kun auton käynnistää, polttokennoissa tapahtuu kemiallinen reaktio, joka muuttaa auton säiliöihin varastoidun vedyn sähköksi. Vetyauto liikkuu siis varsinaisesti sähkön voimalla. Sivutuotteena syntyy vesipisaroita, mutta auton ympärillä leijuva vesihöyry on täysin vaaratonta.

  Perinteiseen sähköautoon verrattuna vetyauton etuna on nopea tankkaus ja pitkä toimintasäde: tankkaaminen tankin täyteen vetyä vie vain muutaman minuutin, minkä jälkeen autolla pystyy ajamaan parhaimmillaan jopa 700 kilometriä yhteen soittoon.

  Suomeen uuden Mirain saapumisen tarkempi ajankohta on vielä avoinna. Euroopassa ensimmäisen sukupolven Mirain kyytiin pääsee jo nyt esimerkiksi Pariisissa, jossa kulkee useita vetytakseja.

  Vetyä hyödynnetään lisäksi muun muassa trukeissa, raskaan kaluston kulkuneuvoissa ja maailman meriä seilaavalla kaksirunkoisella Energy Observer -katamaraanilla.

   
  Tehokas ja hiljainen

  Sen lisäksi, että uusi teknologia vähentää liikenteen päästöjä, se parantaa matkustusmukavuutta. Esimerkiksi sisätilat on mahdollista lämmittää tai jäähdyttää ennen matkaa älypuhelimen avulla, ja puhelimen pystyy lataamaan ajon aikana langattomasti.

  Sähköauton tapaan vetyauto on tehokas ja hiljainen. Ajamista helpottaa muun muassa pysäköintijärjestelmä, joka vie auton parkkiruutuun kuljettajan puolesta nappia painamalla. Mittaristo on digitaalinen, ja auton toimintoja kuljettaja voi hallita suurelta kosketusnäytöltä.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua