1. Ajankohtaista
  2. Para School Day
Toyota palvelee

Para School Day – jokainen liikkuu tavallaan

Me Toyotalla uskomme, että kaikki on mahdollista, kunhan vain olemme vapaita liikkumaan. Uskomme myös, että liikkumisen riemu kuuluu kaikille. Toyota on Kansainvälisen Paralympiakomitean maailmanlaajuinen yhteistyökumppani, ja toteutamme yhteistyötä paikallisella tasolla Suomen Paralympiakomitean kanssa #StartYourImpossible-teeman ympärillä mm. Para School Day -koulukiertueen mahdollistamisessa.

Para School Day on työkalu kouluille käsitellä erilaisuuden kohtaamista, yhdenvertaisuutta ja toisten arvostamista liikunnan avulla. Se on erilainen liikuntapäivä, johon myös erilailla toimintakykyiset oppilaat pystyvät osallistumaan - kaikki starttaavat päivän paralympialajikokeiluihin samalta viivalta, eikä koulun kovin maalitykki vältämättä olekaan kentän kuningas.

Liikunnan riemu kuuluu kaikille

Para School Day -päivän aikana oudot ja erilaiset apuvälineet tulevat tutuiksi ja muuttuvatkin mielenkiintoisiksi urheiluvälineiksi.

”Hienointa on se, kun osallistujille kirkastuu, että esim. pyörätuolia käyttävä pystyy ihan kaikkeen, mihin muutkin”, toteaa Para School Day -toiminnan yhteyspäällikkö Reeta Lindeman Suomen paralympiakomitesta.

Para School Day tarjoaa myös uudenlaisia onnistumisen mahdollisuuksia, sillä se asettaa kaikki samalle lähtöviivalle. Päivän aikana kokeillaan monipuolisesti paralajeja, esim. istumalentistä, maalipalloa tai parasulkapalloa, joka on nyt ensimmäistä kertaa virallisena paralympialajina. Erilaisen liikuntapäivän aikana saattavat loistaa juuri ne lapset ja nuoret, jotka eivät ole aiemmin kokeneet onnistumisia liikunnan parissa. ”Parempaa palautetta en voisi saada”, Lindeman sanoo.

Para School Day etäkonseptina

Hiljattain päättyneen lukuvuoden aikana myös Para School Day mukautettiin koronaviruksen aiheuttamaan uuteen tilanteeseen. Suomen paralympiakomiteassa on totuttu voittamaan esteet, ja suunnittelma Para School Dayn järjestämiseksi turvallisesti epidemia-aikana valmistui nopeasti. Edeltävinä vuosina Paralympiakomitea on tuonut kouluille ohjaajat pyörittämään koko päivän toiminnan, mutta tänä vuonna kiertue päädyttiin toimittamaan etänä. Etä-Para School Day alkaa etäyhteyden välityksellä järjestettävällä aamunavauksella, jossa on mukana myös urheilijavieras. Lajipisteet toteutetaan ohjevideoin, joissa neuvotaan lajisuorituksiin sekä suoritusten jälkeiseen välineiden desinfiointiin. Lisäksi ohjeistuksissa on kiinnitetty huomiota ryhmäkokoihin ja ryhmien välisten kontaktien välttämiseen. Koulut ja opettajat vastaavat muista käytännön järjestelyistä.

Lindeman kertoo, että kouluilta on saatu myönteistä palautetta etätoteutuksesta ja arvelee, että etäkonseptia hyödynnetään jatkossa normaalin Para School Dayn rinnalla.

”Meillä on niin monenlaisia kouluja, että on hyvä olla erilaisia toimintamalleja. Normaalisti tulemme koululle hoitamaan koko homman, kun taas etänä koululla on iso vastuu päivän järjestämisestä. Uskon, että molemmille on jatkossa oma tilaajakuntansa”, Lindeman pohtii.