1. Ajankohtaista
  2. Rovanpera voitti maailmanmestaruuden
Toyota palvelee

Isältä pojalle, pojalta isälle

TOYOTA GAZOO Racing
Jokaisen itseensä uskovan lapsen takana on kuulemma vanhempi, joka uskoi häneen ensin. Muuan Kalle Rovanperä ajoi ensimmäisen kerran WRC-autoa jo taaperoikäisenä isänsä Harri Rovanperän sylissä. Myöhemmin sama nuorukainen ajoi rallin osakilpailuvoittoon nuorempana kuin kukaan aiemmin, ja loppu on historiaa. Tänä vuonna niin Harri-isä kuin koko Suomen kansa juhlii kaikkien aikojen nuorinta rallin maailmanmestaria, joka palautti suomalaiset ralliautoilijat lajin kirkkaimmalle huipulle 20 vuoden jälkeen.
  • Rallissa on kyse ennen muuta saumattomasta tiimityöstä. Paraskin kuljettaja tarvitsee rinnalleen Jonne Halttusen kaltaisen luotettavan kartanlukijan, ja paraskin kuljettajakaksikko tarvitsee tuekseen toimivan tiimin ja alleen kilpailukykyisen auton. TOYOTA GAZOO Racingin rallitiimissä on tuplasti aihetta juhlaan, sillä Suomessa rakennettu hybriditeknologian voimannäyte, GR YARIS Rally1 HYBRID -ralliauto siivitti tiimin myös valmistajien sarjan maailmanmestaruuteen. Voiton hetkellä on helppo hymyillä, mutta isän tuki on ja säilyy aina.
  • Kalle Rovanperä kruunattiin kaikkien aikojen nuorimmaksi maailmanmestariksi

    Vasta kolmatta kauttaan rallin kuninkuusluokassa ajava Rovanperä on esittänyt vahvoja otteita koko kauden. Uuden-Seelannin rallin voitto oli jo kuudes osakilpailuvoitto tällä kaudella uuden GR YARIS Rally1 HYBRID -kilpurin ratissa. Ruotsin MM-rallista lähtien kuljettajien MM-sarjaa johtanut Rovanperä varmisti maailmanmestaruuden jo kauden kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa.

    Rovanperä on ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari 20 vuoteen ja ensimmäinen, joka voitti mestaruuden Suomessa rakennetulla autolla. Toyotalle Rovanperän mestaruus on kahdeksas kuljettajien sarjan voitto.

  • Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kertoi mestaruuden varmistumisen olleen tunteikas hetki. ”Tunteeni ovat todella pinnassa nyt. Kallen mestaruudella on suuri merkitys. Uskomatonta, että kaveri, joka juuri täytti 22 vuotta, voi saavuttaa jotain tällaista, rikkoen kaikki ennätykset lajissamme. Mestaruus on myös hyvin tärkeä suomalaisille, 20 vuotta on pitkä aika! Minä ja monet muut kuljettajat kävimme lähellä mestaruutta, ja olen kiitollinen, että Kalle toi viimein mestaruuden taas Suomeen. Olen todella ylpeä koko tiimistä.”
  • Uuden-Seelannin rallissa nähtiin jälleen osoitus Rovanperän ilmiömäisestä vauhdista etenkin haastavissa sääolosuhteissa, mikä on ollut hänen vahvuutensa läpi kauden. Lauantaina, 22-vuotissyntymäpäivänään, mestari loisti läpimärillä pätkillä ja varmisti lähes puolen minuutin johdon rallin päätöspäivään. Kilpailun päättävällä Power Stagella Rovanperälle olisi riittänyt sijoitus neljän parhaan joukossa maailmanmestaruuden varmistamiseksi, mutta Rovanperä kuittasi kilpailun päätöspätkänkin nimiinsä, jo seitsemännen kerran tällä kaudella.
  • Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda onnitteli Kalle Rovanperää ja Jonne Halttusta heti mestaruuden varmistuttua. ”Haluaisin onnitella Kallea kolmesta syystä. Ensinnäkin 22-vuotissyntymäpäiväonnittelut! Toiseksi onnea Uuden-Seelannin rallin voiton johdosta. Ja kolmanneksi onnea kuljettajien maailmanmestaruudesta. Arvostan suuresti myös Jonnea, joka on uurastanut yhdessä Kallen kanssa. Onnea maailmanmestaruudesta! Näin Belgian MM-rallissa, että Kallen tukemisen lisäksi Jonne tukee koko tiimiä luomalla hyvää henkeä.”
Tallimestaruus kruunasi 2022 WRC-kauden

Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen henkilökohtaisten mestaruuksien lisäksi TOYOTA GAZOO Racingin rallitiimi kirjasi nimiinsä myös valmistajien sarjan maailmanmestaruuden. Tallimestaruus varmistui jo kauden toiseksi viimeisessä MM-osakilpailussa Espanjassa, jossa Sébastien Ogier ajoi upeasti voittoon ja Kalle Rovanperä kolmanneksi.

”Isot onnittelut tiimille. Näytimme tänä vuonna, kuinka lahjakas tiimi on. Kiitos kaikille, jotka tekivät uudesta autosta näin vahvan, nopean ja luotettavan. Pystyimme pitämään kartanlukijan kanssa vain hauskaa ohjaamossa”, Kalle Rovanperä kommentoi Espanjan rallin maalihaastattelussa.

Kuvat: Hannu Rainamo