Vähäpäästöinen auto

Toyotalla on tärkeä rooli kasvihuoneilmiön torjunnassa

Autoteollisuus kehittää aktiivisesti uusia vähäpäästöisempiä autoja ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Toyota on tässä kehityksessä aktiivinen, ja se on ollut edelläkävijä erityisesti hybriditekniikan kehittämisessä.

Viime aikoina autoteollisuus on tuonut markkinoille vähäpäästöisiä tekniikoita, joiden avulla henkilöautoilun päästöjä voidaan vähentää merkittävästi. Näistä mainittakoon hybridiautot, pistoke- eli plug-in-autot, sähköautot sekä polttokennoa hyödyntävät autot. Kaikki nämä, ja varmasti myös uudet tulossa olevat ratkaisut, vievät kehitystä oikeaan suuntaan.

Asioiden kehittymistä parempaan on turha jäädä odottamaan. Jo nykyiset autot tarjoavat oivia mahdollisuuksia päästöjen alentamiseen. Olennaisempaa on löytää itselle ja omiin käyttötarpeisiin sopiva vähäpäästöinen auto.

Vähäpäästöisistä autoista hybriditekniikkaa hyödyntävät autot ovat ylivoimaisesti suosituimpia ja niistä on jo yli 20 vuoden käyttökokemukset. Hybridiautot yhdistävät polttomoottorin ja sähkömoottorin parhaat puolet. Hybridiautolla voi ajaa jopa yli 50 % ajoajasta sähköllä. Hybridiautossa polttomoottori ja sähkömoottori on sovitettu toimimaan optimaalisesti yhdessä. Siksi hybridiauto on erittäin energiataloudellinen myös polttomoottoriajossa. Hybridiauton polttomoottori suunnitellaan aina taloudellisuuden lähtökohdista, koska sähkömoottori toimii moottoria täydentävänä voimanlähteenä.

Hybridiautot

Hybridiauton korimalli ja moottorikoko kannattaa valita omien ajotilanteiden ja -tarpeiden mukaan. Hybridien edut korostuvat erityisesti kaupunkiajossa. Mikäli ajat paljon kaupunkiajoa, valitse pienehköllä polttomoottorilla varustettu hybridimalli. Jos taas ajat paljon maantieajoa, valitse hybridimalli, jonka apuna on hieman isompi polttomoottori. Pistokehybridi on valintasi, jos esimerkiksi päivittäinen työmatkasi sopii hyvin autosi toimintasäteeseen ja haluat ajaa todella edullisia ja päästöttömiä kilometrejä. Kotipistokkeesta, vaikkapa yösähköllä ladatut ajokilometrit, ovat todella edullisia.

Toyotan itselataavien hybridiautojen merkittävä etu on niiden helppous. Auto valvoo ja kontrolloi itsenäisesti energiantuotantoa. Hybridillä ajaminen on kuin minkä tahansa polttomoottorilla varustetun automaattivaihteisen auton ajaminen. Sähkön loppumisen aiheuttamasta tielle jäämisestä ei ole pelkoa.

Polttokennoautot

Vetyä hyödyntävät polttokennoautot ovat yksi kehittyvä tekniikka. Polttokennoon liittyy monia merkittäviä etuja. Esimerkiksi sen päästöt pakoputkesta ovat puhdasta vesihöyryä. Taloudellisuus on myös huippuluokkaa.

Sähköautot

Sähköautot ovat nekin yksi lupauksia antava ajoneuvoryhmä. Sähköautolla ajo on puhdasta ja edullista. Sähköautoiluun liittyy vielä kuitenkin seikkoja, jotka varmasti kehittyvät tulevaisuudessa. Toimintasäde sähköajossa on vielä monille riittämätön, ja autoon ladattavan sähkön tuottaminen suuressa mittakaavassa saattaa olla ympäristölle haitallista. Esimerkiksi auton tarvitsema kivihiilellä tuotettu käyttösähkö ei välttämättä ole ympäristöystävällisin vaihtoehto. Ehkä suurin sähköautojen yleistymistä hidastava seikka on kuitenkin toimintamatkan riittävyys. Pikalatauspisteitä on edelleenkin suhteellisen vähän. Sähköautot ovat kuitenkin yksi kehityssuunta, jota Toyotakin tutkii. Toyota on ilmoittanut tuovansa maailmanlaajuisesti myyntiin yli 10 täyssähkömallia 2020-luvun alkupuoleen mennessä.

Yli puolet taajama-ajosta sähköllä
Itselataava hybridiauto
Vähemmän CO2-päästöjä
Kaksi moottoria, poltto- ja sähkömoottori
Hybridisanasto

Fossiiliset polttoaineet

Fossiiliset polttoaineet ovat uusiutumattomia tai hyvin hitaasti uusiutuvia luonnonvaroja. Fossiilisia polttoaineita ovat mm. öljy, kivihiili, maakaasu ja turve. Fossiilisia polttoaineita käytettäessä syntyy erilaisia savukaasuja kuten hiilidioksidia, rikkidioksidia, typen oksideja ja lukuisia pienhiukkasia. Ne ovat merkittäviä kasvihuonepäästöjen aiheuttajia.

Hybridiauto

Hybridiauto yhdistää saumattomasti polttomoottorin ja sähkömoottorin. Palveluksessasi on aina moottorin, sähkömoottorin tai näiden yhdistelmän voima. Polttomoottori tuottaa eteenpäin vievän voiman lisäksi energiaa akkuihin, jotka vapauttavat sitä sähkömoottorille esim. liikkeellelähdöissä. Hybridiauto varastoi myös jarrutusenergiaa sekä liike-energiaa akkuun. Tämäkin varastoitu energia siirtyy myös sähkömoottorin käyttöön. Perinteisessä autossa nuo energiat menevät hukkaan.

Kasvihuoneilmiö

Maapallon ilmaston lämpeneminen lämpösäteilyä pidättävien aineiden lisääntyessä ilmakehässä. Auringon tulosäteily pääsee maan pinnalle kasvihuonekaasujen läpi, mutta mm. lisääntynyt hiilidioksidi hidastaa säteilyn pääsyä pois maapallolta. Maapallon keskilämpötila nousee, minkä seurauksena haitalliset sääilmiöt kuten jäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu yleistyvät.

Lue lisää »

Pistokehybridi, plug-in hybridi, lataushybridi, PHV

Pistokehybridi eli plug-in hybridi on yksi hybridiautojen muunnelma. Pistokehybridin akkuihin voi ladata virtaa esim. ostoskeskusten latauspaikoilta tai useissa tapauksissa vaikkapa kotisi tai työpaikan latauspistokkeista. Usein oman kodin virtapistoke kelpaa latauspisteeksi. Toyota-pistokehybridissä on myös polttomoottori, joten virran vähennyttyä matka jatkuu polttomoottorin voimin. Pistokehybridillä on mahdollista lisätä sähköllä ajetun matkan osuutta kokonaiskilometreistä, ja autoon ulkopuolelta ladattu sähkö on polttoaineeseen verrattuna huomattavan edullista.

Sähköauto, sähköajoneuvo

Käsite "sähköauto" on hieman epätarkka. Tarkasti otettuna se on auto, joka kulkee vain ja ainoastaan ladatulla sähköllä. Kun tuo sähkö loppuu, auto pysähtyy. Monet laskevat sähköautoihin myös ne ajoneuvot, joissa poltto- tai sähkömoottori tuottaa sähköä, joka vie autoa eteenpäin. Toyota-hybrideissä yhdistyvät polttomoottorin ja sähkömoottorin parhaat puolet. Toyota-hybrideillä voi ajaa jopa yli puolet ajoajasta sähköllä. Toyota-hybridissä sähkömoottori ja polttomoottori ovat täydellinen pari. Polttomoottoritilassakin polttoaineen kulutus on vähäinen ja auton kokonaistaloudellisuus optimaalinen. Sähköautot ovat yksi monista Toyotan toimintalinjoista, jota se vie eteenpäin hybridi- ja vetyteknologian ohella. Toyotan tavoitteena on olla maailman paras ja monipuolisin liikkumispalveluita tarjoava yritys.

Toimintasäde

Hybridien yhteydessä toimintasäteellä tarkoitetaan ajomatkaa, joka pistokehybridillä voidaan ajaa puhtaassa sähköajotilassa.

Lue lisää hybrideistä

Toyota on jatkossakin sähköisen autoilun edelläkävijä. Toyota on jatkossakin sähköisen autoilun edelläkävijä. Toyota kehittää aktiivisesti autoihin uusia käyttövoimia. Sähköinen autoilu on yksi mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista hybridi- ja polttokennotekniikan ohella. Toyota tuo aivan pian markkinoille uusia mielenkiintoisia sähköautomalleja. Pistokehybridi on osa Toyotan laajaa hybridiperhettä Pistokehybridi on osa Toyotan laajaa hybridiperhettä Pistokehybridin akku voidaan ladata suoraan normaalista pistorasiasta, mutta auto voi myös liikkua hybridin tavoin polttomoottorin ja sähkömoottorin saumattomalla yhteistyöllä. Tietoa hybrideistä Tietoa hybrideistä Toyotan hybridimallisto on Suomen suosituin. Näiltä sivuilta löydät vastauksia kysymyksiin hybridillä ajamisesta, omistamisesta, tekniikasta sekä Toyotan ympäristöajattelusta. Hybridiautot Suomessa. Toyota ehdoton edelläkävijä. Hybridiautot Suomessa. Toyota ehdoton edelläkävijä. Hybridiautojen yleistyminen on ollut hyvin nopeaa Suomessa. Vuonna 2018 hybridiautoja oli liikenteessä lähes 30 000. Toyota on ylivoimaisesti suosituin hybridimerkki. Suomessa on tällä hetkellä 25 000 rekisteröityä Toyota-hybridiä.