Tieto lisää turvallisuutta

Toyota-rengasasiantuntijalta saat uusimmat tiedot ja pidät renkaasi kunnossa

Renkaat ovat ainoa yhteys auton ja tien välillä. Turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että renkaat ovat aina kunnossa; kulutuspinnat ja ilmanpaineet kohdillaan ja oikeat renkaat alla oikeaan aikaan.

Rengasmääräykset

Laki määrittelee renkaiden minimiurasyvyydet. Kesärenkaat on vaihdettava viimeistään silloin, kun urasyvyys on 1,6 mm. Talvirenkaissa vaihto tulee tehdä viimeistään, kun urasyvyys on 3,0 mm. Mitä vähemmän kulutuspintaa on jäljellä, sitä heikompi on renkaan pito tiehen.

Lain edellyttämillä minimiurasyvyyksillä esim. renkaan märkäpito on jo laskenut vaaralliselle tasolle. On suositeltavaa uusia renkaat jo ennen kuin saavutetaan lain määrittelemä minimiurasyvyys.

Rengasmerkinnät

Standardoitu eurooppalainen rengasmerkintä on luotu auttamaan sinua rengasvalinnoissa. Merkintä palvelee nimenomaan kesärenkaiden valinnassa. Se kertoo tiedot kolmesta renkaan ominaisuudesta: märkäpidosta, polttoainetaloudellisuudesta ja vierintämelusta.

EU:n rengasmerkinnät perustuvat pitkälti Keski-Euroopan olosuhteisiin ja ovat käyttökelpoisia nimenomaan kesärenkaita valittaessa. Ne eivät kerro mitään talvirenkaiden pito-ominaisuuksista liukkaalla tai lumella eivätkä näin anna välttämättä oikeaa tietoa talvirenkaiden valintaan. Nastarenkaisiin EU:n merkintöjä ei vaadita.

Polttoainetehokkuus

Polttoainetehokkuusluokat A–G ilmoitetaan värikoodatulla asteikolla.
A (vihreä) = paras polttoainetehokkuusluokka
G (punainen) = heikoin polttoainetehokkuusluokka

Vierintävastus on yksi niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat ajoneuvon polttoaineen kulutukseen. Mitä pienempi vierintävastus, sitä vähemmän polttoainetta tarvitaan ajoneuvon liikuttamiseen ja sitä pienemmät ovat CO2 -päästöt.

Henkilöautoissa ero polttoaineen kulutuksessa rengasluokkien A–G välillä voi olla jopa 7,5 % Se tarkoittaa keskimäärin 0,65 litraa per 100 km. Saavutettavat säästöt riippuvat ajoneuvotyypistä, tieolosuhteista ja ajotavasta.

Märkäpito

Märkäpito luokitellaan asteikolla A–G:
A = paras märkäpito
G = heikoin märkäpito

Jarrutusvaste on yksi renkaan tärkeimmistä suorituskykytekijöistä märällä pinnalla ja se on oleellisen tärkeä turvallisuuden kannalta. Jarrutusvälimatkan eri rengasluokkien A–G välillä voi olla jopa 30 %. Esimerkiksi 80 km tuntinopeudella kulkevan henkilöauton jarrutusmatka voi lyhentyä jopa 18 m täydessä jarrutuksessa märissä olosuhteissa. Monet muutkin tekijät vaikuttavat turvallisuuteen märällä ja kuivalla kelillä. Jarrutusmatkat saattavat vaihdella ajoneuvotyypin ja tieolosuhteiden mukaan.

Melutaso

EU:n renkaiden melutasoluokitus mittaa renkaiden ulkoista melutasoa desibeleinä. Koska useimmille desibeliarvot eivät ole tuttuja, näytetään lisäksi melutasoluokka. Se näyttää renkaan melutason suhteessa uusiin Euroopan ohiajomelutasoihin, jotka otettiin käyttöön vuonna 2016.

1 musta aalto: Hiljainen (vähintään 3 dB alle eurooppalaisen raja-arvon)
2 mustaa aaltoa: Kohtuullinen (alittaa eurooppalaisen raja-arvon enintään 3 dB:llä)
3 mustaa aaltoa: Äänekäs (ylittää eurooppalaisen raja-arvon)

Rengasmerkinnät
Ilmanpaineet

Varmista aina, että autosi renkaissa on riittävä ilmanpaine. Noudata autonvalmistajan suosituksia ja tarkista ilmanpaineet säännöllisesti sekä huomioi kuormituksen muutokset. Alipaineiset renkaat ovat suuri turvallisuusriski. Oikeilla ja riittävän korkeilla suositusten mukaisilla ilmanpaineilla säästät polttoainetta, vaikutat renkaiden kulumiseen ja viimeistelet autosi ajo-ominaisuudet.

Paineiden tarkastus on suositeltavaa tehdä ulkona kylmiin renkaisiin. Rengaspaineet kannattaa aina tarkistaa renkaiden vaihdon yhteydessä ja säännöllisesti sen jälkeenkin. Muista tarkistaa myös vararenkaan paine. Jos epäilet huoltamon ilmanpainemittarin lukeman oikeellisuutta, varmista lukema toisella mittarilla.

Talvella kylmä ulkoilma laskee renkaiden painetta noin 0,1 bar/10°C. Suosittelemme käyttämään talvirenkaissa noin 0,2-0,3 bar korkeampia paineita kuin kesärenkaissa.

Etsi rengasvalitsemalla parhaiten autoosi sopivat renkaat. Voit myös varata renkaanvaihdon ja säilytyspalvelut. Toyota Huoltorahoituksella rahoitat mukavasti hankintasi.

Lue lisää:

Toyota Toyota-rengasvalitsin Toyota-rengasvalitsin Me Toyota-huollossa tunnemme Toyotasi parhaiten – aina renkaita myöten. Tällä rengasvalitsimella löydät Toyota-autoosi parhaiten sopivat rengasmerkit ja näet myös renkaiden hinnat paikalleen asennettuna. Renkaanvaihto ja rengashotelli Renkaanvaihto ja rengashotelli Toyota-huollon rengashotellissa renkaasi säilyvät asianmukaisissa olosuhteissa ja kauden vaihtuessa vaihdamme ne taas halutessasi autosi alle. Varaa vaihto- ja säilytyspalvelut Toyota-huollostasi. Varaa Toyota-vauriotarkastus helposti. Varaa Toyota-vauriotarkastus helposti. Kun autosi on kokenut kolhuja, varaa Toyota-vauriotarkastus täältä nopeasti ja helposti. Voit valita ajan ja paikan sinulle parhaiten sopivaksi. Toyota auttaa ja neuvoo vahingon sattuessa Toyota auttaa ja neuvoo vahingon sattuessa Täältä löydät toimintaohjeet mm. kolariin, eläinkolariin, ilkivaltatapauksiin sekä lasivahinkoihin.