1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Iskikö kelkkakuume tai venevillitys? Näin vetokoukku helpottaa elämääsi
Toyota palvelee

Iskikö kelkkakuume tai venevillitys? Näin vetokoukku helpottaa elämääsi

Lisävarusteet
Automalleja ja autotyyppejä on valtavasti, mutta lopulta ne voidaan jakaa kahteen kastiin: Autoihin, joissa ei ole vetokoukkua ja niihin, joissa tämä elämän­piiriä rikastava lisävaruste on.
 • Teksti: Juha-Pekka Honkanen
 • Kuva: Adobe
 • 22.4.2021
 • Coolimpi kuin avolava

  Oletko koskaan ihmetellyt, miksei Suomessa ole lava-autoja amerikkalaisten tapaan? Meillä on jotain vielä hienompaa: peräkärryjä. Täällä tee-se-itse -ihmisten ja kesämökkien luvatussa maassa vetokoukku on kansallisylpeys. Se tekee meistä karavaanareita ja vetää pyyteettömästi mitä moni­naisemmat kuormat. Kärryä ei tarvitse omistaa: kuomu- ja kaappimalleja, trailereita ja tietenkin peräkärrypaljuja on laajasti vuokrattavissa.

  Apua, autossani ei ole vetokoukkua

  Ymmärrämme – jo nyt haluat vetää autollasi erilaisia peräkärryjä ja vetokoukun kaipuu on väkevä. Onnekkaasti vetokoukun saa asennettua sekä uusiin että vaihtoautoihin. Nykyautoissa – ja itse asiassa jo vähän vanhemmissa vaihdokeissakin – on paljon älyä ja sähkötekniikkaa, mikä pitää huomioida asennusvaiheessa. Merkkiliikkeessä Toyotasi saa juuri sille sopivan ja sen muiden järjestelmien kanssa yhteensopivan vetokoukun.

  Kiinteä vai irrotettava?

  Jos haluat pitää vetokykysi vaatimattomasti vakan alla, irrotettava koukku on sujuva valinta. Säännölliseen käyttöön suositellaan kiinteää vetokoukkua. Valinnalla ei ole hintaeroa. Jos irrotettavaa koukkua ei käytä paikaltaan säännöllisesti, luonto tekee siitäkin kiinteän.

  Kuuletko luonnon kutsun?

  Osa meistä autoilee vuosien ajan, eikä kaipaa vetokoukkua elämäänsä. Sitten se tulee – kelkkakuume tai venevillitys. Maalle pitää saada mönkijä, tai vesijetti vesille. Vetokoukkuun kiinnitettävä pyöräteline helpottaa elämää, jos polkupyörän punnertaminen suorille käsille ei houkuttele. Vetokoukku tuo uudet harrastukset osaksi arkea.

  Näin vedetään

  Kiinnität vetokoukkuun mitä tahansa, tärkeintä on muistaa sen seuraavan perässäsi. Kuormattu peräkärry tai asuntovaunu lisäävät merkittävästi liikkeellä olevaa massaa ja edellyttävät ennakointia sekä ajolinjoissa että pysähtymisessä. Pitkään seisoneen peräkärryn rengaspaineet ovat voineet laskea. Tarkista myös valojen toimivuus ja kiinnitä mahdolliset turvavaijerit. Varmista myös, ettei kuorma ylitä vetoauton suurinta sallittua massaa. Tiedot löydät Traficomin verkkopalvelusta.

  Hybrideihin saa vetokoukun

  Toyotan hybridit ovat olleet osana mallistoa vuodesta 2003 ja aivan alkuaikoina niihin ei saanut vetokoukkua. Maailma on muuttunut ja nyt vetokoukun voi asentaa valta­osaan hybridimalleista. Uudella autolla vetohommat ovat muutenkin mukavia: peruutuskamera on taivaan lahja vetoaisan eteen peruuttaville!

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua