1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Puhdasta ilmaa autoon – Tärkeä ilmastointihuolto jää helposti tekemättä
Toyota palvelee

Puhdasta ilmaa autoon – Tärkeä ilmastointihuolto jää helposti tekemättä

Ilmastointi

Ilmastoinnilla on useita tärkeitä tehtäviä, ja siitä on hyötyä Toyotaasi kaikkina vuodenaikoina. Ilmastointilaitteen huollattaminen on tärkeää, jotta auton sisäilma pysyy puhtaana.

 • Teksti: Sami Takala
 • Kuva: Toyota
 • 5.10.2021
 • Hyh, hyh! Onpa tunkkainen haju.

  Selitys saattaa olla ilmastointilaitteessa, jota ei ole huollettu. Huollattaminen saattaa helposti unohtua, sillä se ei kuulu määräaikaishuoltoon vaan on vapaaehtoista. Aika täytyy siis muistaa varata itse.

  Tehdystä ilmastointihuollosta on yleensä merkintä auton huoltokirjassa tai tarra moottoritilassa.

  Huollattaminen on hyödyllistä, koska ilmastoinnilla on monta tärkeää tehtävää: se paitsi viilentää ilmaa myös suodattaa siitä pölyä, nokea ja muita epäpuhtauksia. Tämä taas ehkäisee esimerkiksi allergisia oireita ja päänsärkyä.

  Talvella ilmastointi kuivattaa ilmaa ja poistaa kosteutta.

  Bakteerikasvustoa ja hajuhaittoja

  Ilmastointihuolto on suositeltavaa tehdä vähintään kahden vuoden välein, sanoo Toyotan tekninen asiantuntija Jussi Rautoja.

  Uusissa Toyota-autoissa oleva raitisilmasuodattimen elementti taas tulisi vaihtaa kahdesti vuodessa: syksyisin ja keväisin. Useaan Toyota-malliin on saatavana lisävarusteena vaihdettava aktiivihiilisuodatin, joka poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta vieläkin tehokkaammin.

  Jos ilmastointia ei huollata, autoon voi tulla bakteerikasvustoa, hometta ja hajuhaittoja. Pahimmassa tapauksessa tukkoinen raitisilmasuodatin ja huonolaatuinen sisäilma aiheuttavat terveyshaittoja.

  Lue lisää ilmastoinnin huollosta. 

  Herkkä kosteudelle

  Ilmastointilaitteen huoltaminen on luvanvaraista, ja sen saavat tehdä vain koulutetut ammattilaiset. Heitä työskentelee myös Toyota-merkkihuolloissa.

  Ilmastointihuollossa mekaanikot muun muassa tarkastavat kylmäaineen määrän ja järjestelmän tiiviyden. Vaikka järjestelmä olisi ehjä, kylmäaine vähenee noin 10–15 prosenttia vuodessa. Huollossa myös poistetaan järjestelmään kertynyt kosteus.

  ”Ilmastoinnin kompressori on herkkä kosteuden aiheuttamalle korroosiolle. Jos ilmastoinnin jättää huoltamatta vuosikausiksi, kompressori ja mahdollisesti muita osia saattaa hajota. Huoltamisella välttää tällaiset ongelmat”, Rautoja sanoo.

  Entä se paha haju, miten siitä pääsee eroon?

  Jos autossa haisee pahalta ja haju johtuu ilmastoinnin epäpuhtauksista, voidaan ilmastointilaitteeseen tehdä erityinen hajunpoistokäsittely.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua