1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Työsuhdeautoilun ABC I Toyota Way
Toyota palvelee

Työsuhdeautoilun ABC

Työsuhdeautot
Mitkä ovat työsuhdeauton edut? Entä voiko työsuhdeautolla lähteä ulkomaanreissuun? Toyota Auto Finlandin yritysmyyntipäällikkö Mikko Kirves vastaa työsuhdeautoilua koskeviin kysymyksiin.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Toyota
 • 2.5.2024
 • Mitä työsuhdeauto käsitteenä tarkoittaa?

  Työsuhdeauto on työntekijäetu, joka syntyy työntekijän käyttäessä työnantajan hallinnoimaa autoa henkilökohtaisiin- ja työajoihinsa. Työsuhdeautolle, kuten muistakin työsuhde-eduille, määritellään verotusarvo, jonka suuruus riippuu automallista ja auton varustelusta. Autoedun arvo lasketaan yleensä osaksi työntekijän verotettavaa ansiotuloa. Työnantaja ei voi tehdä työsuhdekäytössä olevasta autosta alv-vähennystä.

  Mitkä ovat työsuhdeauton keskeiset hyödyt?

  Työntekijän kannalta työsuhdeauton keskeisin etu on helppous ja riskittömyys. Hän saa käyttöönsä mieleisensä uuden tai uudehkon auton, jonka jälleenmyyntiarvosta ei tarvitse kantaa huolta. Kaikki autoiluun liittyvät kulut sisältyvät samaan pakettiin, joten yllättäviä menoeriä ei pääse syntymään. Valitusta autosta, varustetasosta, palveluista ja vuosittain ajettavista ajokilometreistä riippuen, työsuhdeauto voi tulla jopa halvemmaksi kuin vastaavan auton omistaminen.

  Yritys voi työsuhdeautopolitiikkansa avulla sitouttaa henkilöstöään ja helpottaa omia rekrytointiprosessejaan. Yritykset voivat työsuhdeautoilun avulla myös edistää autoilun ekologisuutta ja vähäpäästöisyyttä sekä hallita paremmin työntekijöidensä liikkumisesta syntyviä kuluja. Monesti työsuhdeauton kulut tulevat edullisemmiksi kuin henkilöstölle työajoista maksetut kilometrikorvaukset.

  Mitä eroa on käyttöedulla ja vapaalla autoedulla?

  Vapaa-autoetu sisältää kaikki auton käytöstä aiheutuvat kulut huolloista, vakuutuksiin, renkaidenvaihtoihin sekä käyttö- ja polttoainekuluihin. Käyttöedussa työntekijä maksaa itse vapaa-ajanajoista syntyvät polttoaine- ja käyttövoimakulut.

  Vapaa-autoetu on yleinen silloin, kun työsuhdeautona on polttomoottoriauto tai esimerkiksi täyshybridi. Sen sijaan ladattavat hybridit ja täyssähköautot otetaan useammin käyttöedulla. Tämä johtuu pitkälti siitä, että sähkökäyttöisen autojen käyttövoimakulujen määritteleminen on polttomoottoriautoja haastavampaa sähkön kilowattituntihintojen voimakkaiden hintavaihteluiden vuoksi.

  Jos työntekijä pystyy lataamaan autonsa edullisesti esimerkiksi kotona tai työpaikalla, on käyttöetu hänelle hyvin edullinen vaihtoehto.

  Miten työsuhdeautoilua verotetaan?

  Työsuhdeautolle määritelty vapaan autoedun tai käyttöedun verotusarvo huomioidaan työntekijän ansiotulojen kokonaisverotuksessa. Yleisin toimintatapa on lisätä autoedun verotusarvo työntekijän bruttotulon päälle. Kokonaissummasta työntekijä maksaa veroprosenttinsa mukaisesti ansiotuloveroa.

  Kuinka pitkä työsuhdeauton leasing-aika yleensä on?

  Työsuhdeautojen leasing-sopimuskausi on yleisimmin 3–4 vuotta. Sopimuskauden aikana työsuhdeautoilla ajetaan keskimäärin 60–80 tuhatta kilometriä.

  Sopimuskausi voi olla myös huomattavasti lyhyempi, jos työntekijä ajaa työsään paljon. Joissain tapauksissa sopimuskauden pituus voidaan määritellä ajan sijaan ajokilometrien mukaan.

  Voiko työsuhdeauto olla myös käytetty?

  Kyllä. Työsuhdeauto voi hyvin olla esimerkiksi autoliikkeen esittelyauto tai muutaman vuoden ikäinen vaihtoauto. Verotusarvo laskee auton kolmantena käyttövuonna, mikä tekee siitä taloudellisesti edullisemman vaihtoehdon työntekijälle.

  Käytettyä työsuhdeautoa etsivän kannattaa tutustua Toyota Approved -vaihtoautoihin. Toyota on Suomen myydyin yritysautomerkki, joten vähän ajettuja vaihtoautoja on runsaasti tarjolla. suosittuja työsuhdeautomalleja ovat erityisesti Corolla, RAV4, Prius ja bZ4X.

  Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun pohtii valintaa oman ja työsuhdeauton välillä?

  On tärkeää kysyä itseltään, mitä autolta haluaa. Jos autolta kaipaa helppoutta, huolettomuutta ja ympäristöystävällisyyttä, työsuhdeauto on hyvä ja riskitön valinta. Auton parissa mielellään puuhastelevalle sekä autoon muutoksia ja säätöjä tekevälle oma auto saattaa olla parempi valinta.

  Saavatko puoliso ja muut perheenjäsenet ajaa työsuhdeautolla?

  Kyllä. Lähtökohtaisesti perheenjäsenet ja kollegat saavat käyttää työsuhdeautoa. Yrityskohtaiset poikkeukset ovat kuitenkin mahdollisia. Asia kannattaa aina tarkastaa oman yrityksen työsuhdeautopolitiikasta vastaavalta henkilöltä.

  Voiko auton viedä lomamatkalla ulkomaille?

  Autoetu ja leasing-sopimukset yleisesti mahdollistavat EU-maihin suuntautuvat ulkomaanmatkat työsuhdeautolla, mutta yrityksen autopolitiikka voi rajoittaa matkojen tekemistä. Auton maastavientiin tarvitaan kuitenkin aina paperinen tai sähköinen lupa auton omistajalta (siis käytännössä leasing-yhtiöltä tai työnantajayritykseltä). Lisäksi ennen matkaa on tärkeä varmistaa kohdemaan määräykset ja ottaa paperinen rekisteriote matkalle mukaan.

Toyotan yritys- ja työsuhdeautot

Laajasta sähköistetystä mallistostamme löytyy runsaasti kattavasti varusteltuja ja turvallisia vaihtoehtoja yrityskäyttöön ja työsuhdeautoilijalle. Sähköistetyt henkilöautomme ovat täydellinen valinta yrityksille, sillä alhaisten ylläpito- ja käyttökustannusten lisäksi ne viestivät yrityksen vastuullisuutta.
Tutustu mallistoon Opens in new window
 • Verohallinto määritteli, että työpaikalla lataamisella on jokin arvo. Lataamiselle ei ole kuitenkaan toistaiseksi määritelty verotusarvoa.
 • Onko työsuhdeauto mahdollista ladata työpaikalla?

  Se on paljolti kiinni työantajan kiinteistön latausinfrasta ja autopolitiikasta. Verohallinto määritteli taannoin, että työpaikalla lataamisella on jokin arvo. Lataamiselle ei ole kuitenkaan toistaiseksi määritelty verotusarvoa, joten työpaikalla lataaminen on verotonta ainakin tämän vuoden loppuun.

  Mitkä ovat Toyotan keskeiset edut työsuhdeautona?

  Laaja automallikirjo, kattavat voimalinjaratkaisut, hyvin varusteltu business-mallisto sekä Toyotien tunnetusti korkea hinta-laatusuhde. Business-malliston autoissa yhdistyvät työsuhdeautoilijoiden arvostamat varusteet ja edullinen verotusarvo.

  Toyotan Business-mallistoa esittelevällä verkkosivulla voi etsiä omiin tarpeisiin ja yrityksen autopolitiikkaan sopivan automallin helppokäyttöisellä valintatyökalulla.

  Mitä hyötyä Toyota Business -palveluista on työsuhdeautoilijalle?

  Business-palveluidemme ideana on tehdä elämä työsuhdeautoilijalle helpoksi ja tarjota kaikki työsuhdeautoilun palvelut yhdeltä luukulta auton valinnasta sen huollattamiseen. Tarjolla on esimerkiksi ilta- ja pikahuoltopalveluja, jotka tehostavat ja helpottavat auton käyttöä.

  Business-palvelumme ovat saatavissa kaikista 11 Toyotan Business Centeristä, jotka sijaitsevat suurissa kaupungeissa ympäri maata. Business Centereissä on varattavissa rauhallisia työtiloja, jotka mahdollistavat tehokkaan työskentelyn ja häiriöttömät etäpalaverit huoltojen aikana.

  Kannattaa ehdottomasti tulla tutustumaan ja kokeilemaan Toyotan business-automalleihin Business Centeriin. Olemme saaneet todella positiivista palautetta autojamme testanneilta.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua