1. Toyota Way
 2. Turvallisuus
 3. Selätä syyspimeys!
Toyota palvelee

Selätä syyspimeys!

Ajovalot
Ajovalot nousevat arvoon arvaamattomaan, kun huristellaan syksyn pimentämillä teillä. Toyota Way niputti tärkeimmät prinsiipit valojen tehokkaaseen käyttöön.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe ja Toyota
 • 23.10.2023
 • 1. Pidä valoautomatiikka rengin roolissa

  Kirkkaassa päivänvalossa auton lähivalot eivät ole tarpeen, vaan voidaan edetä pienemmällä valoteholla. Useimmissa nykyautoissa kuljettaja voi kliksauttaa auton valokatkaisijan asentoon ”auto”. Silloin ajovaloautomatiikka päättelee itsenäisesti, mitkä valot kuhunkin ajotilanteeseen sopivat – päivällä edetään päiväajovaloilla eli huomiovaloilla ja illan pimetessä keulalle syttyvät suuremman valotehon suovat lähivalot.

  Ajovaloautomatiikka on kuskille näppärä renki, mutta isännäksi sitä ei sovi päästää. Automatiikka ei nimittäin aina huomaa, jos valaistusolosuhteet heikkenevät esimerkiksi sateen, sumun tai pöllyävän lumen vuoksi. Jos auton ajovalot puolestaan ovat 0-asennossa, huomiovalot palavat hamaan tappiin asti keli- ja valaistusolosuhteista riippumatta. Silloin automatiikka ei puutu valojen toimintaan lainkaan.

  Kuskin pitää aina viime kädessä päättää, millainen valaistus on ajo-olosuhteisiin nähden sopiva. Kun ajovalot kääntää päälle valokatkaisijasta, voi olla varma, että auton lähivalot palavat. Tällöin on myös mahdollista käyttää auton kaukovaloja.

  Muuttuneissa ajo-olosuhteissa on syytä kääntää ajovalot päälle, jotta myös takavalot palavat.  
   
  2. Ajatko takavalot pimeänä?

  Näkyvyyden ollessa hyvä, takavalot eivät välttämättä ole tarpeen. Siksi esimerkiksi Toyotan autoissa takavalot eivät ole päällä päiväajovalojen palaessa. Ajovaloautomatiikkaa käytettäessä takavalot syttyvät samanaikaisesti lähivalojen kanssa.

  Huomiovaloilla ajavan on syytä olla tarkkana, kun ilta pimenee tai sääolosuhteet muuttuvat. Jos valokytkin on 0-asennossa tai käytössä oleva valoautomatiikka ei havaitse muuttunutta olosuhteita, on syytä kääntää ajovalot päälle. Takavalotonta ajoneuvoa nimittäin on erittäin vaikea havaita, mikä lisää oleellisesti vakavien peräänajo-onnettomuuden riskiä. 

  3. Käytä kaukovaloja tehokkaasti

  Moni kuski arastelee kaukovalojen, tuttavallisemmin pitkien, käyttöä, koska pelkää niiden häikäisevän vastaantulijoita. Kaukovalojen oikeaoppiminen käyttö on kuitenkin tärkeä turvallisuustekijä pimeällä ajettaessa. Esimerkiksi hirvieläimet voi bongata tienvarsilta huomattavasti pidemmän matkan päästä kuin lähivaloille huristeltaessa. Yllättävissä tilanteissa aikaa reagointiin ja jarruttamiseen on enemmän.

  Lähtökohtaisesti kaukovaloja kannatta pitää päällä aina, kun ne eivät häiritse muita tielläliikkujia. Hyvin valaistuilla tieosuuksilla kaukovalojen käyttö ei kuitenkaan ole sallittua.

  Lähivalot pälle kun autot kohtaavat

  Vastaan tulevan auton lähestyessä lähivalot napsautetaan päälle, kun autojen valokeilat kohtaavat. Pitkät voi kytkeä takaisin juuri hetkeä ennen auton kohtaamista. Moottoritiellä voi usein ajaa pitkillä, vastaan tulevasta liikenteestä huolimatta, koska kaistat ovat etäällä toisistaan. Poikkeuksen muodostavat jyrkästi oikealle kääntyvät mutkat, joissa häikäistymisriski on olemassa.

  Lähivaloille pitää vaihtaa silloinkin, kun saavutetaan edellä ajavaa autoa, ja sen ääriviivat alkavat erottua selvästi. Ohitustilanteessa voit napsauttaa pitkät päälle, kun olet edennyt ohitettavan rinnalle. Vastaavasti ohitettava kytkee pitkät päältä hieman ennen ohittajan palaamista omalle kaistalleen.

  Jos auton varustelistalta löytyy kaukovaloautomatiikka, kannattaa se valjastaa aktiivikäyttöön. Automatiikka huolehtii siitä, että että sinulla on käytössäsi aina paras mahdollinen valovoima, etkä häikäise vahingossa muita tielläliikkujia. Ajaminenkin on huomattavasti stressittömämpää, kun energiaa ei tarvitse käyttää lähi- ja kaukovalojen jatkuvaan vaihtamiseen.

  Haluaisitko nähdä kauemmas?

  Moni kuljettaja harmittelee syyspimeillä kaukovalojen lyhyttä kantamaa. Jos ajat paljon valaisemattomilla maanteillä, on LED-lisäkaukovalo harkinnan arvoinen lisävaruste. Siron, suorakaiteenmuotoisen LED-barin avulla näet tuplasti kauemmas kuin pelkästään auton omia kaukovaloja käyttämällä. Bongaat kevyen liikenteen ja tien vierustoilla lymyilevät riistaeläimet ajoissa, joten liikenneturvallisuus kohenee roimasti. Toyotan automallikohtaiset lisäkaukovalot sulautuvat autosi etumaskin muotoihin. LED-barilla teetkin autoosi hienovaraisen tyylikkään faceliftin.

  Lue lisää Toyotan LED-kaukovaloista.

  Useimpiin Toyotan malleihin on saatavissa hyvän valotehon omaavia LED-lisäkaukovaloja, joita käyttämällä auton kaukovalojen valovoima voidaan helposti jopa tuplata.
   
  4. Sumuvalot sopivat lumipyryyn 

  Auton etu- ja takasumuvalot on lupa sytyttää kehnolla säällä, kuten rankkasateella, lumipöllyssä tai hernerokkasumussa ajettaessa. Tavanomainen pimeä syyssää ei ole peruste ”sumareiden” kytkemiseen, sillä kirkas valo häikäisee ikävästi kanssaliikkujia. 

  Huonolla kelillä erityisesti kirkkaanpunaisena hehkuvalla takasumuvalolla on kriittisen tärkeä merkitys, sillä takana ajavat erottavat sen huomattavasti tavanomaisia takavaloja paremmin. Etusumuvalojen rooli on vähäisempi. Niiden lyhyt ja kirkas valokeila parantaa lähinnä auton edessä olevan lähialueen näkemistä. Vaarana saattaakin olla, että kuljettajan huomio kiinnittyy liian lähelle auton eteen.

  Lähteet: Liikenneturva, Autoliitto, Traficom

  Auton sumuvalot on lupa sytyttää kehnolla säällä.

 • Näin ajat turvallisesti pimeässä

  • Opiskele autosi valojen salat käyttöohjekirjasta.

  • Vaihda päiväajovaloilta lähivaloille näkyvyyden heiketessä.

  • Käytä pimeällä kaukovaloja, jos tiealue on huonosti valaistu. Huomioi kuitenkin muut tiellä liikkujat.

  • Suunta katse kauas eteen, tien oikeaan reunaan. Näin et häikäisty muiden valoista ja havaitset kevyen liikenteen ja tien reunassa liikkuvat eläimet paremmin.

  • Varaa riittävästi aikaa matkaan, kun ajat pimeällä tai haastavissa sääolosuhteissa. Näin voit pudottaa ajonopeuttasi.

  • Pidä autosi valot ja tuulilasi puhtaina. Talven rospuuttokeleillä tuulilasin pesunestesäiliötä saa täyttää ahkerasti.

  • Tarkasta säännöllisesti, että autosi valot ja vilkut toimivat.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua