1. Toyota Way
 2. Turvallisuus
 3. Turvaa perheen pienimpien matka
Toyota palvelee

Turvaa perheen pienimpien matka

Lasten turvalaite
Lapsi oppii liikennekäyttäytymisen mallin meiltä aikuisilta. Pieneen ihmiseen eivät vaikuta pelkästään aikuisten antamat neuvot, vaan myös asenteemme ja toimintatapamme.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 18.4.2023
 • Tieliikennelaki edellyttää, että kaikki alle 135 senttimetrin pituiset lapset käyttävät autossa matkustaessaan turvalaitetta eli turvakaukaloa, turvaistuinta tai turvavyöistuinta. Liikenneturva kuitenkin suosittelee lasten turvalaitteen käyttöä kaikille alle 150 senttimetrin pituisille lapsille.

  Valitse istuin lapsen iän ja koon mukaan

  Vauvalle turvallisin paikka matkustaa on takapenkille selkä menosuuntaan asennettu turvakaukalo. Kun lapsen koko saavuttaa kaukalon käyttöohjeessa mainitun paino- tai pituusrajan, hänelle on aika hankkia turvaistuin.

  Turvallisin lapsen turvaistuin on istuinmalli, joka asennetaan kaukalon tavoin selkä menosuuntaan ja jossa lapsi voi matkustaa mahdollisimman pitkään. Näin istuimen selkänoja suojaa nokkakolaritilanteissa lapsen pään, niskan ja selkärangan aluetta. Tämä on tarpeen, sillä pienen lapsen niskan lihakset ja nivelsiteet ovat vasta kehittymässä, ja pään paino suhteessa kehon painoon on aikuista suurempi.

  Tarkista auton rajoitteet etuistuimella kuljettamiseen

  Jos lapsen kuljettamiseen ei ole käytettävissä muuta vapaata paikkaa kuin etuistuin, on tärkeä selvittää auton käyttöohjeista, millaisia rajoitteita lapsen etuistuimella matkustamiseen liittyy. Selkä menosuuntaan asennettua turvakaukaloa tai -istuinta ei saa koskaan asentaa etupenkille, jos istuinpaikalla on käytössä oleva etuturvatyyny. Myöskään kasvot menosuuntaan matkaavalle, alle 140 senttimetrin pituiselle lapselle etuturvatyynyllinen etuistuin ei ole suositeltava istumapaikka.

  Kun lapsi kasvaa ulos turvaistuimesta, on aika vaihtaa isompaan turvalaitteeseen. Vaihtoehtoina ovat kasvot menosuuntaan asennettava turvavyöistuin tai istuinkoroke. Turvavyöistuin on näistä vaihtoehdoista parempi, sillä se mahdollistaa auton oman kolmipisteturvavyön tehokkaan käytön ja suojaa lasta onnettomuustilanteessa sivulta tulevilta iskuilta. Turvavyöistuinta on hyvä käyttää niin kauan, että lapsen pituus on 150 senttimetriä. Sen jälkeen lapsi voi istua autossa aikuisen tavoin.

  Kasvot menosuuntaan matkaavalle, alle 140 senttimetrin pituiselle lapselle takaistuin on suositeltava istumapaikka.

   

  E-hyväksytty istuin täyttää EU:n vähimmäisvaatimukset

  Turvalaitetta lapselle valittaessa on tärkeä kiinnittää huomiota laitteen turvallisuuteen ja varmistaa, että valittu malli sopii omaan autoon. Ota istuinkaupoille mukaan sekä auto että istuimen tuleva käyttäjä. Näin voit testata turvaistuimen toimivuutta käytännössä.

  Kaikilla Suomessa ja EU-maissa myytävillä turvaistuimilla on E-hyväksyntä. Se takaa sen, että istuin täyttää eurooppalaisen ECE R129- tai ECE R44/04 -hyväksynnän vähimmäisvaatimukset. Jos ostat turvaistuimen esimerkiksi ulkomaisesta verkkokaupasta, on syytä varmistaa, että istuimella on E-hyväksyntä.

  Plus-testin istuimet turvallisimpia

  Jos haluat löytää lapsellesi mahdollisimman turvallisen turvaistuimen, kannattaa tutustua ruotsalaisen VTI-tutkimuslaitoksen Plus-testin läpäisseihin istuimiin. Testauksessa kiinnitetään erityistä huomiota etutörmäyksessä lapsen kaulaan kohdistuvaan voimaan.

  Laadukkain turvalaitekaan ei ole ikuinen. Tarkista laitteen käyttöohjeesta, kuinka pitkä sen käyttöikä on ja mistä sen lasketaan alkavan. Turvaistuimen valmistusvuoden ja -viikon voit tarkastaa istuimen runkoon tehdystä merkinnästä. Kolariautossa ollut turvalaite on vaihdettava uuteen, vaikka siinä ei ulkoisia vaurioita näkyisikään. Hyvin pienellä nopeudella tapahtuvat ”puskuripusut”, eivät kuitenkaan tee istuimesta käyttökelvotonta.

  Tutustu myös autonvalmistajan ohjeistukseen

  Ennen istuimen hankintaa ja asennusta kannattaa tarkastaa myös auton käyttöohjekirjasta ohjeistukset lasten kuljettamiseen. Ohjekirjasta löytyy tiedot esimerkiksi turvaistuimen sijoittelusta ja oikeaoppisesta kiinnittämisestä.

  Vuodesta 2014 lähtien kaikkien uusien henkilöautomallien takapenkit on varustettu kansainvälisen Isofix-standardin (ISO 13216) mukaisilla kiinnikkeillä. Lastenistuimen lukitus tapahtuu työntämällä istuimen Isofix-kiinnityspiikit auton penkeissä oleviin Isofix-kiinnityspisteisiin. Näin istuimen asentaminen on helpompaa ja virheellisen asentamisen riski pienempi perinteiseen turvavyökiinnitykseen verrattuna.

  Lähde: Liikenneturva ja Toyota Suomen lisävarusteiden päällikkö Valtteri Heinämaa

   

 • Toyotan turvavyöistuin

  Toyotan omaan lisävarustevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä yksi turvavyöistuinmalli.

  Istuin sopii 15–36-kiloiselle ja enintään 150 senttimetriä pitkälle lapselle.

  Istuin voidaan kiinnittää autoon Isofix-kiinnityksellä tai auton omilla turvavöillä.

  Istuimen pehmuste voidaan irrottaa ja tarvittaessa pestä.

  Hinta 440 euroa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua