1. Toyota Way
 2. Uutiset
 3. Täysin uusi Toyota C-HR loisti Lux Helsinki -tapahtumassa
Toyota palvelee

Täysin uusi Toyota C-HR loisti Lux Helsinki -tapahtumassa

Lux Helsinki
Toyota oli mukana Lux Helsinki -valotaidefestivaalin pääyhteistyökumppanina, jossa täysin uusi Toyota C-HR loisti Narinkkatorilla City Gazing Helsinki -valoinstallaation yhteydessä. 
 • Teksti: Bo Ingves
 • Kuvat: Bo Ingves
 • 9.1.2024
 • City Gazing Helsinki -valotaideteoksesta välittyi Helsingin tieverkoston kehitys sadan vuoden aikana avaruudesta nähtynä vähitellen syttyvien valojuovien kautta. Esityksen vaikuttavuutta lisätään kaupungin kehityskaareen synkronoidun musiikin kautta. 

   

  Lux Helsingin avajaispäivän rapsakassa pakkassäässä sääjumalat näyttivät ankarimman puolensa, kun lämpötila hätyytteli -20 astetta ja kylmä viima kävi luihin ja ytimiin asti. Se ei kuitenkaan estänyt ihmisiä tulemasta paikan päälle ihailemaan upeaa valoteosta nimeltään City Gazing Helsinki sekä täysin uutta Toyota C-HR:ää. Toyota C-HR oli näyttävästi esillä omalla valaistulla lavallaan installaation vieressä.

  Auto herätti kiinnostusta kävijöiden keskuudessa, ja Toyotan edustaja kävi monta keskustelua auton ympärillä pyörivien ihmisten kanssa ja vastaili uteliaisiin kysymyksiin. Sivulliselle kävi nopeasti ilmi, että moderni hybriditeknologia on yllättävän monelle vielä melko vieras käsite, sen verran usein esitettiin siihen liittyviä kysymyksiä.

  ”Nätti auto”, oli esimerkiksi yhden pariskunnan mietteet, kun näkivät kauniisti valaistun Toyota C-HR:n. Kun he kyselivät esittelijältä lisää sen ominaisuuksista, heidän mielenkiintonsa autoa kohtaan kohosi entisestään.

  VOUW-designstudion tiimi Helsingissä, vasemmalta oikealle Chris Van Duijn, Ruben Imanse, Joris Groot ja Simon Luitse. 
   
  Maailmankuulua valotaidetta

  City Gazing Helsinki -teoksen on kehittänyt hollantilainen VOUW-niminen designstudio, joka toimintansa alkutaipaleella loi mainetta juuri tällä paikkasidonnaisella valoteoksella. Lyhyesti sanottuna, se näyttää miten kaupunki on kehittynyt viimeisen sadan vuoden aikana avaruudesta katsottuna. Teosta on esitetty ympäri maailmaa vuodesta 2017, ja Helsinki on yhdeksäs paikkakunta maailmassa, jossa sitä esitetään. Edellinen paikka oli Sydney Australiassa.

  ”Ensimmäiset installaatiomme olivat Lähi- ja Kaukoidässä, koska siellä halutaan ikään kuin löytää uusia, tuoreita nimiä, kun taas Euroopassa ollaan enemmän kiinnostuneita jo tunnetuista taiteilijoista ja designstudioista”, sanoo VOUW:n tekninen johtaja Simon Luitse.

  Luitse saapui tiiminsä kanssa pystyttämään teosta Narinkkatorille Helsinkiin jo ennen uutta vuotta. Rakennelman purku tehtiin, kun un Lux Helsinki päättyi 7.1.2024. Sään puolesta Helsingin keikka on kuulemma rajuimmasta päästä, mutta onneksi kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan.

  ”Olimme neuvotelleet Lux Helsingin kanssa jo kolmisen vuotta saadaksemme osallistua tähän mainioon, maailmalla hyvin tunnettuun valotaidefestivaaliin. Siihen tarvitaan kuitenkin teoskumppani, ja onneksemme Toyota kiinnostui teoksestamme ja tuli hankkeeseen mukaan. Suurkiitokset siitä”, Luitse kiittelee.

  Täysin uusi Toyota C-HR oli näyttävästi esillä Narinkkatorilla Helsingissä Lux Helsinki-valofestivaalin yhteydessä. 

   

  Teknisesti huippuunsa hiottua

  Luitsen mielestä teos sopii hyvin Toyotalle, koska teknisesti erittäin vaativa esitys koostuu suuresta määrästä valosolmukohtia, jotka syttyvät yksi toisensa jälkeen muodostaen lopulta nykyisen Helsingin. Lisäksi esitys on synkronoitu juuri tähän esitykseen varta vasten sävelletyn musiikin kanssa.

  ”Äänimaailma kertoo osaltaan kaupungin tarinaa. Esimerkiksi sotavuodet ja kaupungin pommitukset toisen maailmansodan aikana erottuvat sekä valon että musiikin osalta. Vaikka tiestö on tärkeä osa teosta, niin siihen sisältyy myös muunlaisia osia. Esimerkiksi rantaviiva on tärkeä osa Helsingin identiteettiä, ja omana saarekkeenaan loistava Suomenlinna olisi kokonaan jäänyt pois teoksesta, jos olisimme katsoneet pelkästään tiestön kehitystä. Teoksen luontiprosessiin kuuluu hyvin paljon historiallisten faktojen löytämistä”, Luitse kertoo.

  Myös monet muut VOUW-studion työt tutkivat, miten teknologialla voi vaikuttaa ihmisten elämään positiivisesti. Yleensä ne ovat kuitenkin City Gazingia interaktiivisempia ja reagoivat esimerkiksi liikkeisiin eri tavoin.

  ”Olemme muun muassa tekoälyn ja autoissa käytettävien kameroiden ja sensoreiden avulla kehittäneet interaktiiviset katuvalot sekä runosovelluksen, joka luo uuden runon sen edessä seisovan ihmisen piirteiden pohjalta.”

  Helsinki noin 100 vuotta sitten avaruudesta nähtynä. 
   
  Vapaus valita ja mennä

  Uusien teknologioiden hyödyntäminen on keskiössä myös Toyotalla. ”Toyotan tavoitteena on mahdollistaa liikkumisen vapaus kaikille ihmisten elämää helpottavien innovaatioiden ja palveluiden avulla”, Toyota Auto Finlandin markkinointiviestinnän päällikkö Satu Krökki kertoo.

  City Gazing Helsinki -teoksen tieverkosto heijastelee hänen mukaansa myös niitä valintoja, joita joudumme yksilöinä tekemään omaa tietä matkatessamme.

  ”Kokonaisuus on suunniteltu palvelemaan kaikkia, mutta valinta matkan reitistä on yksilöstä kiinni. Tässä valinnassa täysin uusi, muotoilultaan rohkean ainutlaatuinen Toyota C-HR on varma kumppani viemään perille valittua reittiä pitkin”, Krökki sanoo.

  Toyota C-HR Narinkkatorin valopilkkuna.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua