1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Oikeilla rengaspaineilla pidennät renkaiden elinikää
Toyota palvelee

Oikeilla rengaspaineilla pidennät renkaiden elinikää

Rengaspaineet
Vajaapaineiset tai keskenään epätasapainossa olevat renkaat ovat turvallisuusriski. Paineet kannattaa laittaa kohdilleen, sillä se säästää bensakuluja.
 • Teksti: Johanna Lätti
 • Kuvat: Adobe
 • 7.7.2022
 • Miksi on tärkeää, että rengaspaineet ovat kohdillaan?

  Vajaapaineiset tai keskenään epätasapainossa olevat renkaat heikentävät auton ohjattavuutta erityisesti ääritilanteissa, kuten liukkailla tai nopeissa jarrutuksissa.

  Rengaspaineilla on iso merkitys turvallisuuden lisäksi taloudellisuuteen ja sitä kautta ympäristöystävällisyyteen. Kun paineet ovat optimaaliset, rengas ei kulu liikaa eli käyttöikä pitenee. Vajaapaineisilla renkailla ajettaessa renkaiden elinikä lyhenee 25–50 prosentilla eli käyttöikä voi jopa puolittua. Niin ikään polttoaineen kulutus kasvaa arvioiden mukaan 3–6 prosenttia.

  Millaiset paineet renkaissa pitäisi olla?

  Sen kertoo auton ohjekirja. Yleensä myös auton oven karmissa tai polttoaineen täyttöluukun kannessa on tarra, jossa on kerrottu kyseisen auton rengaspaineet. Usein samassa automallissa voi olla monenkokoisia renkaita, jolloin ohjepaineet on esitetty rengaskoon mukaan.

  Kuinka usein rengaspaineet pitää tsekata?

  Kerran kuukaudessa. Uudemmissa autoissa on rengaspaineen valvontajärjestelmä (TPMS), joka hälyttää, jos renkaan paine laskee. Osa järjestelmistä kertoo kunkin renkaan paineen reaaliajassa.

  Siitä huolimatta on hyvä tarkastaa lukemat aika ajoin myös ulkoisella mittarilla ja verrata sitä auton omiin lukemiin, jolloin tietää, miten tarkasti järjestelmä paineet mittaa.

  Vajaapaineisen renkaan tunnistaa myös ulkoisesti.
   
  Voiko paineiden laskun huomata ulkoisesti?

  On hyvä opetella katsomaan, miltä rengas näyttää, kun paineet ovat oikeat. Jos rengas on siitä selkeästi painunut, se on vahva merkki siitä, että rengas on vajaapaineinen.

  Miten tyypillistä on, että ajetaan liian alhaisilla paineilla?

  Kyllä sitä jonkin verran tapahtuu. Esimerkiksi vuoden 2018 Autonrengasliiton kesärengastutkimuksessa noin seitsemän prosenttia kuljettajista ajoi renkailla, joissa oli samalla akselilla vähintään 0.5 barin paine-ero.

  Millaisia vaaratilanteita vajaapaineiset tai epätasapainossa olevat renkaat aiheuttavat?

  Normaalissa ajossa vajaapaineisuutta tai keskenään epätasapainossa olevia renkaita ei välttämättä huomaa, mutta ääritilanteissa, kuten nopeassa väistöliikkeessä, auto ei välttämättä ohjaudu siten kuin kuljettaja haluaisi.

  Jos renkaissa on toisella puolella vajaapainetta ja toisella puolella oikeat paineet, epätasapaino aiheuttaa ohjauksen puoltamista eli auto ei kulje suoraan. Vajaapaineisuus voi aiheuttaa myös renkaan rikkoutumisen, joka on luonnollisesti aina vaarallinen tilanne liikenteessä.

  Asiantuntijana Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua