URHEILIJATARINOITA SUOMESTA

Meille on erittäin tärkeää tukea paikallisia urheilijoitamme. Tällä sivulla nostamme esiin esimerkkejä suomalaisesta sisusta, voimakkaasta tahdosta ja periksiantamattomasta työstä parempien tulosten saavuttamiseksi. Toivomme suomalaisten urheilijatarinoiden inspiroivan jokaista haastamaan oman mahdottomansa.

ROAD TO TOKYO

Karateka Titta Keinänen kertoo kasvaneensa tatamilla. Urheiluhulluus on vahvasti verissä koko Keinäsen 7-henkisellä karateperheellä. Teini-ikäiselle Titalle karaten vaatima kurinalaisuus oli kuitenkin liikaa. Hän halusi elää vapaammin ja tehdä tavallisia teini-ikäisten asioita. Titta jätti jäähvyäiset tatamille, jossa oli viettänyt suuren osan elämästään.

Mutta kun jokin asia on verissä, sitä ei voi vastustaa. Titta kertoo kasvaneensa tauon aikana täyteen mittaansa. Kun aika oli kypsä, hän halusi palata tatamille – siitäkin huolimatta, että isä vastusti sitä. Karatessa senseitä on kunnoitettava, mutta Titta tiesi olevansa valmis palaamaan. ”Joskus on mentävä etäälle nähdäkseen lähelle”, sanoo Tokion olympialaisiin valmistautuva Titta.

Toyotan ja Suomen Olympiakomitean yhteistyössä toteuttamalla videolla Titta kertoo oman urheilijatarinansa ja muistuttaa, että ilman talvea ei ole kevättäkään.

Paratriathlonin maailmanmestari Liisa Lilja ei ole koskaan haaveillut titteleistä tai meriiteistä. Hänelle tärkeintä urheilussa on aina ollut liikkumisen tuoma ilo, energia ja vapaudentunne. Intohimoinen suhtautuminen urheiluun ja kova työ ovat siivittäneet naisen upeille sijoituksille.

Liikkuminen on osa Liisaa, eikä menestyneen paratriathlonistin mukaan itselle tärkeistä asioista pidä koskaan luopua, vaikka elämässä kohtaisikin haasteita. Liisa menetti toisen jalkansa 10-vuotiaana luusyövän seurauksena, mutta on kääntänyt vastoinkäymiset ja niiden voittamisen vahvuudeksi.

”Moni asia on kiinni omasta asenteestasi. Monet epäilevät kykyjäsi matkan varrella, mutta sinussa on valtava potentiaali. Kulje rohkeasti omaa polkuasi – menestys ei synny kopioimalla muita”, Liisa kannustaa.

Toyotan ja Suomen Olympiakomitean yhteistyössä toteuttamalla videolla Liisa lähettää rohkaisevat terveiset nuorelle itselleen – ja samalla myös kaikille niille, jotka epäilevät itseään tai omia kykyjään.

YHTEISTYÖURHEILIJAMME

Leo-Pekka Tähti on dominoinut lajiaan ratakelausta maailman parhaana peräti 12 vuotta.
SYNTYMÄAIKA

22. kesäkuuta, 1983

KOTIPAIKKA

Pori

LAJI

Ratakelaus

PARALYMPIALAISET

2004, 2008, 2012, 2016

Leo-Pekka Tähti on dominoinut lajiaan ratakelausta maailman parhaana jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on voittanut urallaan viisi paralympiakultaa, neljä MM-kultaa sekä kahdeksan EM-kultaa. Leo-Pekka on voittanut myös Vuoden Urheilija 2016- sekä Vuoden Yleisurheilija 2017 -palkinnot.

Leo-Pekalla on aina ollut kova halu todistaa voimansa ja kykynsä tekojen kautta. Miehen voimalause on ”Kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen”. Leo-Pekka saa itsestään ja treeneistään irti paljon mm. mielikuvaharjoitteiden avulla: hän kuvittelee viereensä kilpailijan, mikä motivoi häntä harjoittelemaan täysillä.

Leo-Pekka treenaa sekä Suomessa että Espanjassa, leipälajiaan ratakelausta sekä kakkoslajiaan pyörätuolikoripalloa.

- Tarkoitukseni on huipentaa urani Tokion paralympialaisiin, ja Toyotalla tulee olemaan merkittävä rooli tukiessaan minua kohti tavoitteitani. Toyotan arvoissa yhdistyy samanlaisia asioita kuin omassa arvomaailmassani. Ihmisten kunnioitus ja syrjinnän vastaisuus tekevät Toyotan yhteistyökumppanuudesta itselleni luontevaa, Suomen menestynein vammaisurheilija kertoo.

SYNTYMÄAIKA

31. toukokuuta, 1986

KOTIPAIKKA

Ruka

LAJI

Paralumilautailija

PARALYMPIALAISET

2018

Matti Suur-Hamari törmäsi moottoripyörällään elokuussa 2009 henkilöauton kanssa. Hän loukkaantui onnettomuudessa pahasti, ja Matin toinen jalka jouduttiin amputoimaan polven alapuolelta. Matti päätti jo sairaalassa toipuessaan, että hän jatkaa lumilautailua ja tekee kaikkensa, että pääsee paralympiajoukkueeseen edustamaan Suomea arvokilpailuihin.

Toive toteutui ja vuosien kova työ palkittiin parhaalla mahdollisella tavalla paralympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa vuonna 2018: Matti toi Suomen joukkueelle lumilautacrossista kultaa sekä banked slalomista pronssimitalin.

Harjoitellessaan Matti vahvistaa erityisesti vammautunutta jalkaansa. Harjoittelussa hän korostaa myös psyykkisen puolen kehittämistä. Matti arvioi, että kisasuoritus ja menestys arvokilpailuissa perustuvat ensisijaisesti mielenhallintaan. Hän pyrkii saamaan rennon ja keskittyneen mielialan, jolla saa itsestään irti mahdollisimman hyvät suoritukset.

- Valmistaudun parhaillaan Pekingin vuoden 2022 talviparalympialaisiin, ja tavoitteenani on luonnollisesti laskea taas mitaleille. On hienoa huomata, että Toyota isona globaalina yhtiönä on kiinnostunut myös ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista. Voin ilokseni todeta, että jaamme Toyotan kanssa täysin samanlaisen arvomaailman. Uskon että pääsemme toteuttamaan huikeita yhteistyökuvioita urheilun saralla tulevina vuosina, menestynyt lumilautailija toteaa.