1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Aika vaihtaa kesärenkaat | Toyota Way
Toyota palvelee

Aika vaihtaa kesärenkaat: varmista turvallinen matkanteko

Renkaat
Renkaiden vaihto on tärkeä osa auton huoltoa ja turvallisuutta. Listasimme tärkeimmät asiat, jotka tulee ottaa huomioon, vaihdoitpa sitten renkaasi itse tai palveluna rengaskorjaamolla. Haastateltavana Toyotan viestintä- ja kiinnipitopäällikkö Totte Raivisto.
 • Teksti: Satu Summa
 • Kuvat: Toyota
 • 25.3.2024
 • Mikä on suositeltu ajankohta keväiselle renkaanvaihdolle?

  Tarkkaa ajankohtaa ei voi määritellä, sillä paras renkaanvaihtoaika määrittyy keliolosuhteiden ja myös asuinpaikan mukaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että renkaat voi vaihtaa silloin, kun lähiaikoina ei ole tiedossa enää talvirenkaiden käyttöä vaativia keliolosuhteita. Kitkarenkailla voi ajaa huolettomammin pidempään ja suunnitella renkaiden vaihdon ajankohdan tarkemmin.

  Miten palvelu varataan Toyotan kautta?

  Renkaiden vaihto on helppo varata verkossa osoitteesta toyota.fi/omistajalle/renkaat/ tai jälleenmyyjien kotisivujen kautta. Toyotan 24/7 auki oleva verkkopalvelu antaa käyttäjälle mahdollisuuden varata itselleen sopivimman ajan renkaiden vaihtoon ja siten ennakoida vaihtoaikaa.

  Kuinka nopeasti renkaiden vaihtoon pääsee?

  Palvelusta voi tarkistaa oman paikkakuntansa eri korjaamopalveluiden saatavuuden. Sesonkiaikana varauskalenterit täyttyvät nopeammin, mutta mitä aiemmin tilaa, sen paremmin saa haluamansa ajankohdan renkaanvaihdolle. Toki voi onnistua saamaan ajan myös samalle tai seuraavalle päivällekin, sillä rengaskorjaamoissa on liikekohtaisia eroja. Toyota.fin rengaspalvelun kautta voi tarkastella paikkakunnan eri liikkeiden saatavilla olevia aikoja ja valita itselleen sopivimman.

  Pitääkö renkaiden kunto tarkistaa itse ennen niiden vaihtoa?

  Jos esimerkiksi renkaat ovat liian käytetyt, on ne syytä vaihtaa uusiin vaihtotilanteessa. Asiakkaan on hyvä aktiivisesti seurata renkaidensa kulutuspintaa ja niiden kuntoa, jotta voi varmistaa ajavansa turvallisilla renkailla. Urasyvyyttä voi näppärästi itse mitata renkaan pääurista kulutuspinnan keskialueelta kahden euron kolikolla. Jos kolikon hopeoitu reunus jää näkyviin urasta, on renkaan urasyvyys alle 4 milliä ja se tulee vaihtaa uuteen.

  Tarjoaako Toyota-huolto renkaiden tasapainotusta vaihdon yhteydessä?

  Jos renkaita on säilytetty Toyotan rengashotellissa, niiden tasapaino tarkistetaan vaihdon yhteydessä. Mikäli asiakas puolestaan itse tuo renkaat, renkaat tasapainotetaan tarvittaessa.

  Voinko jättää vanhat renkaat teille hävitettäväksi?

  Kyllä voi jättää. Mikäli asiakas ostaa uudet renkaat, vanhat jäävät automaattisesti korjaamolle toimitettavaksi kierrätykseen.

  Onko teillä valikoimassa renkaita, jos tarvitsen uusia?

  Toyotan valtuutetuilla korjaamoilla on yleisimmät rengasmerkit, jos asiakkaalla on renkaanvaihtotarpeita. Toyota.fi-palvelusta voi myös itse ostaa halutessaan uudet renkaat, jotka vaihdetaan päälle. Nettipalvelu on helppokäyttöinen, ja riittää että tietää oman rekisterinumeronsa. Rekisterinumeron perusteella palvelu tietää lähtökohtaisesti auton alkuperäiset rengaskoot, ja samalla asiakas saa tietoonsa renkaiden hinnat. Palvelu on varsin asiakasystävällinen ja sitä kautta myymmekin tuhansia renkaita vuodessa.

  Jos renkaat ovat liian kuluneet, pitää ne vaihtaa uusiin. Se käy näppärästi samalla kertaa renkaanvaihdon yhteydessä.  

   

  Kuinka kauan renkaiden vaihto yleensä kestää?

  Auton tuojan kannattaa varautua noin puolen tunnin odotukseen, sillä palveluun kuuluu auton renkaiden vaihdon lisäksi rengasantureiden koodaukset. Lisäksi aikaa vievät tietenkin auton luovutus ja työn laskutus.

  Tarjoatteko muita palveluita, kuten öljynvaihtoa tai jarruhuoltoa?

  Toki tarjoamme niitä asiakkaan niin halutessa. Pyrimme aina tarkistamaan jarrujen kunnon, kun renkaat ovat irti. Jos jarrut ovat vaihtokunnossa, teemme tarjouksen niiden vaihdosta. Jarrut voidaan vaihtaa joko samalla kertaa tai jos asiakas niin haluaa, varaamme uuden ajan.

  Onko teillä takuu tai korjauspalvelu, jos jotain menee pieleen renkaiden vaihdon jälkeen?

  Vastaamme aina työn laadusta, joten tuomalla auton renkaanvaihtoon Toyota-huoltoon ei tarvitse asiasta huolehtia.

  Hyväkuntoiset renkaat ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta, koska ne tarjoavat paremman pidon ja lyhyemmän jarrutusmatkan, estävät vesiliirtoa ja parantavat auton hallittavuutta sekä ohjattavuutta.
   
  Jos haluat itse vaihtaa renkaat, toimi näin

  Minkälaista työkalua tarvitaan renkaiden vaihtoon?

  Renkaan vaihtajan tulee huomioida se, että autossa yleensä valmiina oleva tunkki on tarkoitettu vain hätätilanteisiin. Auton renkaan vaihtamiseen tarvitaan turvallinen autonnostin, joka on suunniteltu kausivaihtojen yhteydessä tapahtuvaan renkaanvaihtoon.

  Mistä pitää huolehtia renkaiden vaihdon yhteydessä?

  On tärkeää noudattaa perussääntöjä renkaiden vaihdon yhteydessä. Kun vaihdat itse renkaita, käytä tasaista, sulaa ja pitävää alustaa, jolla autonnosto voidaan suorittaa turvallisesti.

  Käytä oikeita työkaluja, kuten renkaan vaihtoon tarkoitettua autonnostinta, oikeankokoisia renkaanvaihtoavaimia ja momenttiväännintä, jotta auton renkaan pultit voidaan kiristää oikeaan momenttiin. Itse auto ja renkaat ovat hyvin painavia ja saattavat olla suuria, joten ole valmis niiden käsittelyyn.

  Varmista myös, että alle vaihdettavat renkaat ovat puhtaita. Tarkista, ettei likaa ole kertynyt vanteen sisäreunaan, sillä se voi aiheuttaa renkaan epätasapainoa ja tärinää ajaessa. Muista myös tarkistaa, että renkaan tasapainotuspainot ovat pysyneet paikoillaan edellisen ajokauden, renkaan irrotuksen ja säilytyksen aikana.  Lisäksi tulee olla varovainen renkaiden kiristyksessä, sillä liian kireälle kiristetty mutteri voi rikkoutua tai vaurioitua niin, ettei sitä saa enää auki renkaanvaihdon jälkeen.

  Kuinka varmistetaan, että uudet renkaat ovat oikean kokoiset ja sopivat ajoneuvoon?

  Omaan autoon soveltuvat renkaat voi tarkistaa auton teknisistä tiedoista rekisteriotteesta tai Traficomin palvelusta, josta löytyy rekisterinumeron perusteella autoon soveltuvat vanne- ja rengaskoot.

  Mitä tulee tehdä vanhoille renkaille niiden vaihdon jälkeen?

  Vanhat renkaat pitää viedä kierrätykseen rengasliikkeeseen. Jos olet ostanut uudet renkaat, on vanhojen renkaiden kierrätys veloituksetonta.

  Mitä muuta tulee pitää mielessä renkaiden vaihdon yhteydessä?

  Rengasantureiden koodaus on olennainen osa renkaiden vaihtoprosessia, ja se vaatii asianmukaiset laitteet ja ohjeet. Tietyissä, vanhemmissa malleissa on tarpeen koodata anturit uudelleen joka kerta renkaanvaihdon yhteydessä, jotta varmistutaan niiden oikeasta toiminnasta uuden rengassarjan kanssa. Koodaukseen liittyviä ohjeita löytyy netistä osoitteesta toyota.fi/omistajalle/renkaat/. On tärkeää varmistaa, että auton ilmanpaineet ovat oikeat, jos renkaat vaihdetaan itse. Tämä on tärkeää auton turvallisuuden ja suorituskyvyn kannalta.


 • Etkö tiedä, mitkä renkaat autoosi sopivat?

  Toyota-huolto tuntee Toyotasi parhaiten — aina renkaita myöten. Tällä rengasvalitsimella löydät Toyota-autoosi parhaiten sopivat rengasmerkit ja näet myös renkaiden hinnat paikalleen asennettuna.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua