1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Huomioi nämä asiat ennen auton katsastamista
Toyota palvelee

Huomioi nämä asiat ennen auton katsastamista

Katsastus
Oman menopelin katsastamisen ei tarvitse aiheuttaa sydämentykytyksiä. Fiksulla valmistautumisella varmistat ajokkisi katsastusmenestyksen.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Toyota
 • 16.10.2022
 • Auton katsastuskäynti jännittää ainakin jossain määrin useimpia suomalaisia autonomistajia. Katsastuksessa ei ole kuitenkaan kyse hyvästä tai huonosta tuurista. Kiesi saa papereihinsa leiman, jos turvalliseen ajamiseen tarvittavat perusasiat ovat kunnossa.

  Toyota Auto Finlandin jälkimarkkinoinnin kiinnipito- ja viestintäpäällikkö Totte Raivisto muistuttaa, että katsastusinsinöörin tarkastuslista on muuttumaton ja julkisesti tiedossa. Omistaja voikin hyvällä valmistautumisella varmistaa, että edellytykset katsastuksen läpäisyyn ovat olemassa.

  "Ennen katsastusta kannattaa ainakin varmistaa, että renkaissa on riittävästi painetta ja kulutuspintaa, kaikki valot toimivat vilkkuja sekä rekisterikilven valoja myöten ja jarrut sekä käsijarru ovat kunnossa."

  Jotkut auton katsastuskohteiden tarkastukset vaativat pientä vaivannäköä.

  "Jarrupalojen, jarrulevyjen, iskuvaimentimien ja jousten kunnon voi tarkastaa poistamalla renkaan paikaltaan. Jossain tapauksissa jarrupalojen ja -levyjen kunnon voi tarkastaa myös leveäpuolaisten alumiinivanteiden raoista", Raivisto sanoo.

  Monia katsastuksessa syynättäviä auton alustan osia, kuten niveliä, tukivarsia, puslia ja koiranluita, voi olla vaikea tarkastella silmämääräisesti, jos autoa ei ole mahdollisuus nostaa ilmaan. Raivisto kuitenkin opastaa havainnoimaan alustan vikoja auton ajokäytöksen perusteella.

  "Epämääräiset äänet, kuten kolinat, ja ohjauksen levottomuus voivat viestiä alustan, jousien tai iskunvaimentimien vioista. Tällaiset ongelmat kannattaa sekä lähestyvän katsastuksen kannalta mutta myös ajamisen turvallisuuden vuoksi selvittää perusteellisemmin", Raivisto sanoo.

  Katsastustarkastus on ennen katsastusta tehtävä palvelu, jossa Toyotan mekaanikot käyvät läpi 35 erilaista kohdetta autosta.
   
  Katsastustarkastus varmistaa läpimenon

  Jos auton omatoiminen tarkastaminen mietityttää, suosittelee Raivisto kääntymään Toyotan asiantuntijoiden puoleen.

  "Jos auton määräaikaishuollot on tehty säännöllisesti merkkihuollossa, voi katsastukseen mennä huolettomalla mielellä. Toki silloin, jos huollon ja katsastuksen välinen aika on pitkä, saattaa autoon tulla jokin vika, jota huolloissa ei ole vielä pystytty havaitsemaan. Nykyään asiakas voi valita autonsa katsastusajankohdan, joten huolto ja katsastus on järkevää sijoittaa lähelle toisiaan."

  Vanhempiin autoihin Raivisto suosittelee useimpien Toyotan merkkihuoltojen tarjoamaa katsastustarkastusta. Se voidaan suorittaa auton määräaikaishuollon yhteydessä. Huollon ja katsastustarkastuksen voi tilata näppärästi esimerkiksi Toyotan verkkosivujen kautta tai My T- mobiilisovelluksella. Huoltotilauksen yhteyteen voi tilata katsastustarkastuksen tai lopussa olevaan lisätietokenttään voi kirjata maininnan katsastuksen lähestymisestä.

  "Katsastustarkastus on ennen katsastusta tehtävä palvelu, jossa Toyotan mekaanikot käyvät läpi 35 erilaista kohdetta autosta. Lisäksi autoon tehdään pakokaasu- ja OBD-mittaukset. Havaituista vioista ilmoitetaan asiakkaalle ja ne voidaan korjata ennen katsastusta. Jos omistaja haluaa, tarkastuksen suorittanut korjaamo voi myös käydä katsastamassa auton tarkastuksen jälkeen", Raivisto kertoo.

  Jos omistaja haluaa, tarkastuksen suorittanut korjaamo voi myös käydä katsastamassa auton tarkastuksen jälkeen.
   
  Toyota on kiva katsastaa

  Jos autolla karauttaa katsastukseen omatoimisesti, suosittelee Raivisto ajelemaan autolla ainakin 10–20 minuutin lenkin. Kun moottori saa rauhassa lämmetä, putoavat päästöarvot normaalille tasolle, eikä pakokaasupäästöjen mittaus koidu kohtalokkaaksi. Olennaisen tärkeää lämmittelylenkki on hieman vanhemmalle kulkupelille.

  "Lenkin aikana kannattaa myös tehdä pieniä jarrutuksia, jotta jarrujen kitkapinnat puhdistuvat ja jarrudynamometrin tulokset ovat näin paremmat", Raivisto vinkkaa.

  Toyotalla kulkeville Raivistolla on myös varsin mukavaa kerrottavaa katsastuksiin liittyen. Toyotaan liitettävä luotettava imago ei ole vain pilviin piirretty haavekuva. Sen osoittavat Traficomin julkaisemat katsastustilastot.

  "Toyotan laatu ja luotettavuus näkyvät selvästi katsastustilastoissa. Mitä vanhempia autoja vertaillaan, sen paremmin Toyota erottuu edukseen. Esimerkiksi 10-vuotiaiden autojen ikäluokassa kaikkien automerkkinen keskimääräinen läpimenoprosentti on 81,09. Vuosikymmenen ikäisistä Toyotoista katsastuksen kuitenkin läpäisi vielä 90,9 prosenttia", Raivisto sanoo.


 •  
  Milloin auto pitikään katsastaa?
  • Henkilö- ja pakettiautojen katsastussääntely keveni 20.5.2018.
  • Nykyisin auto tulee määräaikaiskatsastaa ensimmäisen kerran 4-vuotiaana.
  • Sen jälkeen auto on katsastettava joka toinen vuosi 10 ikävuoteen saakka.
  • 10 vuotta vanhempi auto on katsastettava vuosittain.
  • Seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisen katsastusajankohdan perusteella. Katsastusajan voi valita tietyn aikakehyksen sisältä.
  • Seuraavan katsastusajankohdan voi tarkastaa Traficomin sähköisestä palvelusta, rekisteröintitodistuksesta tai katsastustodistuksesta.

   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua