TOYOTA GAZOO Racing on paljon muuta kuin MM-rallia
-
Teksti: Bo Ingves
-
Kuvat: Bo Ingves
-
15.4..2025
-
Jari-Matti Latvala on tuonut TOYOTA GAZOO Racingin mukaan historiallisten rallien maailmaan Toyota Celica GT Four ST185 -autollaan – samanlaisella, jolla Juha Kankkunen voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 1993.
Toyota Kenshiki Forumin näyttelytila on täynnä uutuuttaan kiiltäviä autoja, mutta suomalaiset kerääntyvät yli 30 vuotta vanhan Toyota Celica GT Four ST185:n ympärille. Mitä täällä oikein tapahtuu?
Auton katolla oleva Suomen lippu antaa vihjeen: kyseessä on tietenkin TOYOTA GAZOO RacingWorld Rally Teamin tallipäällikkö Jari-Matti Latvalan legendaarinen historic-ralliauto, jolla hän äskettäin voitti Espanjan Costa Bravassa ajetun EM-sarjan osakilpailun Janni Hussin kanssa.
Toki Toyotan osastolta löytyi muutakin ihailtavaa kuin Latvalan auto. Erityisen mielenkiintoinen tuttavuus oli Toyota GR Yarisin entisestään paranneltu versio, Toyota GR Yaris Aero Pack Concept.
”Auton takasiipi on säädettävissä kolmelle eri tasolle, jotta pitovoima (engl. downforce) voidaan optimoida, ja uudet ilmanottoaukot parantavat jäähdytystä. Suoraan WRC-perimästä on vanhan liiton käsijarru, joka onkin monen ostajan toivelistalla”, kertoi Bart Eelen, Toyota Motor Europen GR-markkinointijohtaja.
Toyota GR Yaris Aero Pack Concept on paranneltu versio jo alun perin täysiverisestä kilpa-autosta.Nürburgringin 24 tunnin kilpailu on Toyotalle tärkeä testikenttä
Toyota GR Yaris ei ole aivan joka pojan tai tytön auto, mutta se on esimerkki siitä, miten ralliautoilun opit viedään siviililiikenteeseen. Eelen totesikin, että ralli on Toyotalle paljon muutakin kuin kilpailutuloksia.
”Moottoriurheilu on lopullinen testikenttämme ja paras koulutusalustamme. Se antaa meille mahdollisuuden kehittää uusia teknologioita, viedä ne äärirajoille ja hioa niitä kaikkien Toyota-kuljettajien hyväksi. Prosessi on yksinkertainen: kehitämme, ajamme kilpaa, kohtaamme haasteita ja löydämme ratkaisuja. Tämä jatkuvan parantamisen sykli, Kaizen, on julkinen salaisuutemme”, hän sanoi.
TGR sai alkunsa Toyotan nykyisen hallituksen puheenjohtajan Akio Toyodan aloitteesta. Hän ajaa kilpaa salanimellä Morizo, ja on TOYOTA GAZOO Racingin kautta ollut keskeisessä roolissa Toyotan suorituskykyisten autojen kehityksessä. Vuonna 2007 hän päätti valita Nürburgringin 24 tunnin kilpailun testikentäkseen ja osallistui siihen Toyota Altezza RS200 -mallilla.
”Siitä lähtien monet niin Toyotan kuin Lexuksen parhaista katuautoista on kehitetty Nürburgringillä, kuten esimerkiksi Lexus LFA, Toyota GR Supra, Toyota GR86 ja jopa Toyota C-HR. Olemme kasvaneet merkittäväksi toimijaksi pitkän matkan kestävyyskisoissa ja ralleissa. Tänä vuonna palaamme usean vuoden poissaolon jälkeen jälleen Nürburgringin 24 tunnin kilpailuun yhdessä Rookie Racing -tiimin kanssa, jonka Morizo perusti Japanissa vuonna 2019”, Eelen kertoi.
Melkein 450-hevosvoimainen Toyota GR Supra Final Edition on varsinainen voimanpesä, jolla voi mennä suoraan myös kilparadoille.Toyota GR-uutuuksia ja prototyyppejä
Brysselissä esiteltiin myös toinen Toyotan GR-uutukainen, Toyota GR Supra Final Edition, jossa tehoa ja vääntöä on lisätty: sen 441 hv ja 571 Nm on noin 100 hv ja 70 Nm vääntöä enemmän kuin tavanomaisessa Suprassa.
”Auton huippunopeus on 270 km/h, ja sen säädettävä iskunvaimennus, optimoitu camber-kulma sekä tarkka ja entistä nopeampi ohjaus tekevät siitä nautinnollisen ajettavan. Myös hiilikuituistuimet ja kovaa käyttöä kestävät, 19-tuumaiset, rei’itetyt jarrulevyt tuovat ajokokemuksen lähemmäs kilpa-autoilua”, Eelen sanoi.
Nürburgringin kilpailuun osallistuvat Toyota GR Yaris D80 Nürbugring Racing Edition ja uusi keskimoottorinen prototyyppi Toyota GR Yaris M Concept jäivät Brysselissä vielä näkemättä. Kaikkia näitä malleja ei välttämättä tulla näkemään Suomessa.
Tällaisella Toyota Hilux -järkäleellä otettiin kaksoisvoitto tammikuisessa Dakar-rallissa.Vaihtoehtoiset polttoaineet ovat Toyotan kehitystyön keskiössä
Nürburgringille palatessaan Toyota yhdistää kilpa-autoilun ja koulutuksen: tiimin jäsenet ovat Toyota-insinöörejä, jotka oppivat kilpailuympäristössä.
”Tavoitteena on kehittää tulevaisuuden autoja ja samalla kouluttaa uusia insinöörisukupolvia. TOYOTA GAZOO Racing ei siis keskity vain kilpailumenestykseen, vaan kehitämme jatkuvasti parempia autoja kaikille kuljettajille”, Eelen sanoi.
Esimerkkinä tästä, TGR on polttomoottorikilpureiden ohella aktiivinen myös vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien autojen kehityksessä. Esimerkiksi Rookie Racing kilpailee Japanissa Toyota Corolla H2 Concept -vetyautolla. Myös Toyota GR Yarisista on olemassa vetykäyttöinen prototyyppi.
”Näissä autoissa vedystä ei siis tehdä sähköä polttokennojen avulla, vaan vety käytetään suoraan puhtaana polttoaineena. Monissa kilpailusarjoissa käytetään nykyään myös uusiutuvista raaka-aineista tehtyjä polttoaineita. Jopa Dakar-rallissa käyttämämme polttoaine on 70-prosenttisesti uusiutuvaa”, Eelen sanoi.
Toki myös sähkö on Toyotan mietteissä, mutta Eelenin mukaan siihen liittyy vielä paljon ratkaisemattomia kysymyksiä, kun puhutaan sähkökäyttöisistä ralli- ja endurance-autoista.
”Suurimmat kysymysmerkit ovat lämmönhallinta ja lataustilan riittävyys pidemmissä kilpailuissa. Tutkimme aktiivisesti asiaa, mutta mitään aikataulua tämän suhteen meillä ei ole”, Eelen sanoi.