1. Toyota Way
 2. Turvallisuus
 3. Älä jarruta, vaan kytke hätävilkut päälle, kun näet hälytysajoneuvon
Toyota palvelee

Älä jarruta, vaan kytke hätävilkut päälle, kun näet hälytysajoneuvon

Liikenneturvallisuus
Jos taustapeilissä vilkkuvat hälytysajoneuvon valot, jatkossa toimintaohjeistus kuuluu näin: kytke hätävilkut päälle ja pidä vauhti tasaisena.
 • Teksti: Johanna Lätti
 • Kuvat: Adobe
 • 2.6.2022
 • Onko sinulla tapana jarruttaa, kun näet takaasi lähestyvän ambulanssin tai paloauton pillit ja valot? Se voi olla vaistomainen reaktio, mutta aiheuttaa samalla vaaratilanteita. Tästä syystä Poliisi, Pelastuslaitos ja Liikenneturva ovat laatineet toimintaohjeistuksen hälytysajoneuvon kohtaamiseen. Vastaavaa valtakunnallista ohjeistusta ei ole aiemmin ollut.

  Palomestari Timo Nyholm Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo, että tarve päivittää ohjeistusta on lähtöisin todellisesta tilanteesta, jossa sattui vakava onnettomuus.

  ”Maantiellä ajoi kaksi ajoneuvoa peräkkäin, kun takaa tuli hälytysajossa oleva ambulanssi ja paloauto. Ensimmäisenä ajava autoilija jarrutti voimakkaasti, mikä aiheutti peräänajon. Siinä loukkaantui kaksi henkilöä vakavasti.”

  Toukokuussa julkaistu ohjeistus hälytysajoneuvon kohtaamisesta kuuluu seuraavasti: Jos havaitset taustapeilistä hälytysajossa olevan hälytysajoneuvon, pysy rauhallisena ja pidä vauhti tasaisena. Kytke hätävilkut päälle. Kaasua voi kevyesti keventää, mutta nopeita jarrutuksia tai muita äkkinäisiä liikkeitä ei tule tehdä. Hätävilkuilla viestität hälytysajoneuvon kuljettajalle, että olet havainnut sen sekä vastaantulijoille, että edessä on jokin huomiota vaativa asia. Kun hälytysajoneuvo on ohittanut sinut, voit kytkeä hätävilkut pois.

  Nyholmin mukaan hätävilkun käytön mahdollistaa kesäkuussa 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki, joka sallii hätävilkun käytön liikkuvassa ajoneuvossa.


  Poliisi, Pelastuslaitos ja Liikenneturva ovat laatineet uuden toimintaohjeistuksen hälytysajoneuvon kohtaamiseen.
   
  Suositus on omaksuttu

  Nyholm sanoo, että autoilijat ovat omaksuneet hätävilkkusuosituksen yllättävän hyvin.

  ”Jo ohjeistuksen julkaisun jälkeisenä päivänä hälytysajoa ajaneet raportoivat kohdanneensa henkilöautoja, jotka käyttivät hätävilkkuja. Se vähän jopa lämmitti mieltä”, Nyholm tuumaa.

  Hän sanoo, että valtakunnallisen ja yhtenäisen ohjeen tavoitteena on estää tielläliikkujien onnettomuuksia, jopa kuolemia, ja samalla taata turvalliset työolosuhteet hälytysajoneuvoja ajaville.

  Hän muistuttaa, että taustapeiliin kannattaa kurkata pari kertaa, jos havaitsee siellä hälytysajossa olevan hälytysajoneuvon.

  ”Sieltä voi tulla pidempikin letka tilanteen mukaan paloautoja, ambulansseja ja poliisiautoja.”

  Nyholm lisää, että hätävilkkua voi käyttää myös silloin, jos haluaa varoittaa muita autoilijoita tiellä olevasta vaarasta, kuten hirvestä tai onnettomuudesta.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua