1. Toyota Way
  2. Turvallisuus
  3. Tällainen on talviautoilijan selviytymispakkaus I Toyota Way
Toyota palvelee

Tällainen on talviautoilijan selviytymispakkaus

Liikenneturvallisuus
Kun pakkanen puree ja lumipyry tukkii tiet, kysytään kuskilta kanttia ja varusteita. Onko sinun autossasi nämä selviytymistarvikkeet? 
  • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
  • Kuvat: Adobe
  • 14.2.2024
  • Autoliiton hinausverkostosta vastaavan AL-palvelut Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Lehtinen tietää, millaista tuskaa talvikelit voivat autoilijalle tuottaa. Toyota Way pyysi Lehtiseltä listausta varustesetistä, jolla talven pahimmista ”tihutöistä” voisi selvitä mahdollisimman pienin vahingoin.

    ”Tämä on sitten sellainen yleisohjeistus. Selviytymispakkauksen kasaamisessa kuskin tilannetaju on kaiken a ja o. Varustusta täytyy muistaa päivittää tilanteen, sään ja kohdealueen vaatimalla tavalla”, Lehtinen muistuttaa heti alkuun.

    Lämmintä päälle

    Talviautoilijan on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että autossa on riittävästi lämmintä vaatetta niin kuskille kuin matkustajillekin. Tienpientareelle hyytynyt auto kylmenee pakkaskeleillä erittäin nopeasti. Vilkkaassa taajamassakin apuvoimia odottelevalle tulee paitahihasillaan kylmä, mutta syrjäseudulla vähissä vaatteissa roikenteleva voi joutua jopa hengenvaaraan.

    ”Matkan keskeytymiseen kannattaa varautua lämpimällä vaatetuksella, vaikka liikkuisi taajama-alueella. Esimerkiksi Autoliiton tiepalveluun voi kylminä talvipäivinä tulla jopa tuhat avunpyyntöä, joten avunsaantiin voi kulua pidemmänkin aikaa. Kahden tunnin odotus ei Suomessa ole poikkeuksellista, vaikka avustajat lähtisivät liikkeelle heti avunpyynnön saavuttua”, Lehtinen sanoo.

    Autoon tulee pakkaskeleillä varata vähintään sen verran talvivaatetta kuin pukisi päälleen kävelylenkille lähtiessään. Talvitakki, toppahousut, pipo, hanskat, kaulaliina ja paksupohjaiset kengät kuuluvat talviautoilijan selviytymispakkaukseen. Lisäksi takakonttiin voi sujauttaa myös pari torkkupeittoa tai huopaa. Ihmismatkustajien ohella talvikamppeita tarvitsevat myös autossa mukana olevat lemmikit.

    Talvella lämmintä päälle ja lumilapio mukaan auton takakonttiin.
     
    Irti kinoksesta

    Matka voi tyssätä jo ennen kuin se on alkanutkaan, jos auto on hautautunut talvimyräkän tai aurauksen seurauksena syvään hankeen. Pieni takakonttiin sujautettu lumilapio nousee tällöin arvoonsa. Sillä kaivaa näppärästi enimmät lumet auton ympäriltä ja alta.

    Toinen kätevä apuväline on hinausköysi, jonka avulla ystävällinen kanssa-autoilija voi kiskaista pulassa olevan suotuisempaan sijaintiin.

    ”Jokaisen autoilijan kannattaa selvittää, missä sijaitsee oman auton kiinteä vetosilmukka tai hinauslenkki ja sen kiinnityspiste. Niitä tarvitaan hinausköyden kiinnittämiseen. Useimmissa autoissa hinauslenkki on sijoitettu tavaratilan pohjan alla sijaitsevaan säilytystilaan.”

    Näe ja näy muille

    Talvella auringonpaisteiset tunnit ovat harvassa. Hansikaslokeroon jemmatulle tasku- tai otsalampulle on käyttöä, jos auto lopettaa toimintansa pimeällä tieosuudella. Jokaiselle matkustajalle pitäisi myös löytyä autosta heijastinliivit, jotta ohikulkijat pystyvät havaitsemaan tien reunassa apua odottelevan autokunnan jäsenet hyvissä ajoin.

    ”Jos autosta joudutaan nousemaan ylös pimeässä, heijastinliivi on halpa henkivakuutus. Tavallinen riippuheijastinkin on parempi kuin ei mitään, ja onneksi useissa uudemmissa ulkovaatteissakin on jo heijastavia komponentteja.”

    Heijastinliivi on halpa henkivakuutus.

     

    Puhelin pelastajana

    Kännykkä kulkee useimpien autoilijoiden matkassa, joten haaverin sattuessa apua on helppo hälyttää. Puhelimeen ladatut sovellukset kuitenkin syövät hanakasti akun latausta. Siksi autoon kannattaa varata oman luurin lataukseen soveltuva laturi piuhoineen.

    ”Vaikka auton akussa ei riittäisi virtaa käynnistykseen, yleensä sillä pystyy vielä lataamaan puhelimen”, Lehtinen sanoo.

    Hän suosittelee tallentamaan puhelimen muistiin mahdolliset automerkin maahantuojan ja vakuutusyhtiön tie- tai hätäpalvelunumerot sekä Autoliiton AL-tiepalveluäpin. Hätätilanteissa paras vaihtoehto on 112-sovellus, jolla oman sijainnin koordinaatit saa välitettyä helposti hätäkeskukselle.

    ”Autoilijan kannattaa aina etukäteen pohtia, miten hän voi tien päällä ollessaan hälyttää apua. Jos auto simahtaa, eikä muita palveluita ole käytössä, voi aina soittaa Autoliiton yleiseen tiepalveluun”, Lehtinen opastaa.

    Akkulaturi turvaa startit

    Auton käynnistysakku on talven paukkupakkasilla kovalla koetuksella. Yleisin syy auton käynnistymisongelmiin onkin akun hyytyminen. Erityisesti lyhyet ajomatkat ja polttoainetoimisten lisälämmittimien käyttö syövät akun kapasiteettia.

    Akku pysyy talvikaudella iskussa, kun sitä ladataan säännöllisesti verkkovirtaan liitettävällä akkulaturilla. Toimivan akkulaturin saa marketista tai autotarvikeliikkeestä edullisimmillaan alle viidellä kympillä.

    ”Lataaminen on näppärä tehdä omalla sähköpistokkeellisella autopaikalla. Talven loma- tai mökkireissuille pienikokoinen laturi kannattaa varmuuden vuoksi ottaa matkaan mukaan”, Lehtinen muistuttaa. 

    Varoituskolmiota tulee käyttää aina, kun auto on onnettomuuden tai teknisen vian vuoksi jouduttu jättämään tien reunaan.

     

    Varusteita onnettomuuden varalle

    Autosta tulisi kesät ja talvet löytyä varusteet onnettomuustilanteiden varalle. Takakontin sivukoteloon sujautettu ensiapulaukku ja sammutuspeite sekä hanskalokeroon jemmattu turvavyöleikkuri tai puukko voivat onnettomuustilanteessa pelastaa hengen.

    ”Onnettomuustilanteessa turvavyöleikkurilla tai puukolla voidaan irrottaa uhri turvavöistä. Sammutuspeitteellä taas voi tukahduttaa alkavan moottoripalon, ja sillä voidaan myös tarvittaessa suojata loukkaantunutta henkilöä”, Lehtinen sanoo.

    Lehtinen kehottaa myös kaikkia kuskeja tarkastamaan, missä kaikkien autojen vakiovarusteena toimitettava varoituskolmio luuraa. Varoituskolmiota tulee käyttää aina, kun auto on onnettomuuden tai teknisen vian vuoksi jouduttu jättämään tien reunaan.

    ”Varoituskolmio on saatettu sijoittaa hyvinkin mielikuvitukselliseen paikkaan. Auton ohjekirjasta löytyy ratkaisu tämänkin kapistuksen löytämiseen”, Lehtinen vinkkaa.


  • Talviautoilijan selviytymispakkaus pähkinänkuoressa

    • Sään mukainen vaatetus matkustajille ja lemmikeille
    • Lumilapio
    • Otsa- tai taskulamppu
    • Heijastinliivit kaikille matkustajille
    • Hinausköysi
    • Akkulaturi (pidemmille reissuille)
    • Matkapuhelin, laturi, tiepalvelun numero ja 112-sovellus
    • Ensiapulaukku
    • Sammutuspeite
    • Turvavyöleikkuri, veitsi tai puukko


     

     

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua