1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Kysy asiantuntijalta: Moottoritielle liityntä I Toyota Way
Toyota palvelee

Kysy asiantuntijalta: Moottoritielle liittyminen

Neuvonta
Pitääkö lain mukaan väistää ohituskaistalle, jos toinen auto tulee liittymästä moottoritielle?
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 28.6.2024
 • Näin ei kuulu toimia. Moottoritielle liittyvällä on aina väistämisvelvollisuus, joten hänen tulee väistää siellä jo kulkevia ajoneuvoja.

  Ajoneuvolla on moottoritiellä ajettava lähtökohtaisesti tien oikeaa reunaa lähinnä olevalla vapaalla ajokaistalla. Tästä saa poiketa silloin, jos jokin ajokaistoista on osoitettu tietylle liikennesuunnalle, jolloin voi valita olosuhteisiin ja matkan jatkumiseen parhaiten soveltuvan kaistan. Jos ajosuunnassa on vähintään kolme ajokaistaa, kuorma-autolla tai yli seitsemän metrin pituisella ajoneuvoyhdistelmällä saa ajaa vain kahdella oikeanpuoleisimmalla kaistalla, ellei tieltä poistuminen, olosuhteet tai tiettyyn liikennemerkein osoitettuun liikennesuuntaan pyrkiminen muuta edellytä. Käytännössä vasemmanpuoleinen kaista on siis tarkoitettu ohittamiseen.

  Rajanveto siitä, onko kyseessä tilan antaminen liittyjälle vai juuri eteen liittymästä tulleen ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän ohittaminen, on tietyissä tilanteissa häilyvää. Emme kuitenkaan ohjeista systemaattisesti antamaan tilaa liittyjälle vasemmalle kaistalle siirtymällä. Liittyjän ei myöskään pidä olettaa, että tilaa näin hänelle annettaisiin.

  Säilytä turvaväli

  Parhaiten ja turvallisimmin muiden liittymistä voi helpottaa pitämällä reilua, vähintään neljän sekunnin, turvaväliä edellä ajavaan. Pitkään väliin liittyjän on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa siirtyä sovitettuaan ensin oman nopeutensa kiihdytyskaistalla liikennevirran rytmiin sopivaksi. Haastavissa tilanteissa moottoritiellä ajava voi myös keventää kaasua liittymisen helpottamiseksi. Väistämisvelvollisuus on kuitenkin aina liittyjällä.

  Tieliikennelakiin kirjattu ennakointivelvoite velvoittaa tienkäyttäjän ennakoimaan toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovittamaan oman toimintansa sen mukaiseksi, sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi – myös näissä liittymistilanteissa. Ennakointivelvoitteen tarkoitus ei kuitenkaan ole kumota varsinaista liikennesääntöä.

  Vastauksen kysymykseen antoi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua