Toyota palvelee

Saiko lapsesi ajokortin? Tue nuorta kuskia näin

Liikenneturvallisuus
Ajokortin saaneen nuoren kanssa on hyvä sopia autoilun pelisäännöistä. Yhteiset keskustelut ohjaavat nuoren ajokortin haltijan turvalliselle ajouralle.
  • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
  • Kuvat: Adobe
  • 16.5.2023
  • Tuore ajokortti taskussa. Mikä voisikaan nuoresta tuntua makeammalta. Vapaus ja kaikki elämän rajattomat mahdollisuudet ovat auton start-nappulan painalluksen tai virta-avaimen pyöräytyksen päässä.

    Liikenneturvan suunnittelija Hanna Rutila muistuttaa, että itsenäistymisestään huolimatta nuori kaipaa vielä tukea ja ohjausta vanhemmiltaan– niin ajamiseen kuin elämään ylipäätäänkin. Rutila kehottaa vanhempia istahtamaan nuorensa kanssa rauhassa kahvi- tai kaakaomukin äärelle ja pohtimaan autoiluun liittyviä kysymyksiä.

    ”Usein ajokortin saanut nuori asuu vielä kotona ja haikailee käyttöönsä perheen yhteistä autoa. Onkin hyvä pohtia yhteisiä autoilun pelisääntöjä. Milloin ja minkälaiseen käyttöön nuori voi saada perheen auton, ja miten autoillessa käyttäydytään? Tässä yhteydessä vanhemmankin on hyvä katsoa peiliin. Toimiiko hän itse esimerkillisesti ja yhteisten periaatteiden mukaan”, Rutila sanoo.

    Keskustelut rakentavat turvallisia toimintamalleja

    Erityisesti tärkeänä Rutila pitää turvallisuuteen liittyvien periaatteiden läpikäyntiä, vaikka nuori onkin näihin kysymyksiin autokoulussa jo perehtynyt. Tärkeätkin opit saattavat nimittäin herkästi unohtua, kun ajellaan suviyössä liuta kavereita kyydissä.

    ”On tärkeä käydä läpi periaatteet, joiden mukaan nuori toimii perheen ja kaverien kanssa autolla ajaessaan. Hyviä keskusteluaiheita ovat esimerkiksi turvavöiden käyttö, sopiva ajonopeus, toimiminen onnettomuustilanteessa ja tarkkaavaisuus ajon aikana. Voidaan esimerkiksi sopia, että matkapuhelin napsautetaan äänettömälle ja sujautetaan hanskalokeroon, jotta ajettaessa ei sorruta somettamiseen”, Rutila vinkkaa.

    Vanhempien on tärkeä olla kartalla myös siitä, mihin nuoren ajoreissut suuntautuvat ja kenen tai keiden kanssa nuori matkaa taittaa. Pyhitetäänkö auto lähinnä harrastus- ja koulumatkoille vai voiko sitä käyttää myös leppoisaan vapaa-ajanviettoon kaverien kanssa.

    ”Kun aikuinen kyselee ja on aidosti kiinnostunut nuoren liikkumisesta, hän saa hyvän käsityksen nuoren toimintatavoista liikenteessä. Samalla syntyy hyviä tilaisuuksia puhua yhteisistä pelisäännöistä. Jos nuorella on kyydittävänään kavereita, saavatko he käyttää autossa päihteitä tai olla päihtyneinä? Entä miten nuoren tulisi toimia, jos kaverit yllyttävät häntä riskinottoon ratissa tai eivät suostu kiinnittämään turvavöitään?” Rutila sanoo.

    Kun nuoren ottaa mukaan perheen auton ylläpitohommiin, hän oivaltaa auton kunnossapitämisen tärkeyden ja oppii tekemään autoiluun liittyvät yleisimmät huoltotoimet.

     

    Rohkaisua ja riskien kartoittamista

    Yhteisten pelisääntöjen rakentamisen ohella kannattaa kysyä myös nuorten omia ajatuksia ja tuntemuksia autoilusta. Mikä ajamisessa on helppoa ja mukavaa? Entä mikä on vaikeaa, jännittävää tai jopa pelottavaa?

    ”Nuorelta voi kysyä, tarvitsisiko hän vanhemman apua vaikkapa hankalalta tuntuvien liikennetilanteiden läpikäyntiin tai epäselvältä vaikuttavien liikennesääntöjen pohtimiseen. Vanhempi voi hyvin hypätä nuoren kyytiin ja antaa matkalla hyviä vinkkejä ajamiseen. Perheessä voidaan myös pitää oma sisäinen ajokoe, jonka suoritettuaan lapsi saa oikeuden käyttää perheen yhteistä autoa”, Rutila pohtii.

    Vanhemman on myös tärkeä huomioida nuorten yksilölliset erot niin ajotaitojen kuin luonteenkin osalta. Rohkean, rämäpäisen ja autoa tottuneesti pyörittelevän nuoren kanssa keskustellessa vanhemman on hyvä teroittaa liikennesääntöjen noudattamisen tärkeyttä ja tuoda esiin holtittoman ajamisen riskejä. Ajotaidoistaan epävarma ja arka kuljettaja puolestaan kaipaa vanhemmalta rohkaisua, kannustusta ja apua pelottavien asioiden läpikäyntiin.

    Ota nuori mukaan auton huoltotöihin

    Rutila painottaa, että ajamisen ohella vanhempien on hyvä keskustella nuorten kanssa myös ajoneuvon kunnon ylläpitämisestä. Olipa alla uusi tai käytetty auto, tulee sen jarrujen, renkaiden, pyyhkijöiden ja valojen toimia.

    Nuori on hyvä ottaa mukaan perheen yhteisen auton ylläpitohommiin – esimerkiksi mittaamaan ilmanpaineet, lisäämään nestettä tuulilasin pesunestesäiliöön, vaihtamaan renkaita tai viemään autoa määräaikaishuoltoon. Näin nuori oivaltaa auton kunnossapitämisen tärkeyden ja oppii tekemään autoiluun liittyvät yleisimmät huoltotoimet.

    ”Uusi tai uudehko auto on aloittelijalle tietysti paras vaihtoehto ajamisen harjoitteluun, koska niissä turvavarusteet edustavat kehityksen kärkeä. Kuljettajan toiminnalla ja asenteilla on kuitenkin aina suurin vaikutus ajoturvallisuuteen. Vanhempi voi tukea nuorta kuljettajaa fiksujen valintojen tekemisessä. Voi esimerkiksi sanoa, että vanhemmalle voi aina soittaa ja pyytää hakemaan, jos nuori kokee oman ajokuntonsa syystä tai toisesta heikoksi”, Rutila sanoo.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua