1. Toyota Way
 2. Turvallisuus
 3. Tunteet peliin – lapsen liikenneturvapeli | Toyota Way
Toyota palvelee

Tunteet peliin – lapsen liikenneturvapeli

Liikenneturvallisuus
Suuret tunteet kaappaavat lapsen huomion ja altistavat vaaratilanteille liikenteessä. Uusi lautapeli opettaa lapsille mielen malttia koulumatkalle.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe, Liikenneturva
 • 21.2.2023
 • Turvallinen liikkuminen vaatii tarkkaavaisuutta, ennakointia ja jatkuvaa päätöksentekoa. Kun tunteet kulkevat vuoristorataa, keskittyminen liikennetilanteisiin herpaantuu. Erityisen suuren haasteen mielen myllerrykset aiheuttavat pienille lapsille, jotka vielä harjoittelevat liikennekulttuurin saloja

  ”Voimakas tunnetila voi heikentää ihmisen havainnointikykyä samaan tapaan kuin puhelimeen puhuminen tai päihteet. Tunteita herättävät kohteet vievät huomiomme pidemmäksi aikaa, jolloin monia tärkeitä asioita voi jäädä huomaamatta. Tämä lisää vaaratilanteiden riskiä liikenteessä. Hyvät tunnetaidot auttavat meitä pitämään huomiomme liikenteessä, mikä lisää osaltaan liikenneturvallisuutta”, Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo kertoo.

  Tunteiden tunnistaminen on taitolaji

  Tunnetaitojen opettelu lähtee aina tunnetilan, esimerkiksi vihaisuuden, jännittyneisyyden tai stressaantuneisuuden, havaitsemisesta ja tulkitsemisesta. Kun oman tunteensa ymmärtää, voi sitä myös pyrkiä hallitsemaan. Maasalo muistuttaa, että lapsi tarvitsee aina aikuisen tuekseen niin tunnetaitojen kuin liikennekäyttäytymisenkin opetteluun.

  ”Tunnetilan tulkitsemisen jälkeen omaa oloaan voi helpottaa esimerkiksi siirtämällä huomiota tietoisesti muualle. Lasta voi esimerkiksi rauhoittaa, jos hän laskee kaikki lähiympäristössä olevat siniset esineet tai muistelee, miltä oman lemmikin tai pehmolelun silittäminen tuntuu. Aikuisen on tärkeää muistuttaa lasta siitä, että voimakkaan tunteen kannattaa antaa laantua ennen liikenteeseen lähtöä. On parempi myöhästyä hieman koulusta kuin aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä hätäilemällä”, Maasalo opastaa.

  Lautapeli opettaa tunnetaitoja

  Liikenneturva ja Suojellaan Lapset ry lähtivät vuonna 2021 kehittämään työkalua, joka tukisi lasten tunne- ja turvataitojen kehittämistä. Reilun vuoden mittaisen kehitystyön tuloksena syntyi 6–10-vuotiaille lapsille suunnattu Tunteet peliin -lautapeli. Pelikokonaisuus sisältää kaksi eri peliä, joissa harjoitellaan tunnetaitoja erilaisin hauskoin harjoituksin. Toisessa pelissä liikutaan digiympäristössä ja toisessa kuljetaan kodin ja koulun väliä.

  ”Liikenneympäristöön sijoittuvan pelin tehtävät pistävät lapsen pohtimaan erilaisiin liikennetilanteisiin sopivia toimintamalleja sekä tunnistamaan ja hallitsemaan erilaisia tunnetilojaan. On tärkeää, että turvallinen aikuinen seuraa pelin kulkua ja tukee sekä opastaa lapsia tehtävien tekemisessä.”

  Tunteet peliin on tarkoitettu ammattikasvattajien työkaluksi. Päiväkodit ja alakoulut voivat tilata pelin käyttöönsä ilmaiseksi Liikenneturvan verkkosivujen kautta. Maasalo kehottaa tutustumaan samalla myös Liikenneturvan muuhun opetusmateriaalitarjontaan.

  ”Peli on ollut esittelyssä ammattikasvattajille tammikuussa pidetyillä Educa-messuilla. Lisäksi markkinoimme sitä esimerkiksi uutiskirjeissämme ja yhteistyöverkostojemme kautta. Olisi kuitenkin hienoa, jos huoltajatkin innostuvat vinkkaamaan pelistä lastensa kouluissa ja päiväkodeissa. Näin saisimme pelille paljon käyttäjiä ja pystyisimme kohentamaan lasten liikenneturvallisuutta”, Maasalo sanoo.

  Tunteet peliin -lautapeli sisältää kaksi eri peliä, joissa harjoitellaan tunnetaitoja erilaisin hauskoin harjoituksin.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua