1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Apua, autoni tuulilasi on sisältä umpijäässä! | Toyota Way
Toyota palvelee

Apua, autoni tuulilasi on sisältä umpijäässä!

Talvikelit
Autoon kertynyt kosteus tiivistyy sään viiletessä tuulilasiin sisäpintaan. Hetken päästä lasi on umpijäässä. Toyota Way vinkkaa viisi toimenpidettä, joilla vitsauksesta pääsee eroon.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 21.2.2023
 • 1.  Jätä lumi auton ulkopuolelle

  Lumisilla keleillä autoon ei kannata hypätä suin päin. Pudistele lumipyryn kerryttämä lumikuorma vaatteistasi. Avaa auton ovi vasta, kun olet pyyhkäisyt lumivaipan auton oven ympäriltä. Istahda sivuttain penkille ja kopsuttele jalkojasi pari kertaa yhteen, jotta lumipaakut putoavat pihamaan puolelle.

  Auton hyristellessä itseään lämpimäksi puhdista auto kauttaaltaan lumiharjalla. Muista harjata puhtaiksi myös ilmanottoaukot, jotka sijaitsevat yleensä konepellin ja tuulilasin välissä olevassa raossa. Niiden päälle kertynyt lumi, jää ja roskat, estävät ilmanvirtausta ja lisäävät kosteuden kulkeutumista auton sisään. 

  2. Pidä lasit puhtaina.

  Tuulilasin sisäpinnan pitäminen puhtaana on tehokas keino estää lasin huurtuminen ja jäätyminen. Kosteus nimittäin tiivistyy erityisen hyvin likaisiin ja rasvaisiin lasipintoihin. Tupakointi ja huurteen hankaaminen tuulilasista paljain käsin ovat omiaan lisäämään rasvakalvon muodostumista lasipintaan. Rasvainen kalvo puolestaan toimii otollisena tartunta-alustana muille epäpuhtauksille.

  3. Tuuleta kosteus pois

  Kirpsakassa pakkassäässä suoritetun ajorupeaman jälkeen auton kaikki ovet voi jättää 10–15 minuutiksi selälleen, jotta sisätilat pääsevät huolella tuulettumaan. Kruisailun aikana kostunut sisäilma korvautuu kuivalla pakkasilmalla, ja riski ikkunoiden jäätymiseen vähenee olennaisesti. Pidä autoa kuitenkin tuuletuksen aikana silmällä, jotta vorot tai äkillinen lumipyry eivät pääse aiheuttamaan ikäviä yllätyksiä.

  Voit kuivattaa autoa myös lämpimässä, kuivassa ja hyvällä ilmanvaihdolla varustetussa tallissa. Avaa auton ikkunat tai ovet ja anna auton kuivua niin kauan, että sisätilat ovat kauttaaltaan kuivuneet.

  4. Vaihda raitisilmasuodatin säännöllisesti

  Yksi syyllinen sisätilojen kosteusongelmaan voi olla elinkaarensa päähän ennättänyt raitisilmasuodatin. Tukkeutunut ja vettynyt suodatin päästää ilmaa heikosti lävitseen, mikä lisää auton sisätilojen kosteutta ja aiheuttaa myös pahaa hajua. Raitisilmasuodatin on hyvä vaihtaa jokaisen huollon yhteydessä.

  5. Hyödynnä esilämmitystä ja huurteenpoistotoimintoa

  Paljain käsin tai skrapalla tuulilasin sisäpintaan muodostunutta jäätä tai huurretta ei pidä lähteä poistamaan. Huomattavasti parempi vaihtoehto on esilämmittää sisätilat polttoainetoimista lisälämmitintä tai sähkökäyttöistä sisätilalämmitintä käyttäen. Monissa sähkö- ja hybridiautoissa esilämmitys hoidetaan samalla järjestelmällä kuin ajonaikainenkin lämmitys. Esilämmitys paitsi sulattaa jään myös poistaa tehokkaasti kosteutta.

  Oman auton ohjekirjasta kannattaa tarkastaa, miten tehokas huurteenpoisto tehdään. Yleensä lämmityslaitteesta on tehostettu huurteenpoistotoiminto. Tuulilasissa saattaa lisäksi olla myös lämmitysvastukset.  

  Haastateltavana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

  Kengät kannattaa putsata lumesta ennen autoon menoa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua