1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Kiveniskemä voi käydä kalliiksi I Toyota Way
Toyota palvelee

Kiveniskemä voi käydä kalliiksi

Tuulilasi
Tuulilasiin tullut kiveniskemä kannattaa korjauttaa pikaisesti, jotta se ei ennätä kasvaa halkeamaksi. Jos autossasi on Toyotan kaskovakuutuksiin saatava lasiturva, kiveniskemän korjaaminen onnistuu helposti ja maksutta.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 18.9.2023
 • Naps. Pieni ja harmittomalta vaikuttava ääni, tekee kesäisen leppoisaan automatkaan ikävän särön. Tuulilasiin on kimmonnut edessä ajavan auton renkaasta pieni kivenmurunen. Vaikka kiven aikaansaannosta ei heti pystyisi näkemään, sattumus saattaa vaatia autoilijalta pikaisia toimenpiteitä.

  ”Suomen tiestön korjausvelan kasvu on lisännyt merkittävästi tuulilasivaurioiden määrää, eikä tilanteeseen valitettavasti näytä olevan parannusta luvassa. Olen itsekin joutunut turvautumaan lasivakuutukseen useampaan otteeseen viimeisen vuoden sisällä”, Toyota Insurancen Key Account Manager Ali-Tuomas Vuori harmittelee.

  Kiveniskemä muodostaa turvallisuusriskin

  Vuori opastaa suhtautumaan kiveniskemään vakavuudella. Piskuinen, läpimitaltaan usein vain muutaman millin levyinen kolo, voi nimittäin aiheuttaa vakavamman lasivaurion. Tuulilasin laajemmat halkeamat voivat heikentää olennaisesti kuljettajan havainnointia liikenteessä ja ovat siksi usein hylkäysperuste katsastuksessa. Pienemmät kiveniskemätkin heikentävät näkyvyyttä autosta ja lisäävät auringonvalon aiheuttamaa häikäisyä.

  ”Nykyautoissa tuulilasi on osa auton korirakennetta. Siihen kohdistuu jatkuvasti pientä vääntöä. Jos lasissa on vaurioita, ne alkavat helposti laajeta. Myös lämpötilan nopeat muutokset voivat saada tuulilasin napsahtamaan halki kiveniskemän kohdalta. Näin voi käydä esimerkiksi ilmastoinnin puhaltaessa kylmää ilmaa auringon kuumentamaan tuulilasiin”, Vuori kertoo.

  Tuulilasin laajemmat halkeamat voivat heikentää olennaisesti kuljettajan havainnointia liikenteessä ja ovat siksi usein hylkäysperuste katsastuksessa.
   
  Lasikorjaus näppärästi Toyota-huollossa

  Pienten kiveniskujen havaitseminen voi olla haastavaa, siksi tuulilasin kunto kannattaa tarkastaa kuukauden välein esimerkiksi auton pesemisen yhteydessä. Puhtaasta tuulilasista kiveniskemät on helpompi havaita.

  Jotta ongelmien laajenemiselta vältytään, tulilasin kiveniskemät on tärkeä korjauttaa ripeästi. Vuori opastaa ajamaan auton Toyota -huoltoon, jossa lasi korjataan joustavalla aikataululla. Jos lähialueella ei ole Toyotan huoltopistettä, sopivaa korjauspaikkaa voi tiedustella Toyota-vakuutuksesta.

  Toyotan asiantunteva huoltohenkilöstö osaa arvioida tuulilasin korjaus- tai vaihtotarpeen. Nyrkkisääntö on, että sormenpäätä pienemmät kiveniskemät voidaan korjata hartsin avulla.

  ”Kiveniskemän korjaamiseen menee aikaa yleensä puolesta tunnista tuntiin. Jos tuulilasi on tarpeen vaihtaa, merkkihuolto tilaa asennusta varten aina alkuperäisen Toyota-tuulilasin, joka kestää parhaiten käyttöä. Kun lasi on saapunut, vaihto onnistuu puolessa työpäivässä. Korjauksen yhteydessä Toyota-huolto hoitaa vakuutukseen liittyvät hallinnolliset asiat, joten auton omistajalle prosessi on mahdollisimman vaivaton.”

  Toyota-lasiturvalla iso säästö

  Kiveniskemän voi korjauttaa maksutta kaikissa Toyota-merkkihuolloissa, kun autossa on Toyotan täys- tai osakaskovakuutukseen lisäturvana saatava lasiturva.

  ”Suosittelen ehdottomasti lasiturvan hankkimista, koska todennäköisyys tuulilasiin vaurioitumiseen on niin suuri. Lasiturvan hinta riippuu automallista ja käyttäjän vakuutusbonuksista. Lasiturvan vuosikustannuksen hintahaarukka on muutamista kympeistä muutamaan sataseen.”

  Lasiturvan entistäkin merkittävämpään rooliin, jos tuulilasi joudutaan vaihtamaan.

  ”Uusien autojen tuulilaseihin on integroitu esimerkiksi ajoavustinjärjestelmän kameratekniikkaa, joka joudutaan kalibroimaan lasinvaihdon jälkeen. Uusi tuulilasi voi maksaa automallista riippuen jopa 2000 euroa. Lasiturvan hankkinut autoilija joutuu maksamaan vain vakuutuksen omavastuuosuuden, mikä on yleensä 200 euroa”, Vuori kertoo.

  Lue Toyotan kaskovakuutuksista, joihin saat myös lasiturvan.


 • Huonokuntoisten tuulilasien määrä on lisääntynyt

  Riski tuulilasivaurioille on kasvanut teiden asvalttipintojen rapautumisen myötä.

  Pääsiäisenä 2023 toteutetussa Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanjassa havaittiin tänä vuonna lähes viisi prosenttiyksikköä enemmän kiveniskun vahingoittamia tuulilaseja kuin vuosi sitten.

  Kampanjassa tarkastettiin yhteensä 2145 tuulilasia. 37,7 %:ssa laseista oli kiveniskemiä. Lisäksi 13,2 %:a tarkastetuista laseista oli haljennut ja 8,4 %:a kulunut.

  Kampanja antoi korjaussuosituksen 29,3 %:lle laseista ja vaihtosuosituksen noin viidennekselle.

  Lähde: Kirkkaasti Turvallisin -tuulilasikampanja


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua