1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Automatkailu maittaa suomalaisille I Toyota Way
Toyota palvelee

Automatkailu maittaa suomalaisille

Kevät- ja kesälomamatkailu
Kuusamolaisen Jarmo Ronkaisen perhe suunnitteli tulevaa kesälomamatkaa, kun perheen RAV4-maastoauton äänimaailmaan liittyi uudenlainen ujellus. Relax-turvalle olikin tarvetta.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 9.4.2024
 • Autoliiton tuore barometri osoittaa suomalaisten istuutuvan vapaa-ajallaan mielellään ratin taakse. 76 prosenttia suomalaisista käyttää vapaa-ajan matkoihinsa pääsääntöisesti omaa autoa. Seitsemän prosenttia yhdistelee reissuillaan oman auton ja joukkoliikenteen käyttöä, ja kolme prosenttia valitsee liikkumiseen yhteiskäyttöauton tai kimppakyydin.

  Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynnisen mukaan oman auton käyttöä puoltaa useampi pointti. Auto useimmiten nopeuttaa paikasta toiseen liikkumisesta sekä helpottaa ja joustavoittaa matkantekoa.

  Matkailijoiden suosima kaunis Turku on Suomen vanhin kaupunki ja se tarjoaa matkailijoille monipuolisen valikoiman nähtävyyksiä, aktiviteetteja ja kulttuurikokemuksia.
   
  Perille pääsee vain autolla

  Toisaalta omalle autolle ei aina myöskään ole vaihtoehtoja. Reilu puolet suomalaisista esimerkiksi on barometrin mukaan sitä mieltä, että kotimaan loma- ja matkakohteet ovat vain autolla helposti saavutettavissa.

  ”Oman auton käyttäminen antaa täydellisen vapauden matka-aikataulun suunnitteluun. Korona-aikana automatkailu erityisesti kotimaisiin lähikohteisiin lisääntyi räjähdysmäisesti, ja sen suosio on edelleen korkealla”, Suokonautio-Hynninen sanoo.

  Autolla kotimaan kohteisiin

  Kotimaan automatkakohteiden suosikeiksi Suokonautio-Hynninen summaa pääkaupunkimme Helsingin sekä eteläiseen Suomeen sijoittuvat historialliset kaupungit: Turun, Tampereen, Porvoon, Savonlinnan, Hämeenlinnan ja Naantalin.

  Toisaalta vahvan vetovoimatekijän ja vastapainon kaupungeille muodostavat suomen upeat luontokohteet. Esimerkiksi Kolin, Repoveden ja Oulangan kansallispuistot sekä Lapin erämaaluonto houkuttelevat erityisesti Etelä-Suomen asukkaita. Myös Pohjois-Suomen matkailukeskukset innostavat erityisesti talviurheilusta innostuneita.

  ”Kaunis luonto ja luonnossa liikkuminen merkitsevät meille suomalaisille paljon. Se näkyy myös automatkailukohteiden valinnassa. Luontokohteissa valinnanvaraa riittää aina Varsinais-Suomen saaristosta Kalajoen hiekkarantoihin ja pohjoisen tunturimaisemaan”.

  Uniikit maailmanperintökohteemme

  Suokonautio-Hynninen muistuttaa myös seitsemästä Suomessa sijaitsevasta Unescon maailmanperintökohteesta. Useimmat niistä ovat helposti saavutettavissa omalla autolla.

  ”Unescon-maailmanperintökohteet edustavat erityisen arvokasta kulttuuri- tai luonnonperintöä. Esimerkiksi Vanha Rauma on upea esimerkki 1600–1800-lukujen pohjoiseurooppalaisesta

  kaupunkikulttuurista. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas asuinalueineen puolestaan muodostavat kävijälle eheän kuvan metsäteollisuutemme toiminnasta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa”, Suokonautio-Hynninen kertoo.

  Vanha Rauma on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta, arkkitehtuurista ja paikallisesta kulttuurista. Se valittiin vuonna 1991 UNESCOn maailmanperintöluetteloon esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoismaisesta puukaupungista.
   
  Visiitti moneen maahan

  Suomalaisten automatkailu ei rajoitu pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle. Lähes puolet Autoliiton barometriin vastanneista teki viime vuonna ulkomaan lomamatkan. Heistä kolmannes starttasi matkaan omalla autolla ja vajaa viidennes hankki auton tai moottoripyörän käyttöönsä matkakohteessa.

  ”Kun autolla liikutaan Keski- ja Etelä-Euroopassa, voi piipahtaa helposti useammassa maassa, sillä EU-maiden välisten maarajojen ylittäminen on vaivatonta. Perillä matkakohteessa auton käyttömahdollisuus vähentää siirtymiin tarvittavaa aikaa, jolloin nähtävyyksien ihailulle ja aktiviteeteille jää enemmän aikaa”.

  Opas auttaa euroautoilijaa

  Suokonautio-Hynninen muistuttaa, että Euroopassa matkaavan on tärkeä tuntea eri maiden matkailumääräykset, ympäristövyöhykkeet ja tiemaksukäytännöt. Esimerkiksi tiemaksun laiminlyönti vahingossa voi johtaa ikäviin maksuseuraamuksiin.

  Ajantasaisista määräyksistä pysyy kätevästi ”kartalla”, kun hankkii hanskalokeroon Autoliiton koostaman Autoillen Euroopassa -opuksen. Suokonautio-Hynninen kertoo, että 51. painos euroautoilijan aapisesta on parhaillaan painossa. Sen voi tilata Autoliiton verkkokaupasta.

  ”Olemme keränneet oppaaseen autoilijoille suunnatut säännöt ja määräykset 26 Euroopan maasta. Oppaaseen on koottu myös muuta hyödyllistä tietoa, joka helpottaa automatkan suunnittelua. Uutuutena oppaassamme ovat vinkit sähköautolla matkaavalle”, Suokonautio-Hynninen kertoo.

  Lofootit on upea saariryhmä Pohjois-Norjassa, tunnettu upeista vuoristoisista maisemistaan, värikkäistä kalastajakylistään ja upeista ulkoilumahdollisuuksistaan.

   

  Kolme ideaa automatkan kohteeksi
  Vuonojen Norja

  Autojunalla pohjoiseen ja kumipyörillä Suomi-neidon käsivartta pitkin vuonojen maahan. Nautinnollista ja verkkaista ajelua kapeilla ja serpenttiinimäisillä vuoristoteillä. Kohtaa Atlantin tyrskyt, näe vuonoissa uivat valaat ja pistäydy vaikka Lofooteilla. Jos kaupunkikohteet kiinnostavat, poikkea Bergenissä, Trondheimissä tai Oslossa.

  Espanja, Portugali ja Gibraltar

  Suunnittele suosikkireittisi Pyreneiden niemimaalla, liidä ilmojen halki Etelä-Eurooppaan, vuokraa auto käyttöösi ja nauti täydellisestä vapaudesta. Haluaisitko aistia Barcelonan La Rambla -kävelykadun sykkeen, sukeltaa Andalusiassa flamencon saloihin, perehtyä Gibraltaria suojelevan keskiaikaisen maurilaisen linnan historiaan tai tuulettaa FC Porton maaleja Portugalissa? Valinta on sinun.

  Balttian kaupunkikierros

  Eteläisiin naapureihimme – Viroon, Latvian ja Liettuaan – on näppärä tutustua autolla. Balttian pääkaupunkien ohella käyntikohteiksi kannattaa ruksata myös pienempiä kaupunkeja, kuten Itämeren rannalla sijaitseva Klaipeda, yliopistostaan kuulu Tarto ja linnoituksistaan tunnettu Daugavpils. Eurooppatie 67, tuttavallisemmin Via Baltica, kuljettaa sinut nopeasti maasta toiseen. Jos matkanteko oikein imaisee pauloihinsa ja aikaa on, voit jatkaa reissua samaa valtatietä pitkin Puolaan ja Tshekkiin.


 • Millä kulkupelillä reissuun?

  • Hyvä matka-auto on turvallinen, mukava sekä taloudellinen ja siinä on riittävästi tilaa kaikille seurueen jäsenillä ja heidän matkatavaroilleen.

  • Toyotan Safety Sense -turvallisuusvarustelulla täyshybridiautolla tai täyssähköautolla pidemmätkin reissut taittuvat miellyttävästi, turvallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti.

  • Useamman hengen seurueiden suosikkeja ovat esim. tilavat Corolla-, Camry-, RAV4- ja bZ4X-mallit.

  • Kahdelle hengelle matkakumppaniksi soveltuvat myös sporttinen Prius, persoonallinen Toyota C-HR ja näpsäkkä Yaris.

  Rakenna unelmiesi matkakumppani Toyotan verkkosivuilla

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua