Nykyautot hyvin suojassa varkauksilta
-
Teksti: Tuomas I. Lehtonen
-
Kuvat: Adobe ja Sam Jamsen
-
13.6.2023
-
Ifin autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roseliuksen mukaan 90-luvun alkupuolella Suomessa varastettiin paljon autoja huviajeluja varten ja rikosten tekovälineiksi. Autojen luvattomat käyttöönotot tyrehtyivät lähes täysin, kun ajonestolaitteet tulivat pakollisiksi uusissa autoissa vuonna 1997.
”Nykyaikaisella ajonestolaitteella varustetun auton varastaminen on erittäin vaikeaa. Siksi autovarkauksia harjoittavat nykyään lähinnä autovarkauksiin erikoistuneet kansainväliset rikollisliigat. Ne havittelevat etupäässä arvokkaimpia autoja. Autot kuljetetaan ulkomaille ja myydään sellaisenaan tai puretaan varaosiksi”, Roselius kertoo.
Suomessa autovarkauksien määrä on huomattavasti vähäisempää kuin monissa muissa Euroopan maissa. Roselius kertoo tämän johtuvan Suomen viranomaisten ja vakuutusyhtiöiden tehokkaasta yhteistyöstä. Varastettuja autoja on myös hankala viedä pois Suomesta rajallisten maayhteyksien ja merikuljetusten hitauden vuoksi.
Matkustamossa aiempaa vähemmän varastettavaa
Autovarkauksien ohella myös autoihin kohdistuvat murrot ovat olleet laskussa vuosituhannen alusta lähtien. Keskeinen syy siihen on autoissa säilytettävän irtaimen omaisuuden määrän väheneminen.
Roselius mainitsee esimerkkinä autoissa käytetyt navigaattorit ja audiojärjestelmät. Vielä 10–20 vuotta sitten ne olivat irtonaisia tai helposti irrotettavia laitteita, jotka pitkäkyntisen oli helppo napata matkaansa. Nyt laitteistot on integroitu auton kojelautaan. Cd-levyjäkään autoissa ei enää ole, kun musiikki ladataan esimerkiksi Spotify-suoratoistopalvelusta.
”Käytetyn elektroniikan jälleenmyyntihinnatkin ovat kalliita puhelimia ja tietokoneita lukuun ottamatta alhaiset, mikä myös vähentää kiinnostusta murtojen tekemiseen. Mutta jos varastaa haluaa, on paljon helpompaa löytää varastettavaa tavaraa jostakin myymälästä kuin lukitusta autosta”, Roselius toteaa.
"Jos auto päätyisi vääriin käsiin esimerkiksi avainvarkauden seurauksena, auton sijainnin voi paikantaa My Toyota -sovelluksella.”, Petri Roselius Ifistä sanoo.Autojen osat kiinnostavat varkaita
Vaikka autovarkaudet ja -murrot ovat olleet jo pitkään laskusuunnassa, maailmalla ovat valitettavasti yleistymässä uudenlaiset ammattimaiset autorikollisuuden muodot. Niistä on saatu esimakua jo Suomessakin.
”Auton osien varastaminen on uudempi ilmiö, joka on yleistynyt erityisesti Isossa-Britanniassa. Erityisesti kalliita katalysaattoreita katkotaan autoista rälläkällä. Kysyttyjä ovat myös joidenkin premium-automerkkien kojelautojen osat sekä ratit. Sähköautojen ja lataushybridien yleistymisen myötä varkaiden mielenkiinto on kohdistunut myös latauskaapeleihin.”
Pidä avaimesi tallessa
Roseliuksen mielestä Toyota-kuskeilla on hyvät mahdollisuudet pitää varkaat loitolla kulkupelistään. Se vaatii huolehtimista siitä, että auton avaimet ja älypuhelimeen ladattava My Toyota -sovellus eivät päädy vääriin käsiin.
”Toyotan ajonestolaitteisto on erityisen laadukas ja toimiva. Sen ohittaminen on hyvin vaikeaa. Jos auto päätyisi vääriin käsiin esimerkiksi avainvarkauden seurauksena, auton sijainnin voi paikantaa My Toyota -sovelluksella. Sovellus kannattaakin ehdottomasti ladata ja ottaa käyttöön, jos sellainen on omaan autoon saatavissa”, Roselius sanoo.
-
Näin estät autovarkaudet
• Pysäköi auto näkyvälle ja hyvin valaistulle paikalle. Ulkomailla kannattaa käyttää aina vartioitua parkkialuetta tai -hallia.
• Älä jätä irtotavaroita tai kasseja näkyvälle paikalle auton matkustamoon.
• Pidä latauskaapeli tarkasti tallessa, jos ajat lataushybridillä tai sähköautolla.
• Huolehdi avainturvallisuudesta. Jätä autonavaimet julkisella paikalla aina lukittuun säilytyskaappiin tai -lokeroon.
• Monet autovalmistajien mobiiliapit toimivat autonavaimen tavoin. Pidä puhelimesi tallessa ja käytä aina vahvoja salasanoja.
• Ammattivarkaat tekevät tiedusteluja ennen iskua. Jos havaitset naapurustossa epämääräistä liikettä, ilmoita asiasta esimerkiksi paikallisessa Facebook -ryhmässä. Vältä kuitenkin kuvien julkaisemista autoista ja ihmisistä.
• Jos näet varkausyrityksen, ota yhteys hätäkeskukseen 112.
• Ota käyttöön My Toyota -appi. Voit tarkastaa sovelluksesta, missä autosi on.
Lähde: Peter Roselius, If