1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Kiveniskemä voi tuhota tuulilasin I Toyota Way
Toyota palvelee

Kiveniskemä voi tuhota tuulilasin

Lasivakuutus
Auton tuulilasiin ilmestyneeseen kiveniskemään on reagoitava nopeasti, sillä kolhu laajenee helposti pahaksi halkeamaksi.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 19.3.2024
 • Autojen renkaiden viskomat pikkukivet ja irtonastat sinkoilevat ilmassa kuin pienet ilmakiväärin luodit. Auton tuulilasiin napsahtaessaan ne aiheuttavat usein pienen lasivaurion eli kiveniskemän. Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan tuulilasivahinkojen määrä alkaa lisääntyä maaliskuussa lumien sulaessa, mutta eniten kiveniskemien aiheuttamia vahinkoja sattuu kuitenkin huhtikuussa.

  ”Tuulilasivahinkoja tapahtuu etenkin näin keväällä todella paljon. Kiveniskemän aiheuttama tuulilasin rikkoutuminen on todennäköisin vahinko, johon autoilija maalis–toukokuussa törmää”, Toyota Vakuutuksen tuotepäällikkö Janne Sivenius kertoo.

  Kolikon kokoinen iskemä korjattavissa

  Kiveniskemän aiheuttamat jäljet ovat monesti hyvin pieniä, joten ne saattavat jäädä monelta huomaamatta. Pienien kolhujen merkitystä saatetaan myös vähätellä, varsinkin, jos ne sijaitsevat näkökentän ulkopuolella. Sivenius ja Toyota Auto Finlandin avainasiakaspäällikkö Ali-Tuomas Vuori kuitenkin kehottavat tarkastamaan tuulilasin kunnon säännöllisesti ja korjauttamaan pienetkin kiveniskemät pikaisesti. Kiveniskemä nimittäin laajenee nopeasti suuremmaksi halkeamaksi.

  ”Pienikin vaurio tuulilasissa heikentää lasin kestävyyttä, joten jo ensimmäisestä kiveniskemästä kannattaa koukata Toyotan merkkihuoltoon”, Sivenius sanoo.

  Nyrkkisääntö on, että kahden euron kolikkoa pienemmät kiveniskemät voidaan vielä korjata. Jos iskemä on tätä suurempi tai lasi on päässyt halkeamaan, joudutaan tuulilasi vaihtamaan kokonaan.

  Lasinvaihdon kustannukset voivat nykyautoissa olla 1000–2000 euroa. Tämä johtuu siitä, että monet auton tunnistimet, anturit sekä tutka- ja kamerajärjestelmät ovat yhteydessä tuulilasiin. Järjestelmiä saatetaankin joutua kalibroimaan lasin vaihdon jälkeen.

  ”Lasivahingon sattuessa Toyota Vakuutuksen asiakkaan on helpointa olla yhteydessä suoraan omaan jälleenmyyjäliikkeeseen. Toyota-mekaanikot osaavat analysoida lasin korjaustarpeen ja hoitavat ajoneuvon mutkattomasti kuntoon Toyotan alkuperäisiä varaosia käyttäen. Näin autolla pääsee taas nopeasti tien päälle”, Vuori neuvoo.

  Suojaus teipillä ja pikaisesti korjaukseen

  Varmin keino vältellä kiveniskemiä on oman ajonopeuden säätely ja hyvän turvavälin pitäminen edellä ajavaan. Paljon ajavan ja vilkkaasti liikennöityjä teitä kulkevan on kuitenkin hyvin hankala välttyä täysin pikkukivien viheliäisiltä iskuilta.

  ”Jos havaitset kiveniskemän, putsaa tuulilasi, peitä vaurioitunut kohta läpinäkyvällä teipinpalalla ja käy korjauttamassa lasi mahdollisimman pian. Korjaus vie aikaa vain noin puoli tuntia”, Sivenius kertoo.

  Vuoren mukaan Toyota Vakuutuksen tarkoituksena on varmistaa Toyotan omistajan luottamus omaan autoonsa myös silloin, kun tien päällä tapahtuu jotakin harmillista.

  ”Toyotalle ensisijaisen tärkeää on autojemme ja tarjoamiemme palveluiden korkea laatutaso. Vakuutus- ja korjaamopalveluidemme osalta Toyota-laatu tarkoittaa asiakkaillemme ennen kaikkea mielenrauhaa”, Vuori sanoo.


 • Lasivakuutuksella korjautat kiveniskemän maksutta

  • Kun sinulla on Toyota osa- tai täyskaskovakuutus Lasiturva-lisäturvalla, korjautat tuulilasin kiveniskemät ilman kuluja.

  • Tuulilasin vaihdosta maksettavaksesi tulee vain 200 euron omavastuu. Tällöinkin säästät merkittävän summan rahaa, sillä tuulilasinvaihdosta syntyvät kokonaiskustannukset kohoavat yli 1000 euron.  

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua