1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Kolhittiinko autoa parkkihallissa?
Toyota palvelee

Kolhittiinko autoa parkkihallissa?

Toyotan vinkit
Lensikö kivi tuulilasiin? Toyotan tekninen asiantuntija kertoo, milloin auto on syytä viedä pikafiksaukseen ja mitä voi tehdä itse.
 • Teksti: Kirsi-Marja Kauppala
 • Kuvat: Adobe
 • 4.9.2020
 • Mitkä ovat yleisimpiä korjautettavia auton pieniä vaurioita?

  Tuulilasiin tulleet kiven iskut ja parkkipaikalla sattuvat vahingot. Viereisen auton ovi on voinut kolhaista lommon oman auton kylkeen tai itse on naarmuttanut auton tolppaan. Pienetkin vauriot kannattaa korjata mahdollisimman pian, jotta niistä ei tule isompia. Joskus raekuuro on voinut hakata katto- ja konepellin pienille lommoille ja myös nämä vauriot kannattaa ilman muuta korjauttaa.

  Minkälaiset pikkulommot kannattaa korjauttaa heti?

  Kaikki vauriot, joissa maalipinta on mennyt rikki, koska tällöin pinta voi alkaa ruostua. Toyotalla on myynnissä korjausmaalisarjoja, joilla asiakas voi itse väliaikaisesti suojata pienten kivien aiheuttamat lommot. Vaurio pitäisi kuitenkin korjauttaa kunnolla lähikuukausien sisällä.

  Pienet kiven iskut tuulilasiin kannattaa korjauttaa viimeistään seuraavana päivänä vahingosta, jotta tuulilasi ei halkea. Korjaamot tekevät näitä korjauksia ilman ajanvarausta, ja puolen tunnin korjaus maksaa noin sata euroa. Jos tuulilasi pääsee halkeamaan, se on vaihdettava ja kustannukset voivat nousta jopa yli tuhannen euron. Tuulilasivakuutuksella korjaaminen on maksutonta, mutta lasin vaihdossa on yleensä omavastuu. Tuulilasin kiveniskun päälle kannattaa laittaa teipinpala, jotta likaa ei pääse vaurion sisälle ja korjaajan on helpompi saada korjausjäljestä huomaamattomampi. Lasin pesemistä ei myöskään suositella ennen korjaamista lian mahdollisen levittymisen takia.

  Myös repsottavat puskurit ja roikkuvat pohjamuovit kannattaa korjauttaa ennen kuin ne aiheuttavat enemmän ongelmia.

  Laskeeko pieni parkkilommo auton arvoa?

  Se riippuu siitä, miten auton ostaja arvottaa lommon. Lommot saattavat kertoa ostajalle, ettei autosta ole muutenkaan pidetty hyvää huolta. Jos maalipinta ei ole mennyt rikki, pienen lommon korjaus maksaa noin sata euroa.

  Autossani on sentin pituinen naarmu sekä painauma, josta maali poissa. Millaiseen korjausaikaan ja -hintaan tulee varautua?

  Korjauksen hinta riippuu maalattavasta pinta-alasta, mutta yleensä kustannukset ovat muutaman sata euroa. Jos naarmu on puskurissa, korjaus ja maalaus maksavat vähintään pari sataa euroa. Korjaus hoituu noin päivässä.

  Ruostuuko auton pinta, jos pikkulommoa ei korjauta?

  Riippuu siitä, missä kohtaa lommo on. Jos alla on peltiä tai naarmu on rikkonut sinkkikerroksen, se alkaa ruostua. Muovi- tai alumiiniosa ei ala ruostua.

  Onko lommon sijainnilla merkitystä sen korjaustarpeeseen tai kustannukseen?

  On, sillä lommon sijainti vaikuttaa maalaustarpeeseen. Jos lommo on esimerkiksi etuoven etureunassa, joudutaan usein maalaamaan myös lokasuojaa, jotta värin saa häivytettyä kylkeen. Mitä isommalta osalta autoa joudutaan maalaamaan, sitä suuremmat kustannukset. Maalaus voi nostaa kustannukset jopa tuhanteen euroon, joten kaskovakuutus on hyvä olla.

  Onko puskurissa oleva lommo kallis korjata?

  Jos lommo voidaan oikaista lämmittämällä, se maksaa muutaman satasen. Jos taas puskuri on painunut kasaan, se on vaihdettava ja voi maksaa tuhatkin euroa.

  Entä jos vetokoukku on kolahtanut puskuriin?

  Enintään viiden sentin halkeama puskurin alalaidassa on mahdollista korjata. Jos puskuri on haljennut tai siinä on reikä, se on vaihdettava ja vaihto maalauksineen voi maksaa jopa tuhat euroa.

  Asiantuntijana Tekninen asiantuntija Jussi Rautoja, Toyota Auto Finland Oy

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua