1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Ota kaikki irti älypuhelimen integroinnista
Toyota palvelee

Ota kaikki irti älypuhelimen integroinnista

Älypuhelinintegraatio

Mitä Apple CarPlay® ja Android Auto™ tarkoittavat käytännössä? Lue tästä, miten saat ajamiseen uudenlaista vaivattomuutta yhdistämällä älypuhelimen auton medialaitteisiin.

 • Teksti: Pekka Karvinen
 • Kuvat: Toyota
 • 17.12.2020
 • Lyhyesti kerrottuna älypuhelimien integrointimahdollisuus tarkoittaa älypuhelimen yhdistämistä osaksi auton mediajärjestelmää. Bluetooth®-yhteys on mahdollistanut jo vuosien ajan hands free -puheluiden käytön sekä musiikin kuuntelun käyttäen puhelinta äänilähteenä. Lisäksi puhelimen mallista riippuen on ollut mahdollista käyttää esimerkiksi tekstiviestejä tai sähköpostia. Apple CarPlay- ja Android Auto -ominaisuudet liittävät puhelimen vielä tiiviimmin yhteen auton kanssa ja mahdollistavat monien ominaisuuksien tai sovellusten käyttämisen ajon aikana turvallisesti ratista käsiä irrottamatta.


  Kun älypuhelin yhdistetään USB­liitännän välityksellä autoon, on järjestelmä käyttäjän suorittamaa hyväksyntää vaille valmis käytettäväksi. Mikäli käytetään Applen iPhone-puhelimia, on käytössä iPhonen oma Siri-avustaja. Siriltä voi kysyä ajon aikana esimerkiksi kalenterimerkintöjä tai säätietoja, tai sen avulla voi käydä WhatsApp-keskustelua. Turvallisuussyistä Siri lukee saapuneet viestit ääneen ja niihin on mahdollista vastata ääniohjauksen avulla. Onhan koko integraatiomahdollisuuden takana juuri halu auttaa kuljettajaa pitämään näppinsä irti puhelimesta ajon aikana.


  Musiikkipalvelut ovat käytettävissä juuri siinä laajuudessa kuin ne ovat puhelimessakin. Esimerkiksi Spotify,Apple Music tai vaikkapa Deezer toistavat älypuhelinintegraation avulla lempimusiikkiasi auton äänentoiston kautta. Toiston hallinta on mahdol­lista joko äänikomennoin tai auton medialaitteen kosketusnäytön kautta.

  Näpit irti puhelimesta – tärkeimmät toiminnot saadaan suoraan mediakeskuksen näytölle.

   

  Helpotusta navigointiin

  Kokonaan oman ulottuvuuden älypuhelinintegraatio tuo navigointisovellusten kautta. Oli autossa navigointia tai ei, älypuhelinintegraatio tuo kuljettajan käytettäväksi (puhelimesta ja ladatuista sovelluksista riippuen) esim. Apple Maps-, Google Maps- ja Waze-navigointipalvelut. Mikäli autossa on navigointijärjestelmä ja älypuhelinintegraation kautta saatavilla on vielä edellä mainitut palvelut, voi kuljettaja valita useammasta eri vaihtoehdosta mitä haluaa käyttää. Unohtamatta tietenkään mahdollista etu- tai takapenkillä istuvaa, ääneen puhuvaa navigaattoria.


  Älypuhelinintegraation käyttäminen itsessään on maksutonta, mutta on hyvä huomata, että esimerkiksi musiikin kuuntelu käyttää mobiilidataa. Kotimaassa tämä muodostaa harvalle ongelmaa, kiitos kotimaisten puhelinoperaattoreiden suhteellisen edullisen hinnoittelun, jonka johdosta monilla on käytettävissä rajaton määrä dataa. Ulkomailla ajet­taessa tilanne saattaa kuitenkin olla toinen, mikä toki pätee matkapuhelimen käyttöön yleisestikin. Puhelimen navigointipalveluita käytettäessä on hyvä tiedostaa, etteivät ne käytä navigoinnin aikana jatkuvasti huomattavia määriä dataa vaan suurin datasiirto tapahtuu reitin laskennan yhteydessä. Navigoinnin käytön aikana datan käyttö on GPRS-yhteyden varassa ja on määrältään maltillista.


  Ja jos tien päällä on tylsää, niin Sirin avulla voi käydä puhelimensa kanssa melko pitkiäkin, jos kohta sisällöltään suhteellisen yksipuolisia keskusteluita. Olisikohan jokin podcast tai ohjelma Yle Areenasta kuitenkin parempi vaihtoehto

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje