1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Parhaat vinkit autopesuun
Toyota palvelee

Parhaat vinkit autopesuun

Huolto
Milloin ja miten usein auto tulisi pestä? Miten valita paras pesu monista eri vaihtoehdoista?
 • Teksti: Satu Summa
 • Kuva: Adobe
 • 4.7.2020
 • Miten usein auto tulisi pestä?

  Auto tulisi pestä aina, kun se on likainen. Talvella auto likaantuu nopeammin, joten kerran viikossa voi olla riittävä määrä pitämään auto puhtaana. Kesällä riittää harvemmin, noin kerran kuukaudessa.

  Mitä hyötyä on säännöllisestä pesusta?

  Pinttynyt lika voi palaa kiinni maalipintaan. Kun maalipinta on puhdas, se ei naarmuunnu niin herkästi, etenkään silloin, jos autoon osuu ajaessa kiviä tai jokin esine kolhaisee pintaa. Myös omat vaatteet pysyvät puhtaampina.

  Vaikuttaako vuodenaika autopesuun?

  Talvella pesu vaatii järeämpiä aineita, koska autoissa voi olla paksu suolakurakerros. Kesällä riittää kevyempi pesu. Kesällä tosin auton konepeltiin jää paljon kuolleita hyönteisiä, jotka tarttuvat maalipintaan tiukasti kiinni.

  Mitä hyötyä on auton vahaamisesta?

  Auto kannattaa ilman muuta vahata. Auton voi esimerkiksi vahauttaa palveluntuottajalla, joka ensin pesee auton huolellisesti ja sen jälkeen vahaa sen. Jälki on yleensä erinomaista ja vaha suojaa autoa lialta sekä naarmuilta. Vahaus on hyvä toteuttaa pari kertaa vuodessa. Helppo muistisääntö on se, että auton vahauttaa renkaiden vaihdon kanssa samoihin aikoihin.

  Pesuautomaattien kuumavahaukseen kannattaa suhtautua varauksella. Roll over -pesukoneiden jälkeen autoihin jää väistämättä likaisia kohtia. Kuumavahaus lian päälle ei ole järkevää, koska näin lika kiinnitetään auton pintaan entistä tiukemmin.

  Pesuvaihtoehtoja on paljon. Miten valitsen oikean?

  Riippuu siitä, missä pesettää autonsa ja kuinka likainen auto on. Käsinpesu antaa yleensä parhaan lopputuloksen. Myös miehitetyillä pesukaduilla lopputulos on yleensä todella hyvä henkilökunnan suorittaman esipesun ansiosta.

  Konepesuun päädyttäessä auton likaisuus kannattaa huomioida ohjelmaa valitessa. Mikäli on talvi ja auto on erittäin likainen, voi olla perusteltua pesettää autonsa järeimmällä pesuvaihtoehdolla, kun kesällä taas selviää useimmiten edullisella peruspesulla.

  Mikä on pehmoharjapesu?

  Pehmoharjanimitys juontaa juurensa parin vuosikymmenen taakse, jolloin harjat olivat nykyistä karheampia. Sen jälkeen markkinoille tuli uusia, pehmeämpiä harjoja. Nykyisin valtaosassa automaattipesuja käytetään jo pehmoharjoja.

  Kannattaako autoa pestä kotona?

  Pitää tietää, mitä tekee ja omat välineet pesuun tulee olla asianmukaiset sekä puhtaat. Riippuu myös missä asuu. Pesumääräykset ovat kuntakohtaisia, ja ne kannattaa tarkastaa omasta kunnasta.

  Satunnainen pesu omakotitalon pihassa on usein hyväksyttyä, kunhan pesuvedet imeytetään maaperään. Säännöllinen pesu sen sijaan vaatisi pihaan asianmukaisen pesupaikan, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta eteenpäin. Mikä sitten on satunnaista ja mikä säännöllistä? Osa kunnista on määritellyt asian tarkemmin – osa taas ei.

  Asiantuntijana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua