Suomen pohjoisin roadtrip: tässä ovat kotimaan huikeimmat autolomakohteet
-
Teksti: Sami Takala
-
Kuvat: Visit Finland
-
11.6.2021
-
Seikkailua luonnossa
1. Karhubongausta Kainuussa
Kesän jännittävin elämys on yötön yö karhukojussa, jossa metsän kuningasta pääsee katselemaan lähietäisyydeltä sen luonnollisessa ympäristössä. Karhun katseluja järjestetään esimerkiksi Suomussalmella ja Kuhmossa.
Suomussalmella voi nähdä karhuja luonnollisessa ympäristössään. Kuva: VisitFinland2. Kivikautisia kalliomaalauksia
Suomessa on peräti 40 kansallispuistoa, joista uusin, Hossa, avautui vuonna 2017 satavuotiaan Suomen kunniaksi. Kansallispuistossa voi paitsi ylittää Julma-Ölkyn kanjonijärven riippusiltaa pitkin myös ihmetellä Värikallion kivikautisia kalliomaalauksia, jotka ovat ainakin 3 500 vuotta vanhoja.
3. Suomen pohjoisin roadtrip
Unohtumaton automatka alkaa Inarin kirkonkylästä, kulkee pohjoisen erämaan halki Utsjoelle ja päättyy Suomen ja Euroopan unionin pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin. Melo Tenojoella, kävele tunturiylängöllä ja ota selfie Pulmankijärvellä, entisellä Jäämeren vuonolla, josta on maannousun myötä tullut järvi.
Taidetta matkalla
4. Nykytaidetta entisessä tehtaassa
Runsaan puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta sijaitsee taidekeskus Gumbostrand Konst & Form. Suomenlahden rannalla Sipoossa sijaitseva rakennus on entinen juomayhtiö Hartwallin patenttikorkkitehdas. Taidegalleriassa on esillä vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä, ja sen yhteydessä toimii designmyymälä ja pohjoismainen bistro.
Kulttuurikeskus Hanasaari tarjoaa taidetta merellisessä ympäristössä. Kuva: Hanasaari5. Arvotaidetta saaristossa
Vielä lähempänä Helsinkiä, Lauttasaaren ja Keilaniemen välissä, on ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus Hanasaari, jossa voi nauttia taiteesta turvallisesti ulkona. Taidepuistossa on nähtävillä kymmenkunta teosta: nykytaidetta ja Pohjoismaiden valtiollisia taidelahjoja. Teoksia on myös sisällä, yhteensä liki 300. Syvemmälle kokoelmaan pääsee Taidetta ja samppanjaa -kierroksilla.
6. Ympäristötaidetta pellolla
Valtatie 5:llä Suomussalmella autoilijoita odottaa pysäyttävä näky: tuhatkunta vaatetettua heinäpäätä. Tuulen heiluttaessa heinähiuksia ja hameita tuntuu kuin taiteilija Reijo Kelan taideteos Hiljainen kansa eläisi. Viereisestä Niittykahvilasta saa nokipannukahvit lohikukon ja muurinpohjalettujen kera.
Hotellihemmottelua
7. Yö VR:n pääkonttorissa
Grand Central Helsinki on pääkaupungin kiinnostavimpia hotelliavauksia. Uusi hotelli on VR:n entisessä pääkonttorissa päärautatieasemalla Eliel Saarisen suunnittelemassa jugendrakennuksessa, jonka vanhin osa on vuodelta 1909. Nappaa hotellin vastaanotosta opasvihkonen ja lähde kutkuttavalle kierrokselle Museoviraston suojeleman rakennuksen käytäville, joista pisin on koko ratapihan mittainen, 150 metriä.
8. Majoitu majakkasaarella
Kylmäpihlajan vuonna 1952 valmistunut majakka Rauman edustalla majoittaa myös matkailijoita. Kuuntele meren pauhua ja tuulen ulvontaa, ihaile merilintujen lentotaitoja ja näkymiä avoimelle Selkämerelle. Luoto on noin kymmenen kilometrin päässä mantereelta, ja matka sinne vesibussilla kestää vajaan tunnin.
Kylmäpihlajan majakalla pääsee nauttimaan merellisestä tunnelmasta. Kuva: VisitFinland9. Yövy tunturin huipulla
Iso-Syöte Pudasjärvellä on Suomen eteläisin tunturi, jonka huipulla on samanniminen hotelli (Opens in new window) Huoneeksi kannattaa valita Kotkanpesä-sviitti, jonka suurista ikkunoista avautuu näkymä tunturia ympäröivään laaksoon. Päivällä on aikaa osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, kuten koskenlaskuun Syötteen tunturialueen läpi virtaavassa Pärjänjoessa.
Ajomatkan arvoisia ravintoloita10. Pidot vankilan eristyssellissä
Kakolan pahamainen vankila Turussa on saanut uuden elämän asuntoina ja hotellihuoneina. Ravintola Kakolanruusussa (Opens in new window) illallista pääsee nauttimaan esimerkiksi eristyssellissä. Kuumana kesäpäivänä vankilan aurinkoisella sisäpihalla maistuu Kakolan pienpanimon käsityöläisolut.
Ravintola Kakolanruusussa illallista pääsee nauttimaan entisen vankilan miljöössä. Kuva: Tommi Selander / Visit Turku11. Fine dining -illallinen metsätuvassa
Posiolaisessa metsässä keskellä ei mitään on punainen tupa: ravintola Tapio, jossa fine dining -elämyksen tarjoaa suomalais-englantilainen pariskunta Johanna Mourujärvi ja Connor Laybourne. He ovat hakeneet oppia maailmalta Michelin-tähden ravintoloista, ja se on huomattu. Tapio on päässyt Suomen 50 parhaan ravintolan listalla sijalle 14.
12. Hangon meriravintoloissa
Suomen eteläisin kaupunki Hanko on päiväretken arvoinen. Itäsataman 1800-luvulla rakennetuissa makasiineissa on vieri vieressä useita rentoja ravintoloita, kuten saaristolaispöydistään tunnetut Origo ja Makasiini. Aurinko paistaa iltaan asti terassille, jossa voi syödä turvallisesti.
Kiinnostavat taukopaikat
13. Marskin salonkivaunu
Shellin pihassa Sastamalassa on historian havinaa. Täällä on Marskin salonkivaunu, joka palveli marsalkka Mannerheimia ruokailu- ja neuvotteluvaununa talvi- ja jatkosodan aikana.
14. Eläinten vanhainkoti
Taiteilijapariskunta Heikki Laaksonen ja Liisa-Cristiina Laaksonen pitävät Ylistarolla eläinten vanhainkoti Wanha Markkia. He ovat antaneet kodin sadoille lopetusuhan alla oleville eläimille. Toiminta rahoitetaan muun muassa taidemyynnillä.
15. Puolimatkan krouvi
Pysähdyspaikkojen klassikko Lahnajärvi on itse asiassa Suomen ensimmäinen varsinainen taukopaikka. Se avautui vuonna 1951 Helsingin ja Turun puolivälissä. Ideana oli tarjota autoilijoille keidas, jossa auton lisäksi lepohetken saavat kuljettaja ja matkustajat. Uuden moottoritien valmistuminen hiljensi Lahnajärven, mutta viime vuonna paikka avautui uudistettuna alkuperäisellä ideallaan. Tauolla voi virkistäytyä pulahtamalla järveen, kokeilemalla SUP-lautailua tai onkimalla.