1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Vaara vaanii keväisillä teillä I Toyota Way
Toyota palvelee

Vaara vaanii keväisillä teillä

Vakuutus

Kuskin tulee olla nyt erityisen tarkkana, sillä pirulliset ansat vaanivat keväisillä teillä. Näin vältät autosi vahingoittumisen.

 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 19.3.2024
 • Toyota Vakuutuksen tuotepäällikkö Janne Sivenius varoittaa tiellä liikkujia keväisten kelien tuomasta vaarasta. Ongelmia synnyttävät sekä teiden notkelmakohtiin ja painanteihin kertyvät sulamisvedet että roudan aiheuttamat päällystevauriot.

  Talvi on ollut eteläisessä Suomessakin runsasluminen ja pitkä, mikä näkyy sulamisvesien runsaudessa. Teiden huonokuntoisuuden taustalla ovat puolestaan tiestön kunnossapitoon ja korjauksiin kohdistetut tuntuvat säästöt. Routa on aiheuttanut teihin salakavalia kuoppia, railoja, murtumia ja painumia, joita kevään sulamisvedet ja sateet entisestään kasvattavat.

  ”Rehellisesti sanottuna, en ole koskaan nähnyt teitä näin huonossa kunnossa”, Sivenius puuskahtaa.

  Lätäkkö voi yllättää

  Moni kuski saattaa suhtautua lätäkköön ajamiseen välinpitämättömästi: vettähän se vaan on ja auton kori suojaa matkustajat kastumiselta. Sivenius kuitenkin muistuttaa, että vaarattomalta vaikuttavaan lätäkköön ajamisestakin voi aiheutua kallis vahinko auton moottorille tai sähköjärjestelmille. Lätäkköön ajaminen heikentää myös merkittävästi renkaiden pitoa ja voi johtaa vesiliirtoon.

  Matka saattaa pahimmillaan katketa heti lätäkköön ajamisen jälkeen. Useimmiten veden aiheuttamat ongelmat tulevat kuitenkin näkyviin viiveellä.

  ”Lätäkköön ajamisesta aiheutuneet vahingot eivät välttämättä ilmene heti, sillä kosteus voi aiheuttaa auton sisuskaluissa vähitellen etenevää hapertumista ja hapettumista.”

  Kasko ei korvaa veden rikkomaa moottoria

  Siveniuksen mukaan kaskovakuutukset eivät yleensä korvaa auton vahinkoja, jos ne ovat aiheutuneet tiellä olevaan veteen ajamisesta. Tällaisissa tapauksissa kustannukset siis jäävät auton omistajan kärsittäviksi.

  Jos vedenpinnan epäilee yltävän auton pohjaan saakka, lätäkköön ei missään nimessä tule ajaa. Toisaalta matalampiinkin lätäköihin ajamista kannattaa huolella harkita.

  ”Nyrkkisääntö on, että ei kannata koskaan ajaa tien pintaa peittäviin laajoihin lätäköihin, joiden syvyydestä ei ole tietoa. Lätäkön syvyyttä voi pyrkiä arvioimaan sen perusteella, miten syvälle edellä menevä auto veteen uppoaa. Jos lätäkköön päättää ajaa, pitäisi se aina tehdä hyvin hiljaisella ajonopeudella”, Sivenius opastaa.

  Oikea tilannenopeus ja turvaväli

  Roudan tiehen aiheuttamien kuoppien ja railojen määrä lisääntyy kevään edetessä. Kuopat myös syvenevät ja laajenevat sateiden sekä liikenteen aiheuttaman rasituksen vuoksi. Tutullakin tiellä on syytä erityiseen tarkkaavaisuuteen, sillä uusia ongelmakohtia syntyy tähän vuodenaikaan hyvinkin nopeasti.

  Kuoppaan ajaminen vioittaa helposti muun muassa auton alustan osia, renkaita ja vanteita sekä puskureita.

  ”Kiireen välttäminen, ajonopeuden alentaminen ja riittävän turvavälin pitäminen ovat tärkeimpiä varotoimenpiteitä. Kun nämä asiat ovat kunnossa, tarkkaavainen kuljettaja ennättää varmemmin huomaamaan lätäköt sekä tienpinnan viat ja välttämään niihin ajamisen”, Sivenius sanoo.

  Täyskasko korvaa montuista aiheutuneet vahingot

  Toyota Vakuutuksen täyskaskoon kuuluva törmäysturva korvaa ne auton viat, jotka aiheutuvat kuoppaan ajamisesta. Vika korvataan myös silloin, jos roudan muovaama monttu on ollut vesilätäkön kätköissä. Asiakkaan maksettavaksi jää vakuutuksessa määritetty omavastuuosuus.

  Jos auton vaurioituminen on aiheutunut huolimattoman tienhoidon seurauksena, sattuneesta vahingosta voi hakea korvausta tienpitäjältä. Taajama-alueiden tienpidosta vastaavat kunnat ja taajama-alueiden ulkopuolella vastuu kuuluu ELY-keskuksille.

  ”Asiakkaat, joiden autolla on täyskaskovakuutus, voivat aina ensisijaisesti hakea korvausta omasta vakuutuksestaan. Vakuutusyhtiö hakee tarvittaessa korvauksen tienpitäjältä. Mikäli asiakkaalla ei ole törmäysturvallista kaskovakuutusta, korvaus tulee hakea suoraan tienpitäjältä”, Sivenius selventää.


 • Toimi näin, jos ajat monttuun ja autosi vaurioituu

  • Soita vakuutusyhtiösi tiepalveluun. Toyota vakuutuksen hinaus- ja tiepalvelun tavoitat vuorokauden ympäri numerosta 010 191 840 tai lähettämällä avunpyyntölomakkeen netissä.

  • Monet ongelmista pystytään ratkaisemaan puhelinyhteydellä tai ammattilaisen toimesta tien päällä. Jos vaurio edellyttää käyntiä korjaamolla, auto hinataan korjattavaksi.

  • Toyota vakuutuksen täyskasko korvaa matkan jatkamisesta aiheutuneet kulut 500 euroon saakka.

  • If vastaa tarpeen vaatiessa korvaushakemuksen lähettämisestä tienpitäjälle.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua