1. Toyota Way
 2. Ympäristö ja vastuullisuus
 3. Special Olympics avasi urheilun maailman Inka-Johanna Kolhinojalle
Toyota palvelee

​​​​​​​Special Olympics avasi urheilun maailman Inka-Johanna Kolhinojalle

Special Olympics
Inka-Johanna Kolhinoja sai kehitysvammadiagnoosin vasta yli kolmekymppisenä. Alun hämmennyksen ja pelonkin jälkeen hän löysi kokonaan uuden, valloittavan maailman Special Olympics -urheilun parista.
 • Tekst: Lauri Jaakkola
 • Kuva: Lauri Jaakkola ja Suomen Paralympiakomitea
 • 10.2.2021
 • Vantaalaisella Inka-Johanna Kolhinojalla oli diagnosoitu jo lapsena MBD, eli lievä aivotoiminnan häiriö. Lisäksi hänellä on kuulovamma. Kuulolaitteet hän sai 12-vuotiaana ja kuulo on heikentynyt edelleen.

  Kehitysvammadiagnoosin saaminen aikuisiällä oli Kolhinojan mukaan haastava prosessi, eikä jännitys helpottanut heti sen saamisen jälkeenkään.

  "Aluksi mietin, miten ihmiset suhtautuvat minuun, kun olen kehitysvammainen. Pelkäsin, että kaverit lähtevät, mutta kappas vain, eivät lähteneet vaan pysyivät. Nyt näen sen vain vahvuutena, ettei tarvitse arvailla, mikä minulla on", sanoo nyt 40-vuotias Kolhinoja.

  Urheilu on tuonut minulle paljon uusia kavereita ja vertaistukiseuraa, Inka-Johanna Kolhinoja kertoo.

   

  Uudet ovet avautuivat

  Kolhinoja oli harrastanut liikuntaa ennen kehitysvammadiagnoosin saamista, mutta nyt edessä olikin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Hän ryhtyi harrastamaan entistä aktiivisemmin ratsastusta ja uintia, meni kilpailuihinkin. Sittemmin mukaan on tullut kolmas urheiluharrastus, tennis.

  "Diagnoosin myötä minulle avautuivat uudet portit urheilussa. Se on tuonut minulle paljon uusia kavereita ja vertaistukiseuraa", Kolhinoja kiittelee.

  Uinnin Kolhinoja mainitsee päälajikseen. Hän oli mukana vuoden 2018 Special Olympics Idrӕtsfestival -kisoissa Tanskan Helsingørissa. Kolhinoja voitti kisoissa kultaa 25 metrin selkäuinnista.

  "Oli kiva yllätys, että pääsin mukaan joukkueeseen. Sieltä sain kultaa, muita sijoituksia ja kokemuksia. Muistan sen ikuisesti, kun keväällä treenattiin todella paljon, jotta saatiin hypyt johonkin suuntaan ja kylkikäännökset sujumaan, toteaa Kolhinoja, jonka uintiuraa on haitannut pari vuotta sitten todettu astma."

  Uimaan mennessään Kolhinoja ottaa kuulolaitteet pois ja on altaassa käytännössä kuuro. Uintiharjoituksissa ja -kilpailuissa hänellä onkin apunaan tulkki.

  Tennistä Inka-Johanna Kolhinoja oli pelannut lapsena ja Special Olympics -uran aukenemisen myötä löytyi mahdollisuus palata harrastuksen pariin.

   

  Urheilu tuo kavereita ja elämyksiä

  Tennistä Kolhinoja oli pelannut lapsena isänsä ja veljensä kanssa, ja Special Olympics -uran aukenemisen myötä löytyi mahdollisuus palata harrastuksen pariin. Roger Nyberg valmentaa Helsingin Talissa Tennis Hedmanin erityisryhmää, johon Kolhinoja liittyi mukaan.

  "Minä olen sellainen, että tylsistyn, jos olen vain yhdessä lajissa", naurahtaa Kolhinoja ja myöntää hurahtaneensa urheiluun viimeisen viiden vuoden aikana.

  "Seuraan kotona myös paljon muuta urheilua", hän jatkaa.

  Kolhinoja toimii mieluusti esimerkkinä kehitysvammaisille aikuisille, jotka empivät urheilu- tai liikuntaharrastuksen aloittamista varttuneemmalla iällä. Kaverit, elämykset ja unelmien tavoittelu ovat asioita, jotka tekevät kaikesta sen arvoista.

  "Tavoitteenani on joskus päästä Special Olympics -kesämaailmankisoihin, jos vain terveys antaa myöten", Kolhinoja linjaa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua