1. Toyota Way
 2. Ympäristö ja vastuullisuus
 3. Matti Suur-Hamarin matka jatkuu – Toyota vie nyt vuorille
Toyota palvelee

Matti Suur-Hamarin matka jatkuu – Toyota vie nyt vuorille

Start Your Impossible
Paralumilautailija Matti Suur-Hamari tunnetaan inspiroivana arvokisamitalistina ja suomalaisten sydämiin tanssineena finalistina Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmasta. Miehen saavutukset tunnetaan, mutta niitä on tulossa vielä lisää. Toyotan ja Suur-Hamarin yhteinen matka jatkuu.
 • Teksti: Juha-Pekka Honkanen
 • Kuvat ja video: Juha-Pekka Honkanen
 • 23.1.2024
Lautaile videolla Matti Suur-Hamarin mukana upean kauniissa Ruka-tunturissa. Samalla kuulet, miksi mahdotonta ei ole.
 • Lumilautailija ja moninkertainen paralympialaismitalisti Matti Suur-Hamari on kulkenut pitkän matkan rokkibändien äänimiehestä monia inspiroivaksi esikuvaksi ja jopa mahdottomilta tuntuvien haasteiden voittajaksi. Rinteet ovat tulleet miehelle tutuiksi, ja Suur-Hamarin tummansininen Toyota RAV4 onkin vakiokalustoa Rukan rinteiden parkkipaikoilla.

  Nyt Suur-Hamari sanoo, että kisaura lumilautailijana on päättynyt, mutta rakkaus lajiin on vain syventynyt. Tulevaisuudessa hänet opitaan tuntemaan vapaalaskijana – myös seuraavaan määränpäähän vie Toyota.

  Lumilautailija Matti Suur-Hamari tunnetaan jatkossa vapaalaskijana, joka vaihtoi kisaradat vuoriin. 

   

  Kun mahdottomasta tuli mahdollista

  Kesällä 2009 Suur-Hamarin toinen jalka oli amputoitu polven alapuolelta moottoripyöräonnettomuuden seurauksena. Sairaalassa urheilullinen Suur-Hamari etsi tietoa siitä, mitä sääriproteesin kanssa voisi harrastaa. Suur-Hamari oli lautaillut 13-vuotiaasta lähtien, mutta ei ollut kuullutkaan paralumilautailusta. Hän kuitenkin päätti, että jonain päivänä hän vielä palaisi laudan päälle. 

  Yhteistyö Toyotan kanssa alkoi vuonna 2017 – samana vuotena, kun hän voitti paracrossin ja banked slalomin MM-kultaa. Molemmat ovat lumilautailun nopeimpia kisalajeja. Vuonna 2017 käynnistyi myös Toyotan Start Your Impossible -kampanja. Suomeksi siis: Aloita se, mikä sinulle on mahdotonta. 

  Vuonna 2018 Suur-Hamari laski paralympialaisten kultamitalistiksi lumilautacrossissa ja uusi mitalinsa neljä vuotta myöhemmin. Mahdottomasta oli tullut totta, ja vieläpä monta kertaa.

  Liikkuminen kuuluu kaikille

  ”Toyotan Start You Impossible -kampanja kertoo siitä, ettei ole olemassa mahdotonta. Tavoittele unelmiasi ja ensimmäinen askel on uskaltaa yrittää ja uskaltaa unelmoida, ja lähteä niitä unelmia kohti”, Suur-Hamari pohtii.”

  Kampanja kertoo Suur-Hamarille myös siitä, että liikkuminen kuuluu kaikille. ”Kaikki saa tehdä sitä juuri oman näköisenä ja kokoisena niin kuin haluaa. On ollut äärettömän hienoa huomata Toyotassa, että he tukevat juuri sitä ajatusmaailmaa.”

  ”Toyotan arvot ovat hienot ja olemme päässeet tekemään yhdessä älyttömän siistejä juttuja”, Suur-Hamari sanoo.

  ”Rakkaus lumilautailuun vain syvenee, unelmia ja tavoitteita lajin parissa on useita. Vuorilla tajuaa ihmisen pienuuden ja sen, miten paljon tietotaitoa vapaalasku todella vaatii", sanoo Matti Suur-Hamari.
   
  Tanssitähti ja nuorten mentori

  Penkkiurheilukansan hyvin jo entuudestaan tuntema moninkertainen lumilautailun paralympialaismitalisti myös otti uuden aluevaltauksen tanssimalla itsensä suomalaisten sydämiin Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailussa vuonna 2023.

  Suur-Hamari ja hänen tanssinopettajaparinsa Katri Riihilahti saavuttivat toisen sijan huippusuositussa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Ero voittajiin oli sekin televisiohistoriaa -- ollen vain 0,6 prosenttia äänistä. Suur-Hamari pohtii, ettei äänimäärän eroa voittajiin ole kerrottu kilpailijoillekaan, muttei se voi olla kovin paljoa.

  ”Voin aidosti sanoa, ettei toinen sija harmittanut. Pääsin oikeasti epämukavuusalueelleni, haastamaan ja ylittämään itseni. Meillä ei ollut tulostavoitteita, vaan voitin joka viikko ja jokaisena sunnuntaina.”

  Suur-Hamari ja Riihilahti olivat päättäneet jo aivan alussa tanssivansa vain yleisölle, ei tuloslistoille. Vaikka tanssi ja lumilautailu ovat lajeina erilaisia, sama asenne on kantanut Suur-Hamarin maailman parhaaksi useissa lumilautailulajeissa.

  ”Lajia pitää rakastaa ja nauttia paljon sekä treenaamisesta että kisaamisesta. Silloin tulokset tulevat perässä. Kisauralla menin erä kerrallaan eteenpäin ja keskityin olemassa olevaan hetkeen.”

  ”Kaikki halusivat, että onnistumme”

  Sunnuntaisin miljoonayleisölle esitetyn ohjelman taustalla oli valtava työmäärä. Osallistujat harjoittelivat tanssia 15 viikon ajan päivittäin, jopa 10-tuntisia päiviä. Eikä Suur-Hamari osannut tanssia.

  Hän muistelee nyt naurahtaen, että tanssikoreografia saattoi onnistua ensimmäisen kerran viikon harjoittelun jälkeen lauantaina, ja seuraavan päivänä, sunnuntaina, se piti esittää yli miljoonalle katsojalle suorassa lähetyksessä.

  ”Oli maagista ymmärtää, että kaikki halusivat, että me onnistuisimme. Parketilla oli jännittävää, mutta niin jännitettiin kotikatsomoissakin, ja siitä sai valtavasti energiaa.

  Toyota RAV4 on ollut mieleinen auto Matti Suur-Hamarille. Auton etenemiskyky on vakuuttanut hänet haastavissa olosuhteissa. Ja täysin sama auto palvelee muuntautumiskykyisenä arkiautona.

   

  Toyota RAV4:lla vapaalle ja vuorille

  Tanssihuumaa on seurannut hyvä arki töiden ja perhe-elämän parissa. Suur-Hamari suoritti kisauransa aikana valmentajan ammattitutkinnon ja nykyisin hän työskentelee Vuokatti-Rukan Urheiluakatemian nuorten lumilautailijoiden kanssa. Myös yhteistyö Toyotan kanssa jatkuu.

  Lumilautailija Suur-Hamari tunnetaan jatkossa vapaalaskijana, joka vaihtoi kisaradat vuoriin. Vapaalaskussa laskijat kiipeävät omin voimin vuorille tai suurtuntureille ja laskevat koskemattomia lumihankia alas. Laskutaidot eivät siinä maailmassa riitä, vaan vapaalaskijoiden on osattava myös esimerkiksi tunnistaa lumivyöryriskit ja vuoristo-olosuhteiden muutokset.

  ”Rakkaus lumilautailuun vain syvenee, unelmia ja tavoitteita lajin parissa on useita. Vuorilla tajuaa ihmisen pienuuden ja sen, miten paljon tietotaitoa vapaalasku todella vaatii.”

  Toyota RAV4 on kuljettanut hänet laskuseurueineen jo edellisinä talvina Norjan vuorille. Juuri näillä matkoilla rakkaus vapauslaskuunkin on syttynyt. Suur-Hamari sanoo, että auton etenemiskyky on vakuuttanut – ja yllättänyt – haastavissa olosuhteissa. Ja täysin sama auto palvelee muuntautumiskykyisenä arkiautona, joka nielaisee lasten kärryt ja harrastusvälineet, ja kuljettaa perheen turvallisesti määränpäähänsä.

  ”Tulevaisuuden autoilu näyttää sähköiseltä ja uskon, että tekniikan kehittyessä jo muutaman vuoden kuluttua täyssähköinen auto on vaihtoehto myös vuorilla ja erämaassa. Odotan innolla Toyotan lähitulevaisuuden malliuutuuksia.”


 • Kuka
  Matti Suur-Hamari, 37

  Asuu Rukalla.

  Aloitti paralumilautailun vuonna 2012 ja voitti kultaa Pyeongchangin paralympialaisissa vuonna 2018.

  Opiskellut äänisuunnittelua ja työskennellyt äänisuunnittelijana.

  Harrastaa perhokalastusta, metsäilyä, maastopyöräilyä ja rullalautailua.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua