1. Toyota Way
 2. Ihmiset
 3. 50. oma uusi Toyota ja 1,5 miljoonaa kilometriä
Toyota palvelee

50. oma uusi Toyota ja 1,5 miljoonaa kilometriä

Minun Toyotani
Karvialaiset Merja ja Petteri Vaskela vastaanottavat helmikuussa 2024 perheensä 50. uuden Toyotan. Vaskeloiden kertomus luotettavasta ja hyvin arvonsa säilyttävästä merkistä on yli 1,5 miljoonan kilometrin jälkeen punnittua puhetta.
 • Teksti: Juha-Pekka Honkanen
 • Kuvat ja video: Juha-Pekka Honkanen
 • 24.10.2023
 • Mistä alkaa 50 uuden Toyotan tarina?

  ”Automyyjä esitteli meille marraskuun lopun räntäkeleillä vuonna 1997 Avensista, joka oli tuolloin mallina ensiesittelyssä. Se korvasi Carinan, ja samalla ulkonäkö sekä koko auto harppasi premiumiksi. Koeajon jälkeen auto todettiin hyväksi ja se tilattiin parin päivän kaupanteon jälkeen. Auto tuli meille helmi-maaliskuun taitteessa 1998. Ajoimme auton illalla pihaan, mutta pidimme sen salaisuutena lapsille seuraavaan aamuun asti”, Petteri Vaskela kertoo.

  ”Viideskymmenes uusi Toyotamme on minulle Corollan seuraajaksi tuleva Yaris Cross. Auton myi meille Jouni Sampakoski, jonka kanssa olemme sen jälkeen tehneet kaikki nämä autokaupat. Mutta on siinä Jouniltakin vaadittu sitkeyttä, sillä ei kauppoja koskaan ole kätelty ensimmäisen puhelun, sähköpostin tai tapaamisen jälkeen”, Merja Vaskela sanoo.

  Mihin käytätte autojanne?

  ”Vuosien varrelle mahtuu monenlaisia tarpeita. 1990-luvun lopulla minulla oli liiketoimintaa ja siten ajoja. Olemme pitkään työskennelleet naapurikunnissa ja eri suunnissa, joten kaksi autoa perheessä on välttämättömyys: ajamme molemmat keskimäärin 30 000 kilometriä vuodessa. Ensimmäisen Avensiksen hankkimisen jälkeen olemme ajaneet eri Toyota-malleilla noin puolitoista miljoonaa kilomeriä”, Petteri muistelee.

  ”Kesälomalla myös autot lomailevat, jolloin otamme alle moottoripyörät. Autot ovat meillä työn ja arjen mahdollistajia. Lapset ovat jo maailmalla. Kun lähdemme vaikkapa mökille, takapenkit valtaavat perhoskoiramme Vili ja Cookie, jotka säätelevät meillä niin arkea kuin pyhääkin”, Merja hymyilee.

  "Olemme pitkään työskennelleet naapurikunnissa ja eri suunnissa, joten kaksi autoa perheessä on välttämättömyys: ajamme molemmat keskimäärin 30 000 kilometriä vuodessa", kertovat Pettei ja Merja Vaskela.
   
  Mitkä Toyotan mallit ovat jääneet parhaiten mieleen?

  ”Kun näin ensimmäisen kerran Urban Cruiserin ja CH-R:n, en pitänyt lainkaan mallien ulkonäöstä ja sanoin, että näitä en ainakaan ota. Mutta kun istuin kuskin penkille, kaikki muuttui heti. Penkin säädöt, hallintalaitteiden etäisyydet ja kaikki muukin toimi välittömästi – ja näin 158-senttisenä sovin hyvin liikenteen sekaan”, Merja sanoo.

  ”Avensiksesta meillä on ollut aika lailla kaikki mahdolliset mallit vuosien varrella. Camrysta tykkäsin kovasti – se oli minulla ennen tätä nykyistä Corolla Crossia. Siinä oli matkamiehen auto, jolla voisi pudotella Lappiin milloin vain. Kahden ja puolen litran bensamoottorin ja sähkömoottorin yhdistävä hybridi tarjosi 220 hevosvoimaa käyttöön”, Petteri muistelee.

  Mitä kokemuksia teillä on hybrideistä?

  ”Ensimmäinen hybridi oli vuoden 2016 Auris parhaalla varustetasolla ja sen jälkeen autot ovatkin olleet hybridejä. Kun kokonaisuutta katsotaan, sähköllä pääsee todella paljon ja kulutus on yllättävän pieni, kun akku latautuu jarrutuksissa ja rullatessa. Taajama-ajossa meidän kulutuksemme on ollut 2,5–3,5 litran tuntumassa ja maantielläkin päästän alle viiteen litraan sadalle kilometrille. Corolla Crosskin korkeampana autona menee vain vähän näiden arvojen päälle”, Petteri laskeskelee.

  Merja ja Petteri Vaskelan ensimmäiset Toyotat: Yaris T-Sportit saivat peräkkäiset rekisterinumerot.

   

  Kiinnitättekö uusissa autoissa huomiota turvallisuusvarusteisiin?

  ”Kaikki vuosien varrella odottamamme turvallisuusvarusteet ovat nyt arkipäivää. Tutkat ja kamerat, jotka näkevät peruuttaessa kulmankin taakse, hätäjarrutustoiminnot – ne löytyvät kaikki. Työmatkojemme varrella on pieniä teitä, raskasta liikennettä sekä hirviä ja peuroja pimeiden tieosuuksien varrella. Olemme säästyneet kolareilta”, Petteri sanoo.

  ”Moottoripyörällä ajaessa kuskilla on sisäiset hälytysvalot päällä aina risteysalueiden lähestyessä. Varmasti autoiluun seuraa samanlainen asenne. Jos se ei riittäisi, luotamme Toyotaan turvallisena autona, jonka kehä suojaa luotettavasti, jos onnettomuus ei olisi vältettävissä” Merja pohtii.

  Mikä näissä kaikissa autoissanne on ollut parasta?

  ”On ollut suuri asia, että autoja myydessä ei ole kauaakaan mennyt, kun kaupat ovat jo syntyneet. Toyotat pitävät hyvin hintansa ja käytetyille autoilla on aina kysyntää – koskaan ei ole epävarmuutta siitä, saako auton myytyä”, Petteri kiittele ja jatkaa ”Meillä ei ole myöskään koskaan ollut teknisiä ongelmia autojen kanssa. Pidän sisustan ja maalipinnan itse hyvässä kunnossa. Autot saavat keraamisen pinnoitteen jo uutena, jota pidän yllä pinnoittavalla pesuaineella” Petteri kertoo.

  ”Työnjako on selvä: Minä ajan ja tankkaan, mutta Petteri pesee myös minun autoni. Toyotat ovat myös silmiä hiveleviä muotoilultaan – varsin fiksuja autoja!” Merja kiittelee.

  "Toyotat pitävät hyvin hintansa ja käytetyille autoilla on aina kysyntää – koskaan ei ole epävarmuutta siitä, saako auton myytyä”, Vaskelat kiittelevät.

 •  Ketkä

  Petteri Vaskela
  Ammatti:
  Sähköasentaja

  Merja Vaskela
  Ammatti:
  Yrityskoordinaattori

  Asuvat: Karvialla ”Harrastusajelua ei juuri ole, sillä asumme hyvin liikuntapaikkojen lähellä.”

  Perheeseen kuuluu myös: Kaksi aikuista tytärtä, Papillon-koirat Vili ja Cookie.

  Harrastavat: Moottoripyöräilyä ja mökkeilyä.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje