1. Toyota Way
 2. Ihmiset
 3. Toyota Land Cruiser vie, vetää ja kääntää päät
Toyota palvelee

Land Cruiser vie, vetää ja kääntää päät

Minun Toyotani
Luukin kartanon ravintoloitsijapariskunta Ziba ja Kari Miettusen väkivahva V8 dieselillä varustettu Toyota Land Cruiser on harvinainen peli. Jykevän tyylikäs auto saa kamerat räpsymään Monacossa ja selvittää Espoon kotipuolessa arjen tärkeimmät askareet.
 • Teksti: Juho Paavola
 • Kuvat: Juho Paavola
 • 25.5.2021
 • Miksi valitsit juuri Toyota Land Cruiserin?

  Meillä oli ollut Land Cruisereita aikaisemminkin ja olimme olleet niihin tyytyväisiä, mutta tämä oli vahinko. Menin katsomaan autokauppaan toista autoa, näin tämän ja istuin sisään. Olin lähtenyt liikkeelle suoraan pihatöistä, joten olemukseni oli hieman nuhjuinen. Minulle kerrottiinkin kohteliaasti, että istua saa vain, jos on ostamassa auton. No, V8 dieselinä auto oli en verran harvinainen herkku, että ajattelin ostaa sen saman tien pois. Ei tarvitse kysellä, saako istua vai ei!

  Usein vanhakin Toyota olisi vielä aivan hyvä, mutta autokuume tuppaa olemaan sen verran vahva, että varmasti löytyy jokin hyvä syy ajella autokauppaan, miettii Kari Miettunen.

   

  Mikä autossasi on parasta?

  Kyllähän ison dieselillä käyvän V8-moottorin ääni kiehtoo. Voimakkuus tekee autosta monikäyttöisen. Harrastamme asuntovaunulla matkailua, ja vaikka edellinen 9-metrinen vaunumme painoi 2800 kilogrammaa, ei Land Cruiserin 285 hevosvoimaa ja 650 newtonmetrin väännön ansiosta meno tuntunut koskaan vaikealta. Mukavaa on sekin, että vaikka autolla alkaa olla ikää, sen tekniikka tuntuu edelleen modernilta. Elämysravintoloitsijoina meille on suuri etu myös se, että seitsemänpaikkainen tyylikäs auto taipuu hyvin asiakkaiden kuljettamiseen.

  Mitä Toyota merkkinä merkitsee sinulle?

  Varmaan voisi sanoa, että luotettavuutta. Ehkä luvut kuitenkin puhuvat parhaiten puolestaan. Sen jälkeen, kun sain ajokortin ensimmäisen vuoden -72 Corollani, perheellämme ja yrityksellämme on ollut käytössä yli sata erilaista Toyotaa. Vaikka Toyotaan laittaa isommankin summan rahaa, saa statuksen sijaan koko rahalla laatua ja ominaisuuksia, mutta kukaan ei näytä keskisormea. Arvostan sitä.

  Tilava Land Cruiser taipuu ravintoloitsijapariskunnan moniin kuljetustarpeisiin.

   

  Mitä muita Toyotoja teillä on käytössänne?

  Meillä on nyt Ziban autona pari vuotta vanhempi Land Cruiser V8-bensakoneella. Yrityksessämme meillä on työautona hiekoittimella ja auralla varustettu Hilux, joka monipuolisutensa ansiosta sopii pk-yrityksen kalustoksi hyvin. Aikaisemmin Toyotoja on ollut pienistä Corolloista Dyna-kevytkuorma-autoihin. Ennen kuin lapset syntyivät, ajoimme kuljettaja-kartturi-parina yhdessä rallia GT Corollalla. Viimeisissä kisoissa poika oli tosin jo mahassa mukana!

  Kuinka usein vaihdat autoa?

  Noin kolmen vuoden välein, joskin tämä on sen verran erikoinen malli, että olemme halunneet pitää tästä kiinni hieman pitempään. Usein vanhakin Toyota olisi vielä aivan hyvä, mutta autokuume tuppaa olemaan sen verran vahva, että varmasti löytyy jokin hyvä syy ajella autokauppaan.

  Monacossa Land Cruiserille alkoivat ovet aueta, kertoo Kari Miettunen.

   

  Millaisessa käytössä autosi on?

  Se on monipuolisessa arkikäytössä, mutta suurin hyöty siitä meille on työssämme Luukin kartanon, läheisen SHG:n golfklubin ravintolan sekä tilausravintola Lagunan pyörittämisessä. Luukissa meillä on myös asuntovaunualue, missä siirrämme välillä vaunuja asiakkaiden puolesta. Vuokraamme myös sauna-, aitta- ja paljuvaunuja, joiden vetäminen Land Cruiserilla on helppoa. Penkit kaatamalla suuri auto muuntautuu lähes pakettiautoksi ja on hyvä kaveri isojenkin satsien hakemiseksi tukusta.

  Hauskin autoiluun liittyvä muistosi?

  Kyllä se liittyy juuri tämän auton erikoislaatuisuuteen. Olimme kymmenisen vuotta sitten häämatkalla asuntoautolla Euroopassa ja ajoimme myös Monacoon, missä asuntoautoa hätisteltiin joka paikassa pois. Kun menimme Monacoon uudemman kerran autoreissulla muutamaa vuotta myöhemmin, Land Cruiserille alkoivat ovet aueta ja kasinolla toivoteltiin tervetulleeksi. Ihmiset kaivoivat kameroita esille ja halusivat ottaa kuvia meistä ja autosta, mutta Ferrarit ja Lamborghinit saivat olla rauhassa. Ehkä ne ovat siellä sitten turhan tavanomaisia!

  Millainen olisi unelmiesi auto?

  Kyllä se perinteitä kunnioittaen T:llä alkaa. Uusi Land Cruiser 300 on todella lähellä unelma-autoa. Olen ollut tähän vanhaankin todella tyytyväinen, mutta 13 vuoden aikana tekniikka on kehittynyt lisää ja polttoaineen kulutus pienentynyt. Voi olla, että tämä nykyinen siirtyy kohta pojallemme…


 • Kuka

  Kari Miettunen, 59

  Ammatti: ravintoloitsija Luukin kartanossa, Suur-Helsingin Golfin Luukin klubitalon ravintolassa sekä tilausravintola Lagunassa.

  Asuu: Espoon Luukissa. ”Olen syntynyt Espoossa, enkä ole täältä pois halunnut. Se ei välttämättä johdu keskustasta, sillä kukaan ei tiedä, missä Espoon keskusta on. Luonto sitä vastoin on runsas ja hurmaava.”

  Perhe: vaimo Ziba sekä viisi 15–37-vuotiasta lasta.

  Harrastaa: golfia ja asuntovaunun kanssa lomailua.

  Auto: Toyota Land Cruiser V8 diesel on vuosimallia 2008 ja sillä on ajettu 270 000 kilometriä.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua