1. Toyota Way
 2. Ympäristö ja vastuullisuus
 3. Pyhä keräsi huippulaskijat revontuliloimuun | Toyota Way
Toyota palvelee

Pyhä keräsi huippulaskijat revontuliloimuun

Start Your Impossible
Pyhätunturilla järjestettiin jo kahdeksatta kertaa paralumilautakrossin Maailmancup ja Eurooppa Cup -kilpailut, johon saapui huippulaskijoita lähes 20 maasta. Toyotan tukema laji on kuin rallia lumella; vauhdikas ja jännittävä. 
 • Teksti: Satu Summa
 • Kuvat: Simo Vilhunen video: Jaakko Posti
 • 11.3.2024
Koe vauhdin ja jännityksen hurma paralumilautailun huippukisoista Pyhätunturilla. Kuulet samalla paralumilautailijahuippujen ajatuksia kisasta sekä Matti Suur-Hamarin fiiliksiä. Video on tekstitetty englanniksi.
 • Pyhätunturilla kisattiin jo kahdeksatta kertaa Paralumilautakrossin (SBX) Maailmancup sekä Eurooppa Cup -kilpailut. Näiden kahden cupin erona on lumilaskijoiden kokemus.

  ”Eurooppa Cup toimii ponnahduslautana uusille ja lisää kokemusta hakeville urheilijoille, kun taas Maailmancupissa kisaavat lajin parhaat urheilijat”, kertoo kisojen järjestäjänä toiminut Mika Andersson Soul Productionista.

  Pyhän osakilpailu on noussut ympäri maailmaa saapuvien joukkueiden suosikkikisaksi. Pyhällä onkin paljon tarjottavaa. ”Erinomaiset harjoitteluolosuhteet, ammattitaitoinen ja ystävällinen henkilöstö, rinteiden ja hissien helppo saavutettavuus majoituksesta sekä upeat maisemat toisinaan revontulilla kuorrutettuna luovat Pyhästä hyvin erityislaatuisen paikan kisakiertueella.”

  Vuosittain Pyhälle saapuu joukkueita lähes kahdestakymmenestä eri maasta.

  ”Para SBX -kiertueella kisataan tällä kaudella kuudessa osakilpailussa. Suomesta joukkue jatkoi suoraan Saksaan, jonka jälkeen kisataan vielä Italiassa ja Kanadassa. Kauden päätteeksi eniten pisteitä keränneet juhlivat cupin voittoa.”

  ”Eurooppa Cup toimii ponnahduslautana uusille ja lisää kokemusta hakeville urheilijoille, kun taas Maailmancupissa kisaavat lajin parhaat urheilijat”, kertoo kisojen järjestäjänä toiminut Mika Andersson Soul Productionista.

   

  Jännitysnäytelmä lumella

  Krossirata koostuu erilaisista kallistetuista käännöksistä, hyppyreistä, kummuista ja teknisesti haastavasta lähtösuorarakennelmasta.

  ”Kyseessä on hyvin vauhdikas ja jännittävä laji, jossa parhaimmillaan neljä laskijaa kamppailee voitosta rintarinnan maaliviivalle saakka. Kisoissa päästään joskus todistamaan tiukkoja takaa-ajoja, näyttäviä ohituksia, mutta joskus myös kolhuja ja kolareita.”

  ”Parakrossi onkin kuin eräänlaista rallia lumella, jossa vauhti, tarkkuus ja fiksut ajolinjat ovat avaintekijöitä voitosta taistellessa.”

  Suomalaisista laskijoista oli tällä kertaa mukana vain Matti Sairanen, joka kävikin pokkaamassa Eurooppa Cup -kisoista kaksi mitalia.

  Matti Suur-Hamarin suunnittelema kisarata

  Menestyksekäs paralumilautailija Matti Suur-Hamari ei tänä vuona itse osallistunut kisaan kilpailijana.

  ”Matti Suur-Hamarin lopetettua upean ja erittäin menestyksekkään kilpailu-uransa saimme hänestä osaavan lisän radanrakennusjoukkoihimme. Matilla on poikkeuksellisen laaja ja tarkka näkemys toimivista kisaradoista, näin Pyhän rata tulee jatkossakin olemaan huippuluokkaa”, pohtii Andersson.

  ”Mielellään näkisimme Pyhällä uusia suomalaisia laskijoita harjoittelemassa ja kisaamassa, joten rohkeasti vaan yhteyttä vaikkapa Matti Suur-Hamariin tai Lumilautaliittoon, mikäli paralumilautailu kiinnostaa”, Andersson kehottaa.

  Toyota ja Matti Suur-Hamari aloittivat jo vuonna 2017 yhteistyön.

  ”Parakrossi on kuin eräänlaista rallia lumella, jossa vauhti, tarkkuus ja fiksut ajolinjat ovat avaintekijöitä voitosta taistellessa", Mika Andersson kuvailee.
   
  Toyotalla ja paralympiakomitealla pitkä yhteistyö ja yhteiset arvot

  Toyota on ollut paralympian yhteistyökumppanina jo vuosia ja oli myös Pyhällä mukana. ”Olemme ylpeitä siitä, että olemme mukana tukemassa Suomessa kilpailua, jota kilpailijat arvostavat suuresti,” Toyotan markkinointiviestintäpäällikkö Satu Krökki sanoo.

  Yhteistyö on monipuolista. ”Haluamme edistää tapahtumayhteistyötä paikallisen yhteisöjen kanssa ja tukea liikkumisen mahdollisuuksia kaikille.”

  Osallistuminen paralympialaisiin on osa Toyota Global Team Toyota Atletics -ohjelmaa (GTTA), joka tukee urheilijoita eri maista. Toyotasta tuli Kansainvälisen Olympiakomitean (IOC) ja Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) virallinen maailmanlaajuinen liikkuvuuskumppani vuonna jo 2015.

  ”Toyotan rooli virallisena kumppanina näkyy taloudellisena tukena, logojen näkymisenä lähtöporteissa ja yleisesti lajin tukemisena. Vaikka meillä on vuosisopimus paralympiakomitean kanssa, tämä huippuarvostettu tapahtuma on erityinen kohde ja järjestetään vieläpä Suomessa, joten halusimme tukea tätä erikseen ja mahdollistaa nämä kilpailut osaltamme,” Krökki kertoo.

  ”Start Your Impossible -aate korostaa paraurheilijoiden inspiroivia taustoja ja upeita saavutuksia”, Toyotan markkinointiviestintäpäällikkö Satu Krökki sanoo.
   
  Start Your Impossible

  Vuonna 2017 Toyota liittyi myös Special Olympics Internationalin globaaliksi kumppaniksi, sillä Toyota ja Special Olympics International jakavat samat arvot liikkuvuuden mahdollistamisesta kaikille.

  ”Toyotan keskeisenä tavoitteena yhteistyökumppanina on paraurheilun tukeminen. Start Your Impossible -aate korostaa paraurheilijoiden inspiroivia taustoja ja upeita saavutuksia”, Krökki sanoo.

  Parakrossin Maailmancup- ja Eurooppa Cup -kilpailut Pyhätunturilla olivat Toyotalle tärkeät.

  ”Tunnemme iloa siitä, että voimme olla osa suomalaista huippu-urheilua. Kilpailijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä kisajärjestelyihin, ja tapahtuma on saanut kiitosta parhaista puitteista ja järjestelyistä koko kiertueella. Matti Suur-Hamari onnistui jälleen radan suunnittelussa, mikä on hieno saavutus paraurheilun kannalta Suomessa”, Krökki toteaa.

  Isoja onnistumisia

  Myös kisan järjestäjäorganisaatio antaa kiitosta Toyotan tuelle.

  ”Toyota-yhteistyö oli yksi tämän vuoden isoja onnistumisia. Tunnetusti Toyota on jo pitkään tukenut paraurheilua ja olimme erittäin tyytyväisiä saadessamme uskottavan ja tunnetun kumppanin mukaan Pyhän kisoihin. Yhteistyön avulla onnistuimme luomaan entistä näyttävämmän ja laajemman tapahtuman video- ja valokuvataltioinnin, jonka ansiosta kisa jää elämään netin ja sosiaalisen median kanaviin ja tunnelmaan pääsee mukaan ympäri maailman”, kiittää Mika Andersson.

  Toyota on jo pitkään tukenut eri paraurheilulajeja.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua