1. Toyota Way
 2. Ympäristö ja vastuullisuus
 3. Special Olympics -perheleiri tarjosi vertaistukea ja liikunnan riemua – ”Tervetullut irtiotto arjesta”
Toyota palvelee

Special Olympics -perheleiri tarjosi vertaistukea ja liikunnan riemua – ”Tervetullut irtiotto arjesta”

Special Olympics
Suomen Paralympiakomitea järjesti huhtikuun alussa yhdeksään vuoteen ensimmäisen Special Olympics -perheleirin Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa. Liikunnallista viikonloppua viettämään saapui 14 perhettä, joissa on kehitysvammainen lapsi.
 • Teksti: Lauri Jaakkola, Paralympiakomitea
 • Kuva: Lauri Jaakkola, Paralympiakomitea
 • 20.4.2022
 • Yksi osallistujista oli 10-vuotias Thelma Salokannas Hattulasta. Hän oli leirillä äitinsä kanssa. Leirille osallistui myös Thelman hyvä ystävä Senni äitinsä kanssa.

  Thelma ja Senni harrastavat rytmistä voimistelua Hämeenlinnan Voimisteluseuran soveltavan voimistelun Tähdet-ryhmässä. Seuran kautta perheet saivat myös tietää Special Olympics -perheleiristä.

  "Nauhajutut, vanne ja muut välineet ovat mukavimpia voimistelussa", Thelma kertoo.

  Thelma harrasti pienempänä crossfitiä yleisessä ryhmässä, mutta Thelma ja perhe havaitsivat menon turhan vauhdikkaaksi. Nyt Thelma harrastaa voimistelun lisäksi Sporttiskerhossa. Molemmat harrastukset ovat tuntuneet oikein sopivilta.

  "Sosiaalisuudellaan ja ryhmätaidoillaan Thelma kyllä pärjäisi monessa harrastuksessa, mutta pitää aina miettiä, miten kannustavaa ja palkitsevaa mikäkin harrastus on. Voimistelu Tähdet-ryhmässä ja Sporttiskerho ovat olleet hänen itsetunnolleen hyviä harrastuksia", äiti Eveliina Honkajuuri-Salokannas toteaa.

  Perheleiri oli odotusten arvoinen

  Thelman ja Eveliinan piti osallistua Special Olympics -leirille jo edellisvuonna, mutta tuolloin koronaviruspandemia perui leirin. Odotus kannatti; perheleiri oli mieleinen niin tyttärelle kuin äidillekin.

  "Oli kivaa olla kavereiden kanssa ja ruoka oli hyvää. Koris, uiminen ja jalkapallo olivat kivoja. Olen harrastanut niitä perheen kanssa kotona", Thelma sanoi.

  Äiti-Eveliina totesi, ettei leirejä, joissa pääsee tapaamaan vertaisperheitä, ole tarjolla liikaa. Special Olympics -perheleirillä yhdessä olo oli vielä paketoitu mukavien liikunnallisten aktiviteettien lomaan.

  "Tosi positiiviset fiilikset jäi leiristä. Oli sellainen tietty yhteenkuuluvuuden tunne. Tervetullut irtiotto arjesta", Eveliina sanoi.

  Thelma Salokannas ja äiti Eveliina Honkajuuri-Salokannas osallistuivat Special Olympics Finlandin liikuntaa- ja vertaistukea tarjonneelle perheleirille.

  Athlete Leader -leiriläiset järjestivät lajikokeiluja

  Perheleirin kanssa samaan aikaan Pajulahdessa järjestettiin myös Special Olympics Athlete Leader -leiri. Athlete Leaderit ovat Special Olympics -urheilijoita, jotka ovat kiinnostuneita ohjaajana toimimisesta, urheilun parissa vaikuttamisesta ja esikuvina olemisesta muille. Perheleiri ja Athlete Leader -leiri toteutettiin Special Olympics Finlandin pääyhteistyökumppanin Toyota Suomen tuella.

  Athlete Leaderit järjestivät perheleiriläisille lajikokeiluja yhdessä Special Olympics -valmentajien kanssa.

  "Oli huikeata saada nähdä, miten Athlete Leaderit olivat mukana niin isolla sydämellä ja miten tärkeää tekemistä se oli heille", Eveliina totesi.

  Thelma on osallistunut jo rytmisen voimistelun kisoihin ja ollut Pajulahdessa Special Olympics -lajileirillä.

  "Meillä tämä meni nyt näin päin, että Thelma oli jo ehtinyt käydä lajileirillä ennen perheleiriä, kun perheleiri siirtyi koronan vuoksi tälle vuodelle. Mutta näkisin, että perheleiri toimii hyvänä porttina Special Olympics -toiminnan maailmaan", Eveliina-äiti sanoi.

  "Thelma nautti ihan hirveästi viikonlopusta. Hän olisi varmasti ollut pidempäänkin, vaikka päivät olivat pitkiä", Eveliina kertoi.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua