Millainen on suomalaisten breikkaajien taso verrattuna kansainväliseen? Entä naisbreikkaajien asema?
Suomalaiset breikkaajat ovat olleet kovan tason suunnannäyttäjiä ja tanssiskenen keulakuvia koko maailmalle jo pitkään. Täkäläinen tyyli on ollut breikin juuria kunnioittava – perusteet on treenattu hyvin, ja vasta sen jälkeen on lähdetty varioimaan.
Naisbreikkaajia eli B-Girlejä oli aluksi vähän, ja me kilpailimme usein miesten sarjoissa, vieläpä varsin menestyksekkäästi. Nykyään B-Girlejä on paljon enemmän ja on ihanaa, että naisten battleja pystytään järjestämään kunnolla. Suomessa meidän naisbreikkaajien osaamista ei ole kyseenalaistettu, mutta muissa maissa olen kohdannut ennakkoluuloja naisia kohtaan.
Naisista Taija Hinkkanen on yksi maailman parhaimmista ja todellinen uranuurtaja. Hän on näyttänyt tietä sille, että naisetkin pystyvät breikkaamaan. On ollut tärkeää nähdä läheltä noin hyvä breikkaaja – se on tuonut itseluottamusta, että minäkin pystyn tuohon. Esikuvia todellakin tarvitaan.
Erilaiset ”battlet” kuuluvat olennaisesti breikkaamiseen. Millaisia oman elämän battleja olet itse kohdannut taipaleellasi?
Nuorena breikkaajana alaselässäni todettiin alkava rasitusmurtuma. Piti pitää taukoa, joka aiheutti pelkoa siitä, etten voisi enää tanssia. Se oli tiukka paikka nuorelle mielelle, kun jouduin miettimään, kuka olen ja mitä teen, jos en voi breikata.
Myöhemmin jouduin myös olkapääleikkaukseen, josta tuli käännekohta tanssijan urallani. Aiemmin kokemani menestyspaine oli leikkauksen jälkeen poissa, ja nautin breikistä samalla tavalla kuin silloin ihan alussa. Sisäinen paloni alkoi huokumaan myös ulospäin, mikä vei uraani merkittävästi eteenpäin. Voitin isoja kisoja, ja pääsin myös kansainvälisiin kilpailuihin tuomariksi.
Aiemmin breikissä ei ollut kunnollista valmennuskulttuuria, vaan kaikki oli hoidettava itse. Se on ollut välillä raskasta, mutta opettanut myös tarpeellisia elämäntaitoja.
Jos nyt pitäisi perustaa vaikkapa yritys, ajattelisin että siitä vain opettelemaan ja sitten asia hoituu – tämän mentaliteetin breikki on opettanut. Nykyään nuoret tanssijat pääsevät onneksi kasvamaan erilaiseen kulttuuriin, ja myös henkisestä valmennuksesta pidetään maajoukkueessa huolta.