1. Toyota Way
 2. Uutiset
 3. Automatkailu kiinnostaa suomalaisia
Toyota palvelee

Automatkailu kiinnostaa suomalaisia

Matkailu
Automatkailu kotimaassa kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Lähivuosina entistä vähäpäästöisempien autojen yleistyminen tulee keventämään automatkailun hiilijalanjälkeä.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe ja Toyota
 • 14.1.2021
 • Lähimatkailutrendi ja halu elää ekologisemmin lisäävät vauhdilla suomalaisten innokkuutta kotimaan matkailuun. Tänä vuonna koronapandemia on osaltaan kiihdyttänyt lähimatkailubuumia. Neste- ja Neste K -liikenneasema-ketjun keväällä teettämä kyselytutkimus osoitti, että kolmannes suomalaisista suunnitteli kesäksi kotimaankiertomatkaa. Heistä lähes 80 prosenttia aikoi lähteä reissuun omalla autolla.

  Korona ei ole ainoa syy kotimaan matkailun nousuun, sillä moni kertoi suunnitelleensa kotimaan autoreissua pidempään ja osalle siitä oli muodostunut jo joka kesäinen traditio.

  Visit Finlandin kehityspäällikkö Terhi Hookin mukaan individuaalimatkailu on globaali trendi, jota korona on vauhdittanut. Hänen mielestään on ymmärrettävää, että koronan vuoksi julkisia kulkuneuvoja vältellään ja omalla autolla sekä matkailuajoneuvolla reissaaminen lisääntyy.

  Matkalle rohjetaan lähteä, koska kotimaiset matkailu- ja ravintola-alan toimijat ovat satsanneet terveysturvallisuuteen. Lisäksi halutaan tukea kotimaisia yrityksiä. Hook uskoo, että suomalaisten innostus kotimaan automatkailuun ei hiivu pandemian helpottaessa.

  ”Omalla autolla matkailu lisääntyy varmasti jatkossakin, mutta myös ekologiset näkökohdat painavat vaakakupissa. Suomalaiset ovat huomanneet, miten hienoja nähtävyyksiä ja elämyksiä kotimaa tarjoaa. Ja autolla pääsee helposti niiden ääreen. Kysyntä lisääntyy myös siksi, että matkailu-, aktiviteetti- ja tapahtumapalveluita aletaan tarjoamaan aktiivisemmin kotimaisille kuluttajille”, Hook visioi.

  Matkailupalveluita tarjotaan yhä aktiivisemmin kotimaisille kuluttajille.

   

  Luonteva tapa matkailla

  Autoliiton Susanna Suokonautio-Hynnisen mielestä henkilöautolla liikkuminen on suomalaisille luonteva tapa liikkua. Omalla autolla on kuljettu aina esimerkiksi mökille, joten se on luonnollinen valinta myös muille reissuille. Autolla pääsee nopeasti ja vaivattomasti perille asti. Automatkailu on myös ilmastoystävällinen vaihtoehto esimerkiksi lentämiseen verrattuna.

  Autoilunhiilijalanjälki myös pienenee koko ajan. 2020-luku tulee olemaan merkittävää muutosten aikaa, sillä hybridien lisäksi sähkö- ja muut nollapäästöautot lyövät itsensä ryminällä läpi kiitos mm. kehittyvän akkuteknologian.

  ”Uudet käyttövoimat ja autokannan muuttuminen vähäpäästöisemmäksi vähentää autoilun ympäristöpäästöjä, vaikka liikennesuoritteet pysyisivät entisellään”, Suokonautio-Hynninen sanoo.

  Täyssähköautoilla tulevaisuudessa tehtävät pidemmät lomamatkat edellyttävät tavanomaista tarkempaa etu käteissuunnittelua ja taloudellisen ajotavan omaksumista. Ajoreitin ja taukojen suunnittelussa tulee muistaa huomioida latauspisteiden saatavuus, sillä monien täyssähköautojen toimintasäde on vielä rajallinen. Toisaalta ajotaivalten pituutta kannattaa muutenkin rajoittaa.

  ”Autoloma ei saisi olla vain ajamista. Ajomatka olisi hyvä rajoittaa maksimissaan muutamiin satoihin kilometreihin päivässä. Silloin ennättää pitää rentouttavia ruoka- tai muita taukoja sekä katsella matkan varrelle osuvia nähtävyyksiä. Jos lapsia on matkassa, pitää matkaa taittaa lasten ehdoilla”, Suokonautio-Hynninen pohtii.

  Autolla pääsee vaivattomasti aitojen elämysten äärelle.

   

  Matkailun tulevaisuus tukee autoilua

  Viime kesänä suomalaiset innostuivat myös karavaanimatkailusta. Matkailuajoneuvot kiinnostivat nyt myös nuorempia, 20–30-vuotiaita aikuisia. Korona ei näyttäisi olevan ainoa syy karavaanarielämään. Keski-Euroopassa lähinnä matkailuautoja varten rakennetut matkaparkit ovat viime vuosina saavuttaneet suuren suosion. Suomeenkin on jo rakennettu matkaparkkeja, ja meneillään olevassa Best-Park-projektissa niitä rakennetaan vielä lisää.

  ”Matkailuajoneuvojen myynti on erityisesti nyt poikkeusvuonna kasvanut merkittävästi. Tammi-syyskuussa 2020 matkailuvaunujen myynti lisääntyi Suomessa yli 15 prosenttia ja matkailuautojen myynti kasvoi 18 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta”, Suokonautio-Hynninen kertoo.

  Kuluvan vuosikymmenen aikana automatkailu sidostunee yhä tiiviimmin osaksi eettistä, vastuullista ja ekologista matkailua. Akkuteknologian ja ympäristöystävällisten polttoaineiden kehittyessä sekä yleistyessä yksityisautoilusta tulee koko ajan päästöttömämpää. Henkilöauto on myös mitä mainioin tapa nauttia hitaan matkustamisen sekä lähimatkailun mahdollisuuksista – autolla pääsee helposti aitojen elämysten äärelle.

 • Uusi RAV4 on ekologinen matkakaveri

  Toyotan kehittyneintä hybriditekniikkaa edustava RAV4 Plug-in –malli on hyvä esimerkki tulevaisuuden ekologisesta, turvallisesta ja mukavasta henkilöautosta. Se soveltuu niin arkeen kuin leppoisaan lomailuunkin.

  RAV4:n bensiini- ja sähkömoottorin 306 hevosvoiman yhteisteho, eCVT-automaattivaihteisto, korkea maavara ja älykäs nelivetojärjestelmä varmistavat, että matkanteko on vaivatonta kaikissa olosuhteissa. Tehokas ja vääntävä moottori jaksaa vetää jopa 1 500 kilon kuormaa, joten autolla voi vetää myös kevyttä asuntovaunua.

  Monet päiväretket luonnistuvat puhtaasti sähköllä, sillä RAV4:n sähköajokantama on täydellä sähköakulla jopa 75 kilometriä (WLTP). Yhdistetty kulutus on vain 1,0 l/100 km ja hiilidioksidipäästöt 22 g/km.

  Itselataavan hybriditeknologiansa ansiosta RAV4 on bensapihi ja ilmastoystävällinen menijä pidemmilläkin matkoilla. Kulutus pelkällä bensiinimoottorilla on maantieajossa 5,7–5,9 l/100 km.RAV4:n ohjaamo tarjoaa mainiot tilat kaikille matkustajille ja kapsäkit sujahtavat ongelmitta tilavaan 520 litran tavaratilaan.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua