10 vinkkiä kevätajoon
-
Teksti: Tuomas I. Lehtonen
-
Kuvat: Adobe ja Toyota
-
26.4.2022
-
1. Menopeli puhtaaksi
Talven aikana auton kylkiin ja pohjaan on kertynyt tiesuolaa, pikeä, hiekkaa ja muita epäpuhtauksia. Pidempään vaikuttaessaan ne aiheuttavat metalliosille korroosiota. Autolle onkin syytä tarjota kunnon kevätpesu, jonka jälkeen auto vahataan tai käsitellään kestopinnoitteella. Kesäkaudella kulkupeli on hyvä pestä 1–4 viikon välein, jotta lika ei pääse pinttymään.
Talven jälkeen autolle on hyvä tarjota kunnon kevätpesu.2. Varmista hyvä näkyvyys
Kirkas kevätaurinko tuo lahjomattomasti esiin tuulilasin kiveniskemät ja naarmut sekä lian. Ne lisäävät kuskin häikäistymistä ja vääristävät näkökenttää sekä saattavat haitata tuulilasikameroiden ja antureiden toimintaa. Pahasti naarmuuntunut ja kolhiutunut lasi joutaa vaihtoon, mutta läpimitaltaan alle kahden euron kokoisia kiveniskemiä voidaan myös korjata.
Puhdista tuulilasi sisäpinta säännöllisesti esimerkiksi kodin lasipintojen pesuun tarkoitetulla suihkutettavalla pesuaineella ja talouspaperilla. Ulkopuolen puhtaudesta huolehtivat tuulilasinpyyhkijät, kunhan ne puhdistaa aika ajoin lasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla. Kun käytät pyyhkimiä kuivalla säällä, ruiskauta reilusti lasinpesunestettä, jotta pyyhkijänkumit eivät naarmuta lasia. Varmista, että ”pissapojassa” on riittävästi kesäkäyttöön sopivaa lasinpesunestettä, joka irrottaa myös hyönteistenjäämät. Vaihda pyyhkijänkumit uusiin, kun pyyhintäteho heikkenee tai kumit alkavat repeytyä tai rispaantua.
3. Muista määräaikaishuolto
Auton vuotuinen määräaikaishuolto on menopelisi tärkein terveysvakuutus. Keväällä on hyvä tarkastaa, että huolto on tehty ajallaan ja valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Joka toinen vuosi huollon yhteydessä on paikallaan huollattaa myös ilmastointilaite. Ilmastoinnin desinfiointi ja kylmäainetäyttö takaavat, että viilennysteho ei hyydy kesähelteillä.
4. Muistithan vakuutuksen ja katsastuksen?
Jos autosi on viettänyt talvikauden seisonnassa, kannattaa varmistaa, että auton liikenne- ja mahdollinen kaskovakuutus ovat voimassa. Liikennevakuutus on Suomessa pakollinen. Se korvaa liikennevahinkotilanteissa henkilövahingot, ulkopuolisille aiheutuneet omaisuusvahingot ja ajoneuvojen yhteenajotilanteissa syyttömän osapuolen ajoneuvon vauriot.
Henkilöauton ensimmäinen määräaikaiskatsastus on tehtävä autoon viimeistään neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Tämän jälkeen seuraava katsastus on suoritettava kahden vuoden kuluessa. 10 vuotta täyttäneelle autolle katsastus tulee tehdä joka vuosi.
5. Rengastus kuosiin
Renkaat pitävät sinut ja autosi turvallisesti maan kamaralla. Siksi niiden kunto on keskeinen tekijä ajamisen turvallisuuden kannalta. Renkaiden heikko kunto vaikuttaa myös polttoaineenkulutukseen ja heikentää auton ajo-ominaisuuksia.
Laki edellyttää, että kesäkumeissa on kulutuspintaa vähintään 1,6 millimetriä, mutta renkaiden uusimista suositellaan turvallisuussyistä urasyvyyden painuessa alle 4 millin. Renkaan urasyvyyden voi testata työntämällä kahden euron kolikon renkaan pääuraan. Jos hopeinen reunus uppoaa kokonaan uran kätköihin, renkaassa on yli neljä milliä kulutuspintaa.
Kulutuspinnan ohella olennainen asia on renkaan ikä, sillä vanhetessaan kumiseos kovettuu ja renkaan ajo-ominaisuudet heikkenevät. Kesärengas on syytä panna vaihtoon, kun sen valmistuksesta on kulunut kuusi vuotta. Voit tarkastaa valmistusajankohdan renkaan kylkeen merkitystä DOT-merkinnästä. Numerosarjan neljä viimeistä numeroa ilmaisevat renkaan valmistusviikkoa ja -vuotta.
Tarkasta rengaspaineet vähintään kerran kuussa kylmästä renkaasta.6. Muista rengaspaineet
Renkaiden kunnon ohella myös niiden ilmanpaineesta on pidettävä huolta. Alhainen paine kasvattaa renkaan vierintävastusta, mikä puolestaan lisää polttoaineenkulutusta ja renkaan kulumista. Alhainen ilmanpaine vaikuttaa myös auton ohjattavuuteen sekä pito- ja jarrutusominaisuuksiin.
Tarkasta paineet vähintään kerran kuussa kylmästä renkaasta, ja käytä valmistajan antamia ohjearvoja. Muista säätää rengaspaine aina matkustajien ja matkatavaroiden määrää vastaavaksi. Jos olet ajanut yli kolmen kilometrin matkan, tulee renkaan antaa jäähtyä 10 minuuttia ennen mittausta.
7. Katse tien pintaan
Suomen keväisillä asvaltti- ja sorateillä päällystevauriot ovat harmittavan tuttu näky. Nyt tien päällä kannattaakin olla todella tarkkana ja kohdistaa katse edessä olevaan tiehen. Syvään kuoppaan tai halkeamaan ajaminen aiheuttaa paitsi vaaratilanteita liikenteessä myös riskin auton renkaiden, vanteiden ja alustan rikkoutumiselle. Mitä etäämmältä havaitset kuopat, sitä turvallisemmin pystyt ne kiertämään.
8. Hyödynnä autosi kehittynyttä tekniikkaa
Uusissa ja uudehkoissa autoissa on paljon ajamista helpottavaa ja turvallisuutta parantavaa tekniikkaa liikennevirran mukaan nopeutta säätävistä vakionopeudensäätimistä kaistalla pysymistä ja paikoittamista avustaviin toimintoihin. Valitettavan usein monet näppäristä avustimista jäävät autoilijoilta kuitenkin hyödyntämättä. Ennen suven lomareissua onkin paikallaan perehtyä oman auton ominaisuuksiin manuaalia selaamalla. Muista kuitenkin, että erilaiset ajoavustimet ovat tiellä liikkuessa aina assistentin roolissa. Lopullisen vastuun ajamisen turvallisuudesta kannat sinä. Esimerkiksi liikennemerkkien tunnistusjärjestelmän tekemä virhe ei oikeuta kuskia ajamaan ylinopeutta.
9. Aja taloudellisemmin
Kuluvan kevään aikana polttoaineiden hinnat ovat nousseet vauhdilla. Jos haluat säästää riihikuivaa, kannattaa kiinnittää huomiota omiin ajotottumuksiin. Yksi hyvä keino keventää autoilun kustannuksia, on huolellinen reittisuunnittelu, ajojen niputtaminen ja turhan lastin jättäminen kotiin. Ruuhkien karttaminen ja useampien asioiden hoitaminen yhdellä kertaa tuovat selvää säästöä, samoin talvelta jääneen suksiboksin poistaminen auton kattotelineeltä.
On myös paikallaan perehtyä taloudellisen ajotavan tuomiin mahdollisuuksiin. Jatkuvat kiihdyttelyt ja jarrutukset lisäävät polttoaineenkulutusta. Ennemmin kannattaa pyrkiä etenemään mahdollisimman tasaisella ajonopeudella ja suurella vaihteella. Vauhtia hidastaessa moottorijarrutusten käyttö on hyvä ratkaisu. Riittävä turvaväli edellä ajavaan, liikenneympäristön aktiivinen tarkkailu, tilanteiden ennakointi ja sopiva tilannenopeus ovat taloudellisen ajamisen perusprinsiipit. Esimerkiksi liikennevaloihin ei välttämättä joudu pysähtymään lainkaan, kun ennakoi tilanteen ja keventää nopeutta hyvissä ajoin ennen risteystä.
Jos aiot kesälomilla pidemmälle, varmista, että navigaattorin päivitykset ovat ajan tasalla.10. Matkakartat kuntoon
Monen unelmissa siintää kesälomareissu Suomessa tai ulkomailla. Jos aiot suunnata autolla vieraammille teille, kannattaa varmistaa, että navigaattorin päivitykset ovat ajan tasalla ja laitteesta löytyvät kohdemaiden kartat. Vinkkejä Toyotan navigaattorin päivitykseen löydät esimerkiksi täältä.