1. Toyota Way
  2. Vinkit ja palvelut
  3. Tässä ovat talven parhaat autolomakohteet kotimaassa
Toyota palvelee

Tässä ovat talven parhaat autolomakohteet kotimaassa

Määränpää

Aurinkoon ei nyt pääse, ja lähimatkailu on nosteessa. Suomesta löytyykin monia mielenkiintoisia matkakohteita. Kokosimme ideoita talveksi lapsiperheiden ja miksei myös muidenkin lomamatkaa varten.

  • Teksti: Sami Takala
  • 26.10.2020
  • 1. Maapallon mittanauha

    Tätä eivät kaikki tiedä: Suomen läpi kulkee maapallon mittanauha. Tutkijat selvittivät maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla vetämällä Struven ketjuksi kutsutun mittauslinjan Pohjoiselta jäämereltä Mustallemerelle. Eri puolilla maata sijaitsee kuusi historiallista mittauspistettä, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Nyt niihin voi kivuta ihastelemaan kauniita luonnonmaisemia.

    maanmittauslaitos.fi/struvenketju

    Vauhdikasta menoa koiravaljakolla Rukalla. Kuva: Visit Finland/Harri Tarvainen

     

    2. Koiravaljakkoajelu

    Lumi pöllyää, kun lauma siperianhuskyja vetää rekeä kinosten keskellä. Lapissa elää tuhansia huskyja, jotka ovat kehittyneet juoksemaan alkuperäiskansojen rekikoirina Siperiassa. Runsaasti liikuntaa tarvitsevat eläimet hinkuvat pitkille lenkeille eivätkä vähästä väsähdä. Tänä vuonna rekikoiratoiminta on kuitenkin ollut tavallista hiljaisempaa, kun koronavirus on karkottanut Lapista ulkomaalaiset matkailijat. Päiväretki koiravaljakon kyydissä lumihankien keskellä on hauska tapa viettää lomapäivää Suomessa.

    visitfinland.com

    Jos jääkaruselliennätykseen osallistuminen kutkuttaa, niin helmikuussa siihen on hyvät mahdollisuudet. Kuva: Janne Käpylehto

     

    3. Jääkaruselli

    Jos ei ole koskaan tullut osallistuttua maailmanennätyksen rikkomiseen, helmikuussa sitä voi yrittää Lappajärvellä Vaasan korkeudella. Keksijä Janne Käpylehto sahaa talvilomaviikon päätteeksi järven jäähän jättimäisen jäälautan, joka pyörii perämoottoreiden voimin. Hän ei vielä paljasta jääkarusellin tarkkaa kokoa, mutta lupaa, että halkaisija on suurempi kuin 226 metriä. Sen kokoinen on maailman tämän hetken suurin jääkaruselli Yhdysvaltojen Minnesotassa. Jääkaruselli kantaa jopa 40 000 ihmistä. Sen päällä järjestetään pyörivä pesäpallopeli ja jäänveiston SM-kilpailu.

    Torassiepin iglussa Muoniossa voi bongata revontulia. Kuva: Visit Finland/Antti Pietikäinen/Harriniva

     

    4. Yö iglussa

    Kylmä talvi-ilta pimeässä pohjoisessa on paras hetki bongata revontulia, jotka saavat taivaan tanssimaan iloisesti. Värikkäitä valoilmiöitä voi odotella myös mukavasti sisätiloissa vilttiin kääriytyneenä ja kuumaa kaakaota hörppiessä. Yö lasikattoisessa iglussa on vaihtoehto perinteiselle hotellilomalle. Igluja on useita Lapissa, mutta niitä on myös esimerkiksi Keski-Suomessa.

    visitfinland.com

    5. Maatalousmuseo

    Maatalousmuseossa Sarkassa pääsee tekemään 3 000 vuoden aikamatkan suomalaisen maatalouden historiaan ja sen ytimeen, mistä ruoka lautasillemme tulee. Tammikuun loppuun asti jatkuva Sato säilöön -näyttely kertoo vanhoista säilöntämenetelmistä aikana, jolloin ei ollut jääkaappeja eikä pakastimia. Museo sijaitsee Loimaalla Turun ja Tampereen välillä.

    www.sarka.fi

    Tehtaan Hotellin päärakennus Karkkilassa. Kuva: Sirpa Ärmänen

     

    6. Ruukkitunnelmaa

    Päivämatkan päässä Helsingistä on useita tunnelmallisia ruukkeja, joista tunnetuimpia lienevät Fagervik, Fiskars, Billnäs, Mathildedal, Mustio ja Strömfors. Moniin niistä voi jäädä vaikka yöksi. Karkkilassa Karjaanjoen rannalla, tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista, on Högfors. Tehtaan Hotellissa on kolme tyyliltään erilaista vaihtoehtoa: omansa kartanoromantiikkaa, puutalotunnelmaa ja funktionalismia kaipaaville. Klubin 1950-luvun saleissa tarjoillaan lähiruokaa. Vieressä toimii Valimomuseo ja taidegalleria Bremer.

    tehtaanhotelli.fi

    Kasvihuoneilmiön "lehmät" tervehtivät tulijoita Vanhan Turuntien varressa. Kuva: Sirpa Ärmänen

     

    7. Hauska taukopaikka

    Katossa roikkuu valtava valkohai, värikkäitä pöytiä ja tuoleja ympäröivät palmut ja seinät on täytetty notkuvilla kirjahyllyillä. Kasvihuoneilmiö Turun moottoritien varrella on paitsi taukopaikka myös kirpputori ja nähtävyys itsessään – siis todellinen ilmiö. Herkkuvitriinistä kannattaa maistaa ainakin muhkeita munkkeja.

    kasvihuoneilmio.fi

    Löydä lisää kotimaan matkakohteita täältä: 100syyta.fi.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua