1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Älä stressaa ratissa – kuuntele musiikkia I Toyota Way
Toyota palvelee

Älä stressaa ratissa – kuuntele musiikkia

Tutkittua
Liikenneruuhkat riipivät hermoja. Onneksi ajamisen fiilistä voi kohentaa merkittävästi hyvällä musiikilla. Leppoisan musiikin on havaittu myös parantavan liikenneturvallisuutta ja ajamisen ympäristöystävällisyyttä.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuva: Adobe
 • 1.8.2023
 • Nesteen teettämä ja IRO Research Oy:n toteuttama valtakunnallinen kyselytutkimus selvitti, miten suomalaiset suhtautuvat musiikin kuunteluun autoillessa. Kyselyyn osallistui tuhat täysi-ikäistä suomalaista. Peräti 82 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista ja 76 prosenttia miehistä koki musiikin vähentävän ajamisesta aiheutuvaa stressiä.

  Vastaajien mielestä ajamiseen soveltuvan musiikin kuuntelu rauhoittaa ja tekee matkan taittamisesta mukavampaa. Toisaalta rattiväsymyksen iskeminenkin on epätodennäköisempää, kun ämyrit työntävät ohjaamoon hyvää humppaa. Ei siis ihme, että kolme viidestä suomalaisesta napauttaa musiikin soimaan rattiin hypätessään.

  Pop on autoilijan musaa

  Tutkimuksen mukaan 61 prosenttia kuuntelee autossa mieluiten radiota. Toisaalta myös suoratoistopalvelut kiinnostavat autoilijoita; ja kolmannes suomalaisista kertookin kuuntelevansa ajaessaan ainakin silloin tällöin musiikkia suoratoistopalvelun soittolistalta. Tämä onkin nykyään helppoa, kun puhelimeen ladattujen suoratoistosovellusten käyttäminen onnistuu näppärästi esimerkiksi Toyotan multimediakeskuksen kautta.

  Suomalaisten kuskien keskuudessa pop-musiikki näyttäisi olevan musiikkigenrenä himpun verran rockia suositumpi vaihtoehto tien päällä. Popin valitsee mieluiten 43 prosenttia ja rockin 41 prosenttia kyselyyn vastanneista. Pop uppoaa parhaiten naisiin ja 45–54-vuotiaisiin. Rock taas iskee nuorempaan autoilijapolveen, sillä raskaampaa musiikkia kuuntelee autoillessa yli puolet 18–24-vuotiaista vastaajista.

  Suomalaisten kuskien keskuudessa pop-musiikki näyttäisi olevan musiikkigenrenä himpun verran rockia suositumpi.
   
  Leppoisa musiikki parantaa liikenneturvallisuutta

  Kevyempi musiikkityyli tuntuisi soveltuvan kiihkeätempoista paremmin autoilumusiikiksi.

  Kansainvälisten tutkimusten mukaan nopeatempoinen rock, jossa iskujen määrä ylittää 120 lyöntiä minuutissa, nostaa ihmisen sykettä ja vaikuttaa negatiivisesti ajokäyttäytymiseen.

  Kiihkeä musiikki saa kuljettajan muun muassa ajamaan helpommin päin punaisia liikennevaloja ja ajamaan railakkaammin ylinopeutta. Räväkän musiikin on tutkimuksissa myös todettu lisäävän vakaviin liikenneonnettomuuksiin joutumisen riskiä.

  Leppoisammat kappaleet, joiden iskutiheys on alle 90 lyöntiä minuutissa, soveltuvat parhaiten autoilijoiden kuunneltaviksi. Monet pop-biisit uppoavat tempoltaan juuri tähän kategoriaan. Ne rauhoittavat sykettä, madaltavat stressiä ja edistävät liikenneturvallisuutta. Rauhallisempi ajotapa linkittyy myös keskeisesti ennakoivaan ja ympäristöystävälliseen ajotapaan. 


 • Toyota Wayn vinkit leppoisiin ajosoundeihin

  • Valitse autoilumusaksi rauhallisempia kipaleita. Jos radiosta ei tule mieleistä musaa, löydät mahtavia matkabiisejä Toyota Suomen Spotify-tilin soittolistoilta. Kokeile esimerkiksi Parhaat roadtripit -listaamme.

  • Alenna ajonopeutta pitkillä matkoilla. Pienemmät ajonopeudet ja turhien kiihdytysten välttäminen pitävät ohjaamon äänimaailman miellyttävämpänä maantieajossa. Silloin musiikkia on mukavampi kuunnella, stressi vähenee ja ajaminen on turvallisempaa. Samalla auton kulutus vähenee, mikä tekee reissaamisesta lompakkoystävällisempää ja ekologisempaa.

  • Jos olet autonvaihtoaikeissa, harkitse sähköistä kulkupeliä. Toyota täys- ja lataushybridien sekä täyssähköautojen sähkömoottorit eivät tuota melua, joten sähköautoilijalle on luvassa ihastuttavan hiljaisia ajokilometrejä.

  • Kaikki uudet Toyotat on varustettu laadukkailla multimedialaitteistoilla, jotka tekevät musiikinkuuntelusta helppoa ja mukavaa. Voit yhdistää esimerkiksi Android- ja iPhone-puhelimesi auton medialaitteistoon ja käyttää puhelimen sovelluksia, kuten Spotifyta, multimedialaitteiston kautta.

  •  Jos olet todellinen hifisti, voit hankkia uuden Toyotasi parhaalla JBL Premium Audio -äänentoistojärjestelmällä varustettuna. Huipputasoinen ääni tekee jokaisesta automatkasta konserttireissun.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua