1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Näin estät häikäistymisen
Toyota palvelee

Näin estät häikäistymisen

Näkyvyys
Kirkas kevätaurinko on mitä mukavin matkakumppani, kun sen loisteeseen osaa ennalta varautua. Näillä vinkeillä kirkkaimmatkaan auringonsäteet eivät haalista suviajelujen tenhoa ja turvallisuutta.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuva: Adobe
 • 21.4.2022
 • Auringon keväinen valovoima jaksaa yllättää pimeään talveen tottuneet suomalaiset. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen muistuttaa, että aurinkoiset hetket kääntyvät tien päällä helposti vaaratilanteiksi, jos kirkkauteen ei ole osannut ennakolta varautua. Erityisen haastavia ovat tilanteet, joissa matalalla taivaanrannassa mollottava aurinko kohtaa kuskin katseen suoraan edestä päin.

  "Häikäistymisen ehkäisemisessä on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki lasipinnat, joiden läpi havainnoidaan, olisivat mahdollisimman naarmuttomat ja puhtaat. Tämä koskee auton tuulilasin ohella myös silmä- ja aurinkolaseja", Vesalainen sanoo.

  Vaihdata huonokuntoinen tuulilasi

  Ensimmäinen steppi turvalliseen näkemiseen on tuulilasin kunnon tarkastus. Tämä onnistuu parhaiten pysäköimällä auton keula vasta-aurinkoon. Raadollisimman kuvan tuulilasin kunnosta saat, kun teet tarkastuksen aamulla tai illalla auringon paistaessa alhaalta.

  "Jos tuulilasissa näkyy runsaasti kiveniskemiä, pistemäisiä jälkiä tai naarmuja, kannattaa sen vaihdattamista vakavasti harkita. Lasin viat taittavat valoa ikävästi ja pahentavat auringon aiheuttamia heijastumia. Kiveniskemiä voidaan myös korjata, jos ne ovat läpimitaltaan kahden euron kolikkoa pienempiä, eivätkä sijoitu kuskin näkökenttään tai aivan tuulilasin reunaan", Vesalainen sanoo.

  Hyväkuntoisen tuulilasin kuntoa voi vaalia pitämällä riittävää turvaväliä, jolloin edellä olevien ajoneuvojen sinkoamat kivet ja rapa eivät yllä omaan tuulilasiin asti. Tuulilasinpyyhkijöiden puhtaana pitäminen sekä uusiminen riittävän usein ja runsas lasinpesunesteen käyttö ehkäisevät osaltaan tuulilasin kulumista. Talviaikaan ikkunoiden kiivaan skrapaamisen sijaan kannattaa pyrkiä sulattamaan jäät laseista käyttämällä sisätilanlämmitintä tai sisätilojen esilämmitystä.

  Pyyhkijöiden sulat raapivat likaiseen ja kuivaan lasipintaan naarmuja hiekkapaperin tavoin.

  "Runsas lasinpesunesteen käyttö auttaa pitämään tuulilasin ulkopinnan puhtaana ja vähemmän naarmuisena. Lisäksi tulee muistaa puhdistaa pyyhkijät lasinpesunesteeseen kostutetulla rätillä tai pyyhkijänsulkien puhdistukseen tarkoitetuilla liinoilla. Mikäli sulat puhdistuksesta huolimatta jättävät lasin pintaan raitoja tai vetisen kalvon, suosittelen niiden vaihtamista".

  Puhdista myös tuulilasin sisäpinta

  Tuulilasin likaisuus ja kirkas auringonvalo ovat kuskin kannalta huono parivaljakko. Jos pyyhkimet ja lasinpesuneste eivät riitä pitämään tuulilasia puhtaana, kannattaa koukata huoltoasemalle puhdistamaan lasi varrellisilla sienipyyhkimillä. Aika ajoin, mielellään noin kerran kuukaudessa, tulisi puhdistaa myös tuulilasin sisäpinta.

  "Puhdistamistapoja on monia. Kannattaakin testata, mikä keino tepsii parhaiten oman auton lasiin. Itse kastelen tuulilasin kauttaaltaan kodin peilien ja lasipintojen puhdistukseen tarkoitetulla suihkutettavalla pesuaineella. Tämän jälkeen kuivaan lasin useampaan kertaan talouspaperilla, jotta siihen ei jää raitoja", Vesalainen vinkkaa.

  Valitse aurinkolasit huolella

  Aurinkolasit ovat tietysti yksi tärkeimmistä auringon häikäisyä estävistä apuvälineistä. Vesalainen suosittelee hankkimaan laadukkaat UV-suojatut aurinkolasit optikolta, sillä halpojen ”huoltoasemalasien” optinen laatu ei välttämättä ole paras mahdollinen. Ne saattavat muun muassa aiheuttaa vääristymiä näkökenttään.

  Vesalainen kertoo optikoiden usein suosittelevan ajokäyttöön ruskealinssisiä polarisoivia laseja. Ruskea väri parantaa kontrastinäköä ja helpottaa näkemistä hämärämmissäkin olosuhteissa, kuten tunneleissa ja pysäköintihalleissa. Polarisointi puolestaan ehkäisee lumesta tai märästä tienpinnasta heijastuvan valon aiheuttamaa häikäisyä. Polarisoiva linssi tarjoaa käyttäjälle myös parhaan UV-suojan ja kontrastin.

  "Värin ohella on tärkeää, että lasit istuvat hyvin ja linssit ovat riittävän suuret, jotta häikäisevät säteet eivät pääse silmiin kehysten yli tai ali. Sankojen puolestaan tulisi olla mahdollisimman kapeat, jotta ne eivät estä havainnointia auton rinnalle jäävään katveeseen. Tämä on tärkeää esimerkiksi ohitus- ja kaistanvaihtotilanteissa", Vesalainen selventää.

  Suojaa aurinkolipalla ja -verhoilla

  Myös aurinkolippa on näppärä väline auringonvalon blokkaamiseen. Vesalainen muistuttaa, että useimpien autojen lipat ovat irrotettavissa toisesta kiinnityspisteestään. Näin lipan saa tarvittaessa käännettyä etusivuikkunan eteen suojaamaan sivusuunnasta porottavalta auringolta.

  Monissa uudemmissa autoissa on varusteina myös rullaverhon tavoin toimivia aurinkosuojaverhoja. Niitä voi olla takaikkunoissa, takasivuikkunoissa sekä panoraamalasikattojen suojana.

  "Oman autoni takasivuikkunoissa on tällaiset suojaverhot. Takapenkkiläisten kannalta verhot ovat näppärät, mutta samalla ne heikentävät entisestään kuskin näkyvyyttä niin sanottuun kuolleeseen kulmaan. Verhot kannattaakin pitää pois käytöstä aina, kun takapenkkiläisillä ei ole niille tarvetta", Vesalainen toteaa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua