1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Tunnetko Itämeren parhaat autolomakohteet? I Toyota Way
Toyota palvelee

Tunnetko Itämeren parhaat autolomakohteet?

Autolomakohteet
Oletko suunnittelemassa syksylle autolomareissua? Toyota Way listasi parhaat autolomakohteet Suomen lähitienoilta. 
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe
 • 27.6.2023
 • Jännittävä Viron merimuseo sijaitsee Lentosatamassa.

   

  1.     Museomatka Viroon

  Virossa otettiin tänä vuonna käyttöön digitaalinen museokortti (Muuseumikaart). Vajaat 60 euroa kustantavalla kortilla avautuvat ovet yli sataan naapurimaamme museoon ja viiteensataan näyttelyyn.

  Hurauta autolautalla parin tunnin matka Suomenlahden yli ja navigoi kauniin Viron läpi houkuttelevimmat museot koluten. Käyntikohteiden listalle voi ruksata esimerkiksi Lentosataman Merimuseon, Viron kansallismuseon, Rakveren poliisimuseon, Petarein vankilan ja Taidemuseo Kumun, joka esittelee virolaista taidetta keskiajalta nykypäivään.

  Viikinkiaikainen kaupunki Birka sijaitsee Ekerön kunnassa Tukholman läänissä.
   
  2.     Ruotsin maailmanperintökohteet

  Ruotsi on useimmille suomalaisille tuttuakin tutumpi lomakohde. Jos Tukholman Grönalund, Wasa-laiva tai Kuninkaanlinna eivät enää innosta, kokeile vaihteeksi autolomaa UNESCOn maailmanperintökohteita kierrellen. Maailmanperintökohteita Svea-mamman maasta löytyy peräti 15 kappaletta. Miten olisi esimerkiksi Karlskronan laivastokaupunki, Engelsbergin rautaruukki tai viikinkiaikainen kaupunki Birka?

  Lofoottien uloimpaan kärkeen saakka pääsee E10-valtatietä pitkin.
   
  3.     Lofoottien lumoa

  Jutun pääkuvassa näkyvät Lofootit on Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä, joka työntyy syvälle Atlantin Norjanmerelle. Uniikki ajomatka tuo matkailijan nähtäväksi upeita vuorien ja vuonojen koristamia maisemia, vaaleita hiekkarantoja ja punaisista kalastajamajoistaan kuuluja kalastajakyliä.

  Lofootit tarjoavat mainiot mahdollisuudet vaeltamiseen, pyöräilyyn, valokuvaukseen ja tietysti myös merenelävien narraukseen. Koska kalastus on yksi alueen pääelinkeinoista, matkailija pääsee tutustumaan turskasta, graavilohesta ja äyriäisistä valmistettuihin paikallisruokiin. Mikä parasta reissussa ei tarvitse kantaa huolta lautta-aikatauluista, sillä Lofoottien uloimpaan kärkeen saakka pääsee E10-valtatietä pitkin.

  Margareetan reitin eli päivänkakkarareitin 4000 kilometrin varrelle sijoittuu yli 200 Tanskan tunnetuinta nähtävyyttä.
   
  4.     Margareetan reitti Tanskassa

  Kuningatar Margareetta II:n vuonna 1991 perustama Margareetan reitti kiertää koko Tanskan maan Jyllannin kärjestä Lolland-Falsterin perukoille. Päivänkakkarareitiksikin kutsuttu mutkaisten sivuteiden verkosto kierrättää sinut kauniiden kylien, ihastuttavien satamien ja Tanskan suosituimpien nähtävyyksien äärelle. Noin 4000 kilometrin reitin varrelle sijoittuu yli 200 Tanskan tunnetuinta nähtävyyttä.

  Hampurissa sijaitsevat monet liittovaltion kiinnostavimmista nähtävyyksistä.
   
  5.     Kaupunkikierros Pohjois-Saksassa

  Saksa on monien automatkailijoiden suosikkikohteista, eikä pelkästään Autobahnien vuoksi. Keski-Euroopan jättiläinen tarjoaa monenmoista nähtävää ja koettavaa. Suomalaiselle automatkailijalle Pohjois-Saksa on varsin näppärästi tavoitettavissa joko Ruotsin ja Tanskan tai Baltian ja Puolan kautta. Jos omaa kaasujalkaa haluaa säästellä kohdemaan ajoihin, voi matkan Helsingistä Travemündeen taittaa autolautalla noin 30 tunnissa.

  Pohjois-Saksan mielenkiintoisimpiin kaupunkeihin kuuluu itseoikeutetusti 1,8 miljoonan asukkaan Hampuri, jossa sijaitsevat monet liittovaltion kiinnostavimmista nähtävyyksistä. Kaupungin must see -kohteisiin kuuluvat esimerkiksi Hampurin taidehalli, raatihuone ja eläintarha Tierpark Hagenbeck. Pohjois-Saksan pienemmistä kaupungeista mielenkiintoisia tuttavuuksia ovat esimerkiksi linnastaan ja sitä ympäröivästä Alten puistosta tunnettu Schwerin sekä persoonallinen satamakaupunki Stralsund goottityylisine taloineen.

  Malborkin linna on pinta-alaltaan maailman suurin linna.
   
  6.     Historiareissu Puolaan

  Sujuvin reitti Suomesta Puolaan kulkee Baltian maiden läpi Via Balticaa (E67) pitkin. Matkaa Tallinnasta Puolan keskiosissa sijaitsevaan Varsovaan on 970 kilometrin verran. Yöpyminen Latviassa tai Liettuassa onkin hyvin suositeltava vaihtoehto.

  Varsovan ohella Puolan mielenkiintoisiin historiallisiin kaupunkeihin lukeutuvat muun muassa upeasta vanhasta kaupungistaan tunnettu Krakova, Itämeren etelärannalla sijaitseva hansakaupunki Gdansk ja maan länsiosan sijoittuva Poznan. Vanhojen rakennustensa ja vaiherikkaan historiansa ohella Puolan kaupungit ovat myös mainioita shoppailukohteita maan edullisen hintatason vuoksi.

  Historiallisesti merkittävien kaupunkien lisäksi Puolan suosittuihin matkakohteisiin lukeutuvat Etelä-Puolassa sijaitsevat Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri ja Wieliczkan suolakaivos sekä maan keskiosissa sijaitseva, ikimetsistään tunnettu Białowiezan kansallispuisto. Puolan pohjoisosissa matkailijoita vetävät puoleensa upeista hiekkarannoistaan tunnettu Sopot sekä Malborkin linna, joka on pinta-alaltaan maailman suurin linna.

  Ahvenanmaan pääkaupungin Maarianhaminan katuvilinää.
   
  7.     Auvoisa Ahvenanmaa

  Ikimuistoisen autoloman ei tarvitse välttämättä kohdistua aina ulkomaille, sillä kotimaa tarjoaa upeita vaihtoehtoja automatkailuun. Kotimaan roadtripille voit lähteä kätevästi silloinkin, kun lomapäivät ovat kortilla. Suomen monista upeista matkakohteista mainittakoon ihastuttava Ahvenanmaan saaristo tuhansine saarineen.

  Mutkittelevat pikkutiet ja lauttamatkat saaresta toiseen saavat sinut taatusti rennolle reissumielelle. Upeiden maisemien ohella voit nautiskella maittavista saaristolaisruoista, patikoida luonnonsuojelualueilla tai tutustua Ahvenanmaan vaiherikkaaseen historiaan.

  Ahvenanmaan mielenkiintoisiin vierailukohteisiin kuuluvat esimerkiksi Bomarsundin linnoitus, Kastelholman linna, Museolaiva Pommern sekä Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja maakuntamuseo. Jos Ahvenanmaan pääkaupunki, Maarianhamina, osuu ajoreitin varrelle, kannattaa ehdottomasti pistäytyä tutustumassa saaristolaista käsityöosaamista korujen valmistuksesta veneenveistoon esittelevään Merikortteliin.


 •  
  Vinkit Euroopan autoreissulle

  • Älä suunnittele matkaohjelmaa liian tiukaksi. Viikon reissu kannattaa ajella Pohjoismaissa, Baltiassa, Puolassa ja Saksassa. Kahden viikon lomalla ehtii jo pidemmälle Keski-Eurooppaan.

  • Suunnittele etukäteen matkareitti, kierrettävät nähtävyydet sekä taukopaikat. Varaa majoitus etukäteen. 

  • Tarkasta renkaiden kunto ja teetä auton määräaikaishuolto ennen matkaa.

  • Hanki rahoitusyhtiöltä autollesi maastavientilupa, jos auto on hankittu osamaksulla.

  • Varmista vakuutusyhtiöstäsi ovatko auton vakuutukset ja matkavakuutuksesi voimassa ulkomailla. Varmista tarvitsetko kohdemaassa Vihreän kortin eli kansainvälisen todistuksen liikennevakuutuksesta.

  • Ota matkaan kohdemaassa tarvittavat henkilökohtaiset ja ajoneuvokohtaiset asiapaperit sekä matkustusasiakirjat (ks. Autoliiton listaus).

  • Selvitä ennen matkaa kohdemaan poikkeavat liikennesäännöt ja auton varustelua koskevat säännökset (mm. palosammutin pakollinen autovaruste useissa maissa).

  • Kuormaa auto niin, että matkatavarat pysyvät paikallaan kovissakin jarrutuksissa. 

  • Varo voroja! Aja päivällä, pysäköi auto valvotulle pysäköintialueelle ja poista irtaimisto autosta pysäköinnin ajaksi. Tee rikoksesta rikosilmoitus paikalliselle poliisille ja pyydä ilmoituksestasi kopio tai tapauksen käsittelynumero.

  Lähde: Autoliitto 

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua