1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Talvirenkaat alle vai ei?
Toyota palvelee

Talvirenkaat alle vai ei?

Renkaat
Kesäkuussa 2020 voimaan tullut tieliikennelaki on muuttanut talvirenkaiden käytön sää- tai keliperustaiseksi. Vaikka varsinainen talvirengaspakko on poistunut, ei kannata unohtaa tervettä järkeä.
 • Teksti: Pekka Karvinen
 • Kuva: Adobe
 • 22.10.2020
 • Eikö talvirenkaita ole pakko käyttää enää ollenkaan?

  Kesäkuussa 2020 voimaan tullut tieliikennelaki on muuttanut talvirenkaiden käytön sää- tai keliperustaiseksi. Varsinainen talvirengaspakko on siis poistunut, mutta tervettä järkeä ei kannata unohtaa uudenkaan tieliikennelain myötä. Kun on liukasta, talvirenkaat ovat paras vaihtoehto turvalliseen liikkumiseen.

  Koska voin vaihtaa talvirenkaisiin?

  Silloin kun sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Nastattomia talvirenkaita saa edelleen käyttää täysin vapaasti, mutta niitä ei voi suositella ympärivuotisiksi renkaiksi, sillä nastattomat talvirenkaat eivät ole koskaan hyvät kesärenkaat.

  Muuttuivatko renkaiden sakkorajat?

  Eivät. Kesärenkaissa ns. sakkoraja on edelleen 1,6 mm ja talvirenkaissa 3 mm pääurien kohdalta. On kuitenkin suositeltavaa alkaa katselemaan uusia renkaita, kun kesärenkaiden urasyvyys lähenee 4 milliä tai talvirenkaiden 5 milliä.

  Ajan melko vähän vuodessa, joten renkaat eivät juurikaan kulu. Tarvitseeko niitä vaihtaa, jos ne eivät ole kuluneet?

  Renkaan kumiseos menettää ominaisuuksiaan ajan myötä ja tämä korostuu varsinkin talvirenkaissa, joissa käytettävä kumiseos on pääsääntöisesti kesärenkaita pehmeämpää. Absoluuttista totuutta aiheesta ei ole, mutta renkaiden hyvänä käyttöikänä pidetään noin kuutta vuotta. Kymmenen vuotta vanha rengas on jo menettänyt valtaosan ominaisuuksistaan ja turvallisuudestaan, vaikka kulutuspintaa olisikin vielä jäljellä.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua