1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Toyota Proace jatkaa työmyyränä legendan manttelinperijänä
Toyota palvelee

Toyota Proace jatkaa työmyyränä legendan manttelinperijänä

Yritysautot
Kauhajokinen kiinteistönhoitoyritys THT Paloneva Oy on luottanut Toyotan hyötyajoneuvoihin jo 1990-luvun alusta saakka. Lähes 30:n Toyota Hiacen ja Hiluxin jälkeen huoltoautoiksi on valikoitunut kolme Proacea.
 • Teksti:Juha-Pekka Honkanen
 • Kuvat ja video: Juha-Pekka Honkanen
 • 11.1.2024
Videollamme kiinteistönhoidon yrittäjä Petri Paloneva kertoo miksi Toyota Proace toimii heidän käytössään niin hyvin.
 • Voiko yrittäjän ja yrityksen tarina alkaa kauniimmin ja legendaarisemmin Suomessa kuin tällä jo kovin tutuksi tulleella lauseella: Alussa oli mies ja Hiace? ”Minulla se Hiace oli vuoden 1986 rattivaihteinen malli, ajettu 200 000 kilometriä”, kauhajokisen monialayhtiöksi kasvaneen TPT Paloneva Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Petri Paloneva muistelee autoaan.

  THT Palonevan päätoimiala on kiinteistönhoito. Sen lisäksi yrityksen 15 työntekijää ja kesäisin 20 henkeen kasvava joukko tuottaa nosto- ja vaihtolavapalveluita, ja tuoreimpana aluevaltauksena ajetaan nyt myös rahtia.

  Palonevan Hiace ei jäänyt viimeiseksi. Hän laskee, että vuosien varrella kiinteistönhoitajien juhtina on työskennellyt 28 Toyota Hiacea ja Hiluxia, eikä muita merkkejä ole juuri ollut. Uusimmat autot ovat kolme Toyota Proacea. Niissä on Palonevan arvostamat automaattivaihteet, 360-kamerat ja pieni kulutus.

  ”Kyllähän ero Hiaceen on kuin yöllä ja päivällä, kun auto valvoo ja näyttää kaikki kulmat. Ennen varusteina oli vaihdekeppi, lämmityslaite ja radio”, Paloneva kertoilee hyväntuulisena.

  Toyota Proacessa kulkee kätevästi mukana kaikki kiinteistöissä tarvittavat työkalut. 
   
  Toyota Proace on luotettava työmyyrä

  TPT Palonevan huoltoautojen rivistössä sen varikolta löytyy kolmen Proacen lisäksi kolme vanhempaa Hiacea. Niiden tehtävä on yksinkertainen: Kuljettaa kiinteistönhoitaja tarvittavien varusteiden ja tavaroiden kera kohteeseen luotettavasti. Työnsarkaa riittää, ja loppujen lopulta Hiacet ja Proacet saavat taipua yllättävän moneen tarpeeseen.

  Autoissa kulkee mukana kaikki kiinteistöissä tarvittavat työkalut. Arjessa kierretään nostamassa ja laskemassa lippuja salkoon, vaihdetaan kauppakiinteistöjen ilmansuodattimia ja sännätään hätiin LVI-hälytysten pärähtäessä. Asunto-osakeyhtiöiden ja liikekiinteistöjen lisäksi teollisuuslaitokset eri puolella Pohjanmaata ovat merkittäviä työllistäjiä.

  ”Kyllähän ero Hiaceen on kuin yöllä ja päivällä, kun Proace valvoo ja näyttää kaikki kulmat", Petri Paloneva vertaa.
   
  Rutiinit ripeyttävät matkaanlähtöä

  Vasteaika erilaisiin hälytyksiin on tunti ja välimatkat ovat kymmeniä kilometrejä. Tähän vastaaminen edellyttää ennen kaikkea luotettavaa kulkuvälinettä. Talviöiden päivystyksissä rutiinit ovat selvät: lisälämmitin päälle sulattamaan ikkunat, työvaatteet ylle ja matkaan.

  ”Joku on töissä kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Silloin ajoneuvojen on oltava luotettavia. Kolmenkymmenen vuoden aikana yksikään auto ei ole jättänyt tien päälle.”

  Paloneva sanoo, että tässä saavutuksessa paikallisella Toyota-autoliikkeellä ja merkkihuollolla Maakunnan autolla on tärkeä merkitys. Hän kehuu, että huoltotoiminta palvelee hyvin ja kaikki autoihin liittyvä asiointi tapahtuu ”saman katon alla.”

  ”Maakunnan auton huoltopuolelle suuret kiitokset. Meillä ei kerry paljon kilometrejä, mutta käyttötunteja tulee paljon. Tumppiajon takia autoille tehdään öljyhuolto selvästi normaalia huoltoväliä tiheämmin.”

  Yrittäjä Petri Paloneva arvostaa Toyotan luotettavuutta. "Kolmenkymmenen vuoden aikana yksikään auto ei ole jättänyt tien päälle.”
   
  Auton varustelu tärkeää

  Uusien Toyota Proace-mallien 360-kamerat ovat olleet kiinteistöhuoltajille hyödyllinen varuste. Suuri osa työtä on kiinteistöjen huoltoa ja puhtaanapitoa, joten autoilla liikutaan usein ahtaissa tiloissa. Proacet ovat Paloniemen mielestä sopivan kokoisia ja ketteriä huoltoautoja, joilla tarvittavat työkalut ja tarvikkeet saa aina perille asti.

  ”Törmäystutkat ovat tarpeellisia – monenlaisia kulmia on tiellä, ja aina on mahdollista, että auton takana yllättäen kävelee joku. Autot pysyvät kolhuttomina, mutta kamerat lisäävät myös turvallisuutta.”

  Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on yllättävänkin merkittävä. Kiinteistönhuoltajat huolehtivat myös kiinteistöjen ulkopuolisesta siisteydestä ja tarkistuksista, jolloin ergonomia nousee arvoon arvaamattomaan. Myös Proace-mallien automaattivaihteisto on ollut toivottu yksityiskohta.

  ”On erittäin tärkeää, että autoon pääsee helposti sisään ja ulos, sillä niin tehdään päivän aikana 40–50 kertaa. Lisäksi penkit kuluisivat hetkessä puhki, jos ne eivät olisi hyvää materiaalia. Pienet asiat ovat hyvin tärkeitä.”

  ”Puhtaan valkoinen ja siisti huoltoauto herättää luottamusta", pohtii yrittäjä Petri Paloneva.

   

  Huoltoauton pitää olla siisti, muttei pramea

  Huoltoautojen tulee olla siistejä myös pelleiltään. Hiljattain yksi vanhemmista Hiaceista maalautettiin uudelleen, sillä se oli maalipinnan kauhtumista lukuun ottamatta tekniikaltaan ja pelleiltään edelleen täydessä työkunnossa. Kun autoja on vaihdettu, se on tehty yleisilmeen nuukahdettua vääjäämättä vuosien saatossa, ei niinkään teknisten murheiden takia.

  ”Puhtaan valkoinen ja siisti huoltoauto herättää luottamusta. Mutta eivät autot saa olla liian pröystäileviäkään – maalaispitäjässä autonvaihdot katsotaan tarkkaan”, Paloneva naurahtaa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua